Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Πώς πήρε το όνομα του το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας;

Το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Νότιας Αφρικής. Είναι ένα κομβικό σημείο για τα πλοία, καθώς εκεί αλλάζουν τις πορείες τους για να εισέλθουν από τον Ατλαντικό Ωκεανό στον Ινδικό. Ανακαλύφθηκε το 1488 από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Βαρθολομαίο Ντιάζ, στην προσπάθεια του να βρει τον θαλάσσιο δρόμο για την Ινδία. Λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που συνάντησε εκεί, το ονόμασε "Ακρωτήριο των Καταιγίδων" (Cabo das Tormentas). Αν και τελικά κατάφερε να το περιπλεύσει, λόγω του ότι το πλήρωμα του ήταν εξαντλημένο, αντί να συνεχίσει προς τον Ινδικό Ωκεανό, επέστρεψε στην Πορτογαλία.



  Όταν ο Ντιάζ παρουσιάστηκε στον Βασιλιά Ιωάννη τον Δεύτερο, του ανέφερε πως μετά τον περίπλου του ακρωτηρίου εκείνου, υπήρχε ανοιχτή θάλασσα προς τα ανατολικά. Ο Βασιλιάς, ελπίζοντας πως είχε γίνει ένα σημαντικό βήμα για την ανακάλυψη του πολυπόθητου θαλάσσιου δρόμου προς την Ινδία αλλά και για να ενθαρρύνει την επόμενη αποστολή,  μετονόμασε το Ακρωτήριο των Καταιγίδων σε Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας (Cabo da Boa Esperança). 

  Το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, σήμερα, είναι μέρος του κράτους της Νοτίου Αφρικής. Το όνομα του έχει δοθεί στην ευρύτερη περιοχή ως Επαρχία του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας καθώς και στην Πόλη του Ακρωτηρίου η οποία είναι γνωστή ως Κέιπ Τάουν. Δεν είναι το νοτιότερο σημείο της Αφρικανικής ηπείρου όπως λανθασμένα αναφέρεται πολλές φορές καθώς εκείνο είναι το Ακρωτήριο Αγγούλιας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: