Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Τεράστιο ρήγμα στην Αιθιοπία θα δημιουργήσει νέο ωκεανό

Ένα ρήγμα μήκους 35 μιλίων στην έρημο της Αιθιοπίας κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει ένας νέος ωκεανό όπως τώρα αρχίζουν να παραδέχονται οι επιστήμονες. Το ρήγμα με πλάτος 20 πόδια σε μερικά σημεία, άνοιξε το 2005 και μερικοί γεωλόγοι πίστευαν από τότε ότι θα γεννήσει ένα νέο ωκεανό, αλλά αυτή η άποψη ήταν αμφιλεγόμενη, και η ρήξη δεν είχε μελετηθεί καλά.  
 Μια νέα μελέτη που εκπόνησε διεθνή ομάδα επιστημόνων και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters εντοπίζει τις ενέργειες που δημιούργησαν το ρήγμα να είναι σχεδόν ταυτόσημες με ό, τι συμβαίνει στο κάτω μέρος των ωκεανών.
 Συγκεντρώθηκαν σεισμικά δεδομένα από...

το 2005 για την δραστηριότητα στο ρήγμα το οποίο όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες φτάνει μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα. Χρησιμοποιώντας πρόσφατα μοντέλα, οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν πως το ρήγμα έφτασε στα 35 μίλια μέσα σε μόλις λίγες ημέρες. 
 Το Dabbahu, ένα ηφαίστειο στο βόρειο άκρο του ρήματος ρήξης, ξέσπασε πρώτα, και μετά το μάγμα έσπρωξε μέσα από το κέντρο της περιοχής του ρήγματος και άρχισε την «αποσυμπίεση» και προς στις δύο κατευθύνσεις, εξήγησαν οι ερευνητές σε δήλωσή τους σήμερα.  
 Τέτοιας κλίμακας γεγονότα στην γη, μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρό κίνδυνο για τους πληθυσμούς που ζουν κοντά στο ρήγμα αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.
 "Το όλο θέμα αυτής της μελέτης είναι να μάθουμε αν αυτό που συμβαίνει στην Αιθιοπία είναι σαν αυτό που συμβαίνει και στον πυθμένα του ωκεανού, όπου είναι σχεδόν αδύνατο για μας να πάμε», λέει ο Ebinger. 
ΠΗΓΗ http://nyxtobaths.blogspot.gr/2016/10/blog-post_90.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: