Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Αποφασισμένη η Τερέζα Μέι: Την επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το Brexit

Αποφασισμένη να μην υποκύψει στις πιέσεις και να υλοποιήσει μέχρι τέλους το πλάνο της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμφανίστηκε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, τονίζοντας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ότι οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για το Brexit θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, αφού έχει καταρτίσει τη νέα της κυβέρνηση.
Η Τερέζα Μέι είχε συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο μίλησε για την έξοδο της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας από την Ένωση, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου.

Η μεταξύ τους συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στο δεύτερο ζήτημα, καθώς στο Λονδίνο θεωρείται δεδομένη η διαδικασία της εξόδου, παρ' ότι ο υπουργός Οικονομικών και ισχυρός άνδρας της Γερμανίας και της Ευρώπης, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπής, δηλώνοντας πως «αν η Βρετανία αλλάξει άποψη, η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για την παραμονή της».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε πως η πόρτα της Ευρώπης είναι πάντα ανοιχτή για τη Βρετανία. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι παρ' ότι οι Βρετανοί πήραν θέση υπέρ της εξόδου, η πιθανότητα να ξαναανοίξει η πόρτα της Ευρώπης, είναι υπαρκτή.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο Γάλλος πρόεδρος μίλησαν για την τρομοκρατία και τον κίνδυνο που διατρέχουν οι δύο χώρες, κάνοντας λόγο για κοινή δράση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Η Τερέζα Μέι ερωτήθηκε και για την ενδεχόμενη συνεργασία με το ιρλανδικό κόμμα DUP, λέγοντας ότι η κυβέρνησή της θα είναι απόλυτα σταθερή και ότι η συμφωνία με το DUP είναι απαραίτητη για την πολιτική σταθερότητα και όχι μόνο της χώρας.
Οι δηλώσεις των δύο ηγετών έγιναν πριν αναχωρήσουν για τον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Αγγλίας-Γαλλίας, στον οποίο και θα παραβρεθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: