Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Αμβρόσιος Σκαραμαγκάς. Πως πήρε το όνομα η περιοχή

Ο Αμβρόσιος Σκαραμαγκάς ήταν Έλληνας αγωνιστής του 1821.

Γεννήθηκε στην Χίο το 1790. Ανατράφηκε με πολύ επιμέλεια και πήγε στην φημισμένη σχολή του νησιού του, όπου δίδασκε ο περίφημος Αθανάσιος Πάριος.
Με την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης είδε τον πατέρα, τον θείο και τον γαμπρό του να κατακρεουργούνται από τους Τούρκους. Συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν μαζί με τους προκρίτους και με τον μητροπολίτη Πλάτωνα, και απαγχονίστηκαν όλοι στις 23 Απριλίου του 1822, κατά την αποτρόπαια και φρικτή άλωση του νησιού.

Ο Αμβρόσιος διασώθηκε καταφεύγοντας στην Σύρο και εγκαταστάθηκε στην Ερμούπολη.
Έλαβε μέρος ενεργό στην Ελληνικό αγώνα και συνέφερε και οικονομικά μαζί με τους άλλους Ερμουπολίτες, κάνοντας δωρεές για την προμήθευση των απαραίτητων αγαθών.
Υπήρξε μέλος της τελευταίας εθνικής Συνέλευσης.
Επιδόθηκε με το εμπόριο και εγκαταστάθηκε ησυχάζοντας στην Αθήνα και τον Πειραιά, όπου απεβίωσε τον Νοέμβριο του 1864.

Ο Όρμος Σκαραμαγκάς ή Όρμος του Σκαραμαγκά είναι βορειοδυτικός εσωτερικός όρμος του Σαρωνικού, επί της Αττικής και συγκεκριμένα ο νότιο-νοτιοανατολικός μυχός του Κόλπου της Ελευσίνας.
Κατ΄ επέκταση ονομάζεται και ολόκληρη η παραλία από τη Λίμνη Κουμουνδούρου μέχρι το Πέραμα, αν και περιορίζεται στη χρήση από τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Το όνομά του οφείλεται σε παλιό γόνο της ιστορικής οικογένειας Σκαραμαγκάδων στην ιδιοκτησία του οποίου είχε περιέλθει η περιοχή.
Στο χερσαίο τμήμα του όρμου Σκαραμαγκά αναπτύχθηκαν τα πρώτα μεγαλύτερα Ναυπηγεία της Ελλάδας από τον Έλληνα εφοπλιστή Σταύρο Νιάρχο, όπου τα σημερινά Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Επίσης στην ίδια περιοχή υφίσταται η ομώνυμη πόλη Σκαραμαγκάς Αττικής καθώς και η Ναυτική Ακαδημία Σκαραμαγκά, Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.


ΠΗΓΗ
"Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.16ος, σελ.1063
  • Αμβρόσιος Σκαραμαγκάς βιογραφικά στοιχεία από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
  • Μαρίνος Βρετός (1866). Εθνικόν ημερολόγιον. Εν Αθήναις: Παρά τω Κ. Δραγούμη εκδότη της Πανδώρας. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2010.
  • Portrait of a man Αμβρόσιος Σκαραμαγκάς. http://www.openarchives.gr/view/2472258 

Δεν υπάρχουν σχόλια: