Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

ΗΠΑ: Περιμένουν από τα Σκόπια να επιλύσουν τα ζητήματά τους με την Ελλάδα

 Η επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων με την Ελλάδα και η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα οδηγήσουν σε συμφωνίες που θα αποδεσμεύσουν την πορεία της ΠΓΔΜ προς την ευρω-αντλαντική ενσωμάτωση, δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράγιαν Γι, σε συνέντευξή του στη Φωνή της Αμερικής.

Ο Χόιτ Μπράγιαν Γι δήλωσε πως αναμένει από την νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αποτελέσει εταίρο της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ και των ΗΠΑ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει η χώρα να πάει μπροστά και να επιλύσει τα ζητήματα με τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

"Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς έτεινε χείρα φιλίας προς τον άλλη πλευρά, την ΠΓΔΜ, εκφράζοντας την ετοιμότητά του για συναντήσεις και συνομιλίες με στόχο την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών κάτι που ελπίζουμε πως θα οδηγήσει σε συμφωνίες που θα αποδεσμεύσουν την πορεία της ΠΓΔΜ προς την ευρω-αντλαντική ενσωμάτωση", ανέφερε ο Μπράγιαν Γι.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως η ΠΓΔΜ μετά από μια περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας απέκτησε κυβέρνηση κάτι που αποτελεί θετικό βήμα και θετικό παράδειγμα στην περιοχή και δείχνει ότι οι δυσκολίες και η πολιτική κρίση μπορούν να ξεπεραστούν αν υπάρχει πολιτική βούληση.
Ο Μπράγιαν Γι ανέφερε ακόμη πως η πολιτική της χώρας του στην περιοχή δεν άλλαξε και πως το συμφέρον των ΗΠΑ είναι να υπάρξει πρόοδος στις χώρες της περιοχής, να ενταχθούν στην Ευρώπη και στα θεσμικά της όργανα, να βελτιωθεί το κλίμα για επενδύσεις και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής.\

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: