Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Ο Τόλκιν στο βουνό των Κενταύρων


Ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Τόλκιν “The Prancing Pony” οργανώνει ένα διήμερο εκδηλώσεων στην Τσαγκαράδα, εμπευσμένο από το έργο του Καθηγητή
  Η απαράμιλλη ομορφιά του Πηλίου σε κάνει να ονειρεύεσαι με τα μάτια ανοιχτά. Τα καταπράσινα δάση του με τα έλατα, τα πεύκα, τις καστανιές και τις βελανιδιές σε συνδυασμό με τη μοναδική θέα στο Αιγαίο δημιουργούν έναν πίνακα όπου χωρούν όλα τα πλάσματα της φαντασίας μας, από τους Κενταύρους μέχρι τους... Εντ. Ελάχιστα μέρη είναι καταλληλότερα για μία σειρά εκδηλώσεων με fantasy περιεχόμενο. Αυτό σκοπεύει να επιβεβαιώσει και ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Τόλκιν “The Prancing Pony”, ο οποίος σε συνεργασία με την ομάδα αφήγησης «Βάρδισσες» και τη χορωδία “Fantasy Choir”, διοργανώνει, την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Ιουλίου στην Τσαγκαράδα ένα διήμερο γνωριμίας με το έργο του καθηγητή Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.

 Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Δήμος Μουρεσίου-Ζαγοράς καλεί τον σύλλογο για ένα τέτοιο event. Οι εκδηλώσεις αποτελούνται από τέσσερις δράσεις, δύο για την Παρασκευή (θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Χαμένος Μονόκερως) και δύο το Σάββατο (θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Αγίας Παρασκευής). Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Ας τις δούμε, όμως, λίγο πιο αναλυτικά.
 Την Παρασκευή (20.30-21.00), οι Βάρδισσες θα μας αφηγηθούν «Παραμύθια της Μέσης Γης». Οι Βάρδισσες είναι μία ομάδα φίλων που τις έφερε κοντά η αγάπη για τη μελέτη των Αρχαίων Θρύλων. Τις άκουσα να αφηγούνται τις ιστορίες τους για πρώτη φορά στο ΦantastiCon που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Ελληνοαμερικανική Ένωση: παραμύθια με βασιλιάδες και πριγκιπόπουλα που σε ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους. Τώρα, έχουμε την ευκαιρία να τις ακούσουμε να μας μιλούν για τον κόσμο του Τόλκιν. Αμέσως μετά (21.00-22.00), ακολουθεί μία ομιλία με τίτλο «Τόλκιν και παγκοσμιότητα», στην οποία η δημοσιογράφος Βίκυ Σαμαρά θα αναζητήσει τις αιτίες που κάνουν το έργο του Τόλκιν τόσο αγαπητό στους Έλληνες.
 Το Σάββατο παίρνει τη σκυτάλη η Fantasy Choir και στις 20.30-21.00 θα μας τραγουδήσει «Φανταστικές μελωδίες», τραγούδια από ταινίες και παιγνίδια φαντασίας. Η Fantasy Choir αποτελεί ένα φωνητικό σύνολο νέων που εκφράζουν την αγάπη τους και το πάθος τους για τον φανταστικό κόσμο μέσω της μουσικής, και συγκεκριμένα της πολυφωνικής μουσικής. Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη και μοναδική χορωδία στην Ελλάδα με ρεπερτόριο παρμένο αποκλειστικά από έργα φαντασίας.
 Ο χρυσός του Τόλκιν και του… Πηλίου
 Η συνέχεια ανήκει στον σύλλογο Prancing Pony, ο οποίος θα μας παρουσιάσει στις 21.00 ένα ωριαίο θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Η μυθική σαγήνη του χρυσού». «Το δρώμενο που θα παρουσιάσουμε βασίζεται σε έναν από τους πάμπολλους τοπικούς μύθους του Πηλίου, αυτόν του γάμου της Θέτιδας με τον Πηλέα, αφενός και στον κεντρικό μύθο του έργου του Τόλκιν αφετέρου. Ο τίτλος του αναφέρεται στο Μήλο της Έριδος και το Ένα Δαχτυλίδι, δύο μυθικά, σαγηνευτικά και δόλια χρυσά αντικείμενα», αναφέρει σχετικά η Καίτη Καραγεώργη, πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου.
 Βασικός σκοπός στην επιλογή θέματος της παράστασης ήταν να αναδειχθεί η παγκοσμιότητα των μύθων, μου λέει η Καίτη για να συμπληρώσει: «Έτσι σκεφτήκαμε να πλέξουμε έναν γνωστό τοπικό μύθο με κάποιο βασικό θέμα της μυθοπλασίας του Τόλκιν. Η επιλογή ήταν απλή και προφανής. Και στους δύο μύθους τον κεντρικό ρόλο τον παίζουν χρυσά αντικείμενα με μαγικές επιγραφές, που σκοπό έχουν να φέρουν διχόνοια, επιβολή και κυριαρχία: το Μήλο της Έριδος και το Ένα Δαχτυλίδι. Μα στο τέλος, “ο τρώσας και ιάσεται” γιατί “τα χέρια του βασιλιά είναι χέρια θεραπευτή”». Είστε έτοιμοι, λοιπόν, για μία περιπέτεια;

Δεν υπάρχουν σχόλια: