Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Οι πρώτοι τριγμοί στις σχέσεις Τραμπ-Τουρκίας

«Αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα που προορίζονται για πρώτη φορά για τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έφτασαν στη Συρία. (Η στρατιωτική αυτή ενίσχυση έγινε) μετά την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποσχέθηκε περισσότερη υποστήριξη στις FDS» δήλωσε την Τρίτη στο Γαλλικό πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αραβοκουρδικής συμμαχίας, Ταλάλ Σέλο.

«Παλιότερα παίρναμε ελαφριά όπλα και πυρομαχικά. Αλλά με αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα μπήκαμε σε νέα φάση αμερικανικής υποστήριξης. Είναι ένα σημάδι» συμπλήρωσε ο Σέλο.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για τα οχήματα ήταν της διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ και δεν πρόκειται για απλή συνέχεια της αμερικανικής υποστήριξης που υπήρχε υπό τον Μπαράκ Ομπάμα. «Υπήρξαν συναντήσεις ανάμεσα στις FDS και εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης και μας υποσχέθηκαν περισσότερη υποστήριξη, κυρίως για τη μάχη στη Ράκα», κυριότερου προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, διευκρίνισε.
Την περασμένη εβδομάδα, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έδωσε περιθώριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου στους στρατιωτικούς αξιωματούχους του προκειμένου να του παρουσιάσουν ένα σχέδιο «για να νικήσουν» το Ισλαμικό Κράτος.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είναι εδώ και καιρό βασικός εταίρος της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, οι οποίες πολεμούν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ. Τον Νοέμβριο ανακοίνωσαν  την έναρξη μεγάλης επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκα.
Έως τώρα η Ουάσινγκτον έχει ενισχύσει τους Κούρδους και Άραβες μαχητές με ελαφρύ οπλισμό και συμβούλους.
Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα, καθώς η Τουρκία θεωρεί ότι το κουρδικό YPG, βασικό μέλος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, είναι τρομοκρατική οργάνωση.
ΠΗΓΗ http://www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: