Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Η Κίνα ψάχνει για εξωγήινη ζωή με το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο



Η Κίνα ολοκλήρωσε την κατασκευή του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκόπιου στον κόσμο, τοποθετώντας το τελευταίο κομμάτι την Κυριακή. Το ραδιοτηλεσκόπιο θα χρησιμοποιηθεί για την εξερεύνηση του διαστήματος και θα αναζητήσει σημάδια εξωγήινης ζωής, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.





Το FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), όπως θα ονομάζεται το σφαιρικό ραδιοτηλεσκόπιο με διάμετρο 500 μέτρων, βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Zheng Xiaonian του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου.

«Το project αυτό δίνει τη δυνατότητα για εξερεύνηση παράξενων αντικειμένων και καλύτερη κατανόηση της απαρχής του σύμπαντος, ενώ ενισχύει τις έρευνες για εξωγήινη ζωή.», αναφέρει ο Zheng. To ραδιοτηλεσκόπιο, που κόστισε περίπου 180 εκ. δολάρια, πήρε πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί και θα αποτελέσει την ηγετική προσπάθεια στην κατηγορία του για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.



Η εξέλιξη του διαστημικού προγράμματος της Κίνας αποτελεί προτεραιότητα για το Πεκίνο, με τον Πρόεδρο, Xi Jinping, να ζητά από τη χώρα να εδραιωθεί ως διαστημική δύναμη. Οι φιλοδοξίες της Κίνας περιλαμβάνουν την εγκατάσταση ενός ανθρώπου στο φεγγάρι έως το 2036 και την κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού, οι εργασίες για τον οποίο έχουν ήδη αρχίσει.

Η Κίνα επιμένει πως το πρόγραμμά της είναι για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει επισημάνει την ενδυνάμωση των διαστημικών δυνατοτήτων της Κίνας, λέγοντας ότι ακολουθεί δραστηριότητες που αποσκοπούν στο να εμποδίσουν τους αντιπάλους τους από τη χρήση διαστημικών πόρων σε μια ενδεχόμενη κρίση.
ΠΗΓΗ ΖΟΥΓΚΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: