Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Τι συμβαίνει με το τουρκικό υποβρύχιο που κάνει "βόλτες" στην Κω



Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες είδηση για τουρκικό υποβρύχιο που κάνει βόλτες στην Κω. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι πρόκειται για ψυχολογικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στον ελληνικό Τύπο, καθώς η πληροφορία διοχετεύτηκε μια ημέρα ακριβώς μετά την φωτογράφιση του υποβρυχίου ΜΑΤΡΩΖΟΣ στο Καστελόριζο.

Ωστόσο τα πράγματα πιθανώς να μην είναι έτσι. Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στο οποίο έθεσε ερώτημα το Onalert.gr μας ενημέρωσαν επίσημα ότι κανένα υποβρύχιο δεν μπήκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Επίσης δεν υπάρχει απαγόρευση να κυκλοφορούν τα τουρκικά υποβρύχια στα δικά τους ύδατα. Το συγκεκριμένο μάλιστα, δεν παρέκλινε του πλου του που είχε κατεύθυνση το Αξάζ. Το εύρος του στενού της Κω, δίπλα στο οποίο βρίσκεται και το λιμάνι είναι 2,6 μίλια.


Συνεπώς είναι ορατό ακόμα και με γυμνό οφθαλμό ό,τι κινείται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Το υποβρύχιο, δεν θα μπορούσε άλλωστε να παρακλίνει, καθώς στην περιοχή υπάρχουν αβαθή και θα κινδύνευε να πάθει ότι έπαθε η τουρκική φρεγάτα Yavuz στις 13 Αυγούστου 1996 που μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή και προσάραξε στα αβαθή.

Η φρεγάτα προσάραξε σε απόσταση 500 μέτρων από τις βορειοανατολικές ακτές της Κω, στα αβαθή της άκρας Αμμόγλωσσα, και χρειάστηκε η παρέμβαση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για να αποκολληθεί. Τελικά αποκολλήθηκε δυο ημέρες αργότερα και στη συνέχεια έπλευσε στον τουρκικό ναύσταθμο του Αξάζ, απέναντι από τη Ρόδο για επισκευές.


Δείτε στην φωτογραφία πώς αποτυπώνονται τα αβαθή στο στενό της Κω και πόση είναι η απόσταση με την Τουρκία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: