Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Με παιχνίδια στο Αιγαίο απαντά ο Ερντογάν στη μη έκδοση των 8 - Αθήνα: Τους παρακολουθούσαμε - Τουρκία: Επίσκεψη ρουτίνας

“Παρακολουθούμε συνεχώς τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων” λέει σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος ΓΕΕΘΑ
- “Ειδοποιήσαμε τα τουρκικά σκάφη να εξέλθουν των χωρικών υδάτων και το έκαναν” λέει ο Αντιπλοίαρχος Μπελετσιώτης
- Για “επίσκεψη ρουτίνας” κάνει λόγο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας
- Οι αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων
- Μήνυμα Προκόπη Παυλόπουλου: "Σεβαστείτε την φιλία, τη γειτονία και την ιστορία"

Με ψυχραιμία απαντούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στις τουρκικές προκλήσεις, που το πρωί της Κυριακής έφτασαν μέχρι την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων και την πλεύση κοντά στο συγκρότημα των Ιμίων, με σκάφος στο οποίο επέβαινε ο ίδιος ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, Αντιπλοίαρχου Μπελετσιώτη: “Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρακολουθούν συνεχώς τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων. Από τον χρόνο εξόδου από το λιμάνι της Αλικαρνασσού μέχρι την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή του συγκροτήματος των νήσων των Ιμίων. Αμέσως έγιναν οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης των σκαφών για να εξέλθουν των χωρικών υδάτων όπως και έγινε. Θέλω να επισημάνω πως δεν υπήρξε περίπλους του συγκροτήματος των νησιών και ούτε διαπιστώθηκε πτήση ελικοπτέρου όσο βρίσκονταν στην περιοχή των Ιμίων.”
Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι παρουσιάζουν την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων, ως “επίσκεψη ρουτίνας”.
Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Ισίκ, κατά την επίσκεψή του στην Αδριανούπολη, είπε ότι η Τουρκία στο Αιγαίο δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα γεγονότα:
“Ως Τουρκία έχουμε μία συγκεκριμένη προσέγγιση. Το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης, λίμνη ειρήνης. Όλα τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και ειρηνικούς τρόπους. Η στάση μας συνεχίζει να είναι η ίδια στο θέμα αυτό. Δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αλλαγή στη στάση μας αυτή, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα τετελεσμένο γεγονός στην περιοχή. Είναι αλήθεια ότι δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Αλλά όπως είπα, βασική μας αρχή είναι τα προβλήματα να λύνονται με διάλογο και ειρηνικά”.
Το χρονικό του επεισοδίου
Όλα έγιναν το πρωί της Κυριακής (29.01.2017) περίπου στις 11:00. Οι Τούρκοι φρόντισαν, μέσα από την επίσημη σελίδα του αρχηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων να δώσουν στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό για να τονώσουν την προπαγάνδα τους.
Η Πυραυλάκτος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και οι δυο λέμβοι μεταφοράς βατραχανθρώπων που τη συνόδευαν προσέγγισαν τις βραχονησίδες των Ιμίων, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ένα μίλι πριν από τα Ίμια, η κανονιοφόρος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού "Κραταιός" και σκάφος του Λιμενικού Σώματος που βρίσκονταν στην περιοχή, κάλεσαν τους Τούρκους να αποχωρήσουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
ΠΗΓΗ NEWSIT

Δεν υπάρχουν σχόλια: