Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Το Πέρασμα του Ντρέικ και το Ακρωτήριο Χορν

Το Πέρασμα του Ντρέικ, πήρε την ονομασία του από τον Άγγλο θαλασσοπόρο, Φράνσις Ντρέικ. Ο Ντρέικ, ήταν ο πρώτος Άγγλος που έκανε τον περίπλου της Γης, θέτοντας τις βάσεις για την επερχόμενη θαλασσοκρατορία των Βρετανών. Το 1577, απέπλευσε από το Πλίμουθ της Αγγλίας με προορισμό την Νότια Αμερική. Ο σκοπός του ήταν να επιτεθεί και να κουρσέψει τις Ισπανικές αποικίες των αμερικανικών ακτών του Ειρηνικού Ωκεανού. Φτάνοντας στο νότιο άκρο της Αμερικανικής ηπείρου, ανακάλυψε ένα θαλάσσιο πέρασμα που οδηγούσε από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό, νοτιότερα του Πορθμού του Μαγγελάνου. Βρισκόμενος όμως στην μέση του χειμώνα, οι καιρικές συνθήκες, καθιστούσαν αδύνατη την διέλευση του περάσματος. Έτσι, βρέθηκε στον Ειρηνικό μέσω του πορθμού που είχε ανακαλύψει ο Μαγγελάνος το 1520, εκτελώντας με επιτυχία την αποστολή του.



   Πριν τον Ντρέικ όμως, αρκετά χρόνια πριν, ένας άλλος θαλασσοπόρος είχε πλησιάσει προς το νότιο άκρο της Αμερικανικής ηπείρου. Το 1525, ο Ισπανός Φρανσίσκο δε Χότσες, κατευθυνόμενος προς τον Πορθμό του Μαγγελάνου από την μεριά του Ατλαντικού, παρασύρθηκε νοτιότερα από τους δυνατούς ανέμους, φτάνοντας σε ένα ανεξερεύνητο σημείο της Γης του Πυρός. Εκεί παρατήρησε πρώτος πως η στεριά τελειώνει. Οι καιρικές συνθήκες όμως, δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει και έτσι γύρισε βόρεια για να βρει τον Πορθμό του Μαγγελάνου. Οι Ισπανοί, δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ανακάλυψη του Δε Χότσες καθώς ο πορθμός που είχε ανακαλύψει ο Μαγγελάνος πέντε χρόνια πριν, ήταν ένα αρκετά πιο ασφαλές πέρασμα.


  Ο Πρώτος που κατάφερε να διαπλεύσει το Πέρασμα του Ντρέικ, ήταν ο Ολλανδός θαλασσοπόρος Βίλεμ Σχάουτεν, το 1616. Ο Σχάουτεν, απέπλευσε το 1615 από το Τέξελ της Ολλανδίας, με δύο πλοία, με σκοπό να ανακαλύψει μια δυτική διαδρομή προς τα Νησιά των Μπαχαρικών. Σε αντίθεση με τον Φράνσις Ντρέικ, ο Βίλεμ Σχάουτεν είχε την τύχη να φτάσει στο πέρασμα κατά τους θερινούς μήνες. Με τις καιρικές συνθήκες να είναι σαφώς πιο ευνοϊκές, ο Σχάουτεν έγινε ο πρώτος θαλασσοπόρος που πέρασε από το νοτιότερο άκρο της Αμερικής, ονομάζοντας το νοτιότερο ακρωτήριο της ηπείρου, Χορν (Hoorn), προς τιμή του ενός από τα δύο πλοία της αποστολής που είχε πρόσφατα καταστραφεί κατά το ταξίδι το οποίο είχε ονομαστεί έτσι από την Ολλανδική πόλη Χορν που ήταν και η γενέτειρα του Σχάουτεν. Πολλοί, αποδίδουν - εσφαλμένα - την προέλευση της ονομασίας, παρασυρόμενοι από την αγγλική λέξη “Horn” που σημαίνει “κέρας”, στο σχήμα του νοτίου άκρου της Αμερικής που πράγματι φαντάζει ως ανάποδο κέρας. Αυτό όμως, δεν ισχύει. 


Το Ακρωτήριο Χορν

Δεν υπάρχουν σχόλια: