Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΑΦΑΡΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΝΤΑΜΑΝ.

Μια από τις πιο πρωτόγονες φυλές του κόσμου ταπεινώνεται σε καθημερινή βάση από τουρίστες που πληρώνουν για το λεγόμενο «ανθρώπινο σαφάρι», αντιμετωπίζοντάς τους σαν ζώα σε ζωολογικό κήπο.

Εκατοντάδες επισκέπτες των απομακρυσμένων νησιών Andaman βόρεια του ισημερινού στον Ινδικό Ωκεανό, σχηματίζουν ουρές κάθε μέρα από τα ξημερώματα, για να οδηγήσουν μέσα από εκείνο το κομμάτι της ζούγκλας που ανήκει στη φυλή Jarawa.

Andaman2

Παρενοχλούν τους ιθαγενείς, οι οποίοι μόλις στις αρχές του 1990 ήρθαν σε επαφή με τον έξω κόσμο, πετώντας τους αποφάγια και σκουπίδια και διατάζοντάς τους να χορέψουν.

Τα 403 σε αριθμό μέλη της φυλής θα έπρεπε να προστατεύονται από το νόμο. Στις... πύλες εισόδου στην περιοχή των Jarawa υπάρχει μια ταμπέλα: «Μη δίνετε φαγώσιμα στους ιθαγενείς» και «Απαγορεύεται η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση». Η ξενάγηση κοστίζει 350 λίρες από τις οποίες οι 200 καταλήγουν σε χέρια αστυνομικών, και έτσι όλοι ευχαριστιούνται το σαφάρι τους καταγράφοντας εικόνες τουριστών να πετάνε μπανάνες και μπισκότα στους ημίγυμνους ιθαγενείς.

Andaman4

Andaman3

Η φυλή ήρθε σε επικοινωνία με το σύγχρονο πολιτισμό το 1998, όταν ένα μέλος της αρρώστησε βαριά και θέλησε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Από τότε οι Jarawas επισκέπτονται συχνά τις κοντινές τους πόλεις.

Andaman5

Ο Denis Giles, συντάκτης της εφημερίδας Andaman Chronicle, λέει: «Οι αστυνομικοί έχουν μάθει στους Jarawas πώς να ζητιανεύουν, ύστερα συλλέγουν τα λεφτά με αντάλλαγμα καπνό. Επίσης έχουν υπάρξει περιπτώσεις γυναικών που γέννησαν παιδιά με χαρακτηριστικά διαφορετικά από αυτά της φυλής. Τα μωρά αυτά δεν γίνονται αποδεκτά στη φυλή και σκοτώνονται».
ΠΗΓΗ..THE INSIDER

Δεν υπάρχουν σχόλια: