Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ – RT: «ΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΓΑΖΩΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ» – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – TOYΡΚΙΚΑ ΜΜΕ: «Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»

Ένταση στο Αιγαίο μεταξύ της ελληνικής Ακτοφυλακής και πλοίου με τουρκική σημαία
- Δεκάδες προειδοποιητικές βολές από το λιμενικό εναντίον του πλοίου
- Αρνήθηκε να πάει στο λιμάνι της Ρόδου για έλεγχο
- Υπήρχαν στοιχεία ότι μετέφερε κάτι ύποπτο
- Δείτε τις πρώτες εικόνες από τις τρύπες στο πλοίο

Την είδηση μεταφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης και είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα φορτηγό πλοίο, με σημαία Τουρκίας, που έπλεε στο Αιγαίο, προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού Λιμενικού.
Βολές!
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επικαλούνται το τουρκικό δίκτυο NTV, το οποίο αναφέρει πως το ελληνικό Λιμενικό έριξε δεκάδες προειδοποιητικές βολές εναντίον του φορτηγού πλοίου, το οποίο έχει την ονομασία "ACT", ανοιχτά της Ρόδου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πλοίο εβλήθη διότι δεν απάντησε σε επανειλημμένες κλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής.

"Το φορτηγό πλοίο πήρε φορτίο από το τουρκικό λιμάνι Iskenderun και κινείτο προς την κατεύθυνση του Izmit Bay, στη θάλασσα του Μαρμαρά. Ενώ βρισκόταν στο Αιγαίο, το τουρκικό πλοίο προσεγγίστηκε από πλοία της ελληνικής Ακτοφυλακής, τα οποία απαίτησαν να μπει στο λιμάνι της Ρόδου για να γίνει έλεγχος του εμπορεύματος. Ο Τούρκος καπετάνιος φέρεται να αγνόησε τις προειδοποιήσεις, κάτι που οδήγησε στο να ανοίξουν πυρ τα πλοία του ελληνικού Λιενικού", αναφέρει το rt.com.
Την ίδια ώρα, το sputniknews.com αναφέρει πως το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου βρήκε 36 τρύπες από σφαίρες στο "κέλυφος" του φορτηγού, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το κατά πόσο υπάρχουν τραυματίες από το περιστατικό. Το rt.com, πάντως, μεταδίδει πως οι τρύπες από τις σφαίρες που βρέθηκαν ήταν 16, με τις πληροφορίες μέχρι αυτή την ώρα να είναι συγκεχυμένες.
Παράλληλα, η τουρκική έκδοση του sputnik δημοσιεύει και τις πρώτες φωτογραφίες από το τουρκικό πλοίο, στις οποίες φαίνονται καθαρά οι τρύπες από τις σφαίρες. Δείτε τις
Τι λένε οι δύο πλευρές
Το sputnik μεταφέρει, μάλιστα, τις πρώτες αντιδράσεις των δύο πλευρών, αναφέροντας:
"Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, «το τουρκικό πλοίο βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, συνεπώς όταν δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα της ελληνικής Ακτοφυλακής, εβλήθησαν προειδοποιητικά πυρά». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε πως το περιστατικό ερευνάται".
Οι υποψίες και η... διαφυγή
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, υπήρχαν στοιχεία ότι το πλοίο με την τουρκική σημαία μετέφερε κάτι ύποπτο. Ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου, αρνήθηκε όπως προαναφέραμε να οδηγήσει το πλοίο σύμφωνα με τις υποδείξεις των λιμενικών στο λιμάνι της Ρόδου, ανέπτυξε ταχύτητα και εισήλθε σε τουρκικά χωρικά ύδατα.
Η ελληνική ακτοφυλακή έχει ενημερώσει για το συμβάν τις τουρκικές αρχές.
Όπως αναφέρει το mignatiou.com: Θα πρέπει να σημειωθεί πως το τουρκικό φιλοκυβερνητικό Κανάλι 24, με τίτλο ‘η Ελλάδα πυροβόλησε πολιτικό σκάφος” ερμηνεύει την κίνηση της Ελλάδας ως προσπάθεια να λήξει τις συνομιλίες.  Η Ελλάδα θα το πληρώσει προσθέτει το τουρκικό κανάλι, το οποίο διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πρωτοβουλίες η Άγκυρα ετοιμάζει κινήσεις τις επόμενες ώρες καθώς το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο έχει συγκαλέσει σύσκεψη ενώ δυο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έχουν σταλεί στην περιοχή και συνοδεύουν τώρα το τουρκικό σκάφος. Μέχρι αυτή τη στιγμή, όλα τα τουρκικά μέσα πάντως συνδέουν την κίνηση αυτή με τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: