Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Υψηλή χοληστερόλη: Ο ρόλος του ασβεστίου

Τη συμβολή του ασβεστίου στη ρύθμιση της χοληστερόλης αναδεικνύουν Καναδοί ερευνητές των πανεπιστημίων Αλμπέρτα και ΜακΓκιλ.
Οι ερευνητές μελέτησαν το ρόλο της πρωτεΐνης πρόσδεσης του ασβεστίου και παρατήρησαν μεγάλη αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα τρωκτικών, όταν η πρωτεΐνη απουσίαζε.
Ανακάλυψαν επίσης την άμεση σχέση μεταξύ της χοληστερόλης και του ασβεστίου στα σκουλήκια.
Η διαπίστωση αυτή ενδεχομένως να ανοίξει νέους δρόμους στην θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας.

«Υπάρχει ένας μηχανισμός εντός του κυττάρου που “αισθάνεται” ότι δεν υπάρχει αρκετή χοληστερόλη και ενεργοποιεί την παραγωγή της. Εμείς παρατηρήσαμε ότι η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να κρύψει την χοληστερόλη από τον μηχανισμό αυτό. Αν δεν έχουμε ασβέστιο στον οργανισμό μας, ο μηχανισμός αυτός πιστεύει ότι δεν υπάρχει και χοληστερόλη και έτσι αρχίζει να παράγει αρκετή, ακόμα και όταν στην πραγματικότητα υπάρχει επάρκεια χοληστερόλης», εξηγεί ο καθηγητής Μάρεκ Μιχαλακ από το Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα.
Η υψηλή χοληστερόλη είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακής νόσου και όπως λέει ο Λούις Αντζελλον, καθηγητής στη Σχολή Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ «η γενική πεποίθηση είναι ότι η χοληστερόλη ελέγχει μόνη της την σύνθεσή της εντός των κυττάρων. Αλλά εμείς ανακαλύψαμε ότι, επίσης, το ασβέστιο ελέγχει την λειτουργία αυτή. Ο συσχετισμός αυτός ίσως μιας ανοίγει μια νέα πόρτα για την ανακάλυψη νέων τρόπων ελέγχου του μεταβολισμού της χοληστερόλης».
Το άρθρο δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.
Πηγή: www.ourlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: