Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Γεώτρηση “West Capella”: Τι προβλέπουν τα σχέδια επιχειρήσεων της Ε.Φ. σε περίπτωση παρεμπόδισης από τουρκικά πλοία

Η Τουρκία ακολουθεί για την ώρα μια αλλοπρόσαλλη τακτική που φανερώνει και τον εκνευρισμό της αναφορικά με την γεώτρηση του πλωτού γεωτρύπανου “West Capella” των Total/ENI.

Με το σκάφος σεισμικών ερευνών Barbaros να έχει… χάσει τον προσανατολισμό του μπαινοβγαίνοντας το Οικόπεδο 6, άλλες φορές να αλλάζει κατεύθυνση κινούμενο προς την Τουρκία αι άλλες φορές να εισέρχεται σε Οικόπεδο 7 και την τουρκική φρεγάτα κλάσης G TCG Gökçeada (F 494) να έχει πλησιάσει μέχρι στιγμής  το “West Capella” σε ελάχιστη απόσταση 3,5 ν.μ. τα σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας για το οποιοδήποτε σενάριο βρίσκονται σε εφαρμογή.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι προκλήσεις εκλαμβάνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία ως χαμηλής έντασης, είτε μέσω δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, είτε μέσω έκδοσης NAVTEX και NOTAM για στρατιωτικές ασκήσεις σε περιοχές που η Άγκυρα θεωρεί πως έχει δικαιώματα, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως επιβεβαιώνουν στρατιωτικές πηγές της Δημοκρατίας, τα τουρκικά πλοία, προς το παρόν, βρίσκονται σε απόσταση από το σημείο της γεώτρησης, που δεν θεωρείται παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του sigmalive στρατιωτικές πηγές της Εθνικής Φρουράς εξήγησαν  τι πρέπει να κάνουν οι Τούρκοι για να θεωρηθεί παρεμπόδιση του γεωτρύπανου «West Capella», λέγοντας πως τουρκικό πλοίο θα πρέπει να εισέλθει εντός της απαγορευμένης ζώνης των 500 μέτρων που κήρυξε η Λευκωσία  γύρω από το σημείο της εξέδρας. Εκτός της ακτίνας των 500 μέτρων, δεν εκλαμβάνεται ως ουσιαστική πρόκληση.

Πιο συγκεκριμένα:οι τέσσερις ζώνες ασφάλειας έχουν ως εξής:

Κιτρινη ζώνη

Σε περίπτωση που πλοίο εισέλθει στην κίτρινη ζώνη, η οποία συνιστά την εξώτερη ζώνη επιτήρησης του πλωτού γεωτρύπανου δηλαδή σε ακτίνα δεκαπέντε ναυτικών μιλίων, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να απευθύνει μια απλή προειδοποίηση προς το οποιοδήποτε σκάφος προβεί στην κίνηση αυτή.

Πορτοκαλί ζώνη

Στην περίπτωση που το πλοίο εισέλθει στην επόμενη ζώνη επιτήρησης την πορτοκαλί ζώνη, δηλαδή σε ακτίνα δέκα ναυτικών μιλίων, τότε η προειδοποίηση θα είναι πιο αυστηρή.

Κόκκινη Ζώνη

Εάν παρά τις προειδοποιήσεις το σκάφος  εισέλθει στην κόκκινη ζώνη, η οποία αποτελεί την εσωτερική ζώνη επιτήρησης και η οποία εκτείνεται σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων, τότε ένα από τα τρία συνοδευτικά πλοία του «West Capella», θα πλησιάσει και θα εμποδίσει τη διέλευση του πλοίου.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική φρεγάτα TCG Gökçeada εισήλθε εχθές το βράδυ στην κόκκνη ζώνη πλησιάζοντας το “West Capella” σε απόσταση 3,5 ν.μ. όπου και σκάφος της Ακτοφυλακής της Κύπρου του απεύθυνε προειδοποίηση για να αποχωρήσει.

Η κρίσιμη ακτίνα των 500 μέτρων

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δικαίωμα επέμβασης αποκτάται στο απομακρυσμένο αλλά όχι απίθανο σενάριο που κάποιο πλοίο εισέλθει εντός της απαγορευμένης ζώνης, δηλαδή στα πεντακόσια μέτρα από την εξέδρα.

Τότε η επέμβαση μπορεί να γίνει με την εκπομπή προειδοποιητικών πυρών από τα σκάφη που συνοδεύουν το πλωτό γεωτρύπανο.

Την αποστολή αυτή, μάλλον θα αναλάβουν είτε τα γαλλικά σκάφη που βρίσκονται αυτό το διάστημα στην Λάρνακα και μικρή απόσταση από το Οικόπεδο 11 είτε τα σκάφη του ΠΝ. .

Πρόκειται για την 142 μέτρων φρεγάτα «Languedoc» κλάσης FREMM με τα εξελιγμένα ραντάρ έρευνας όγκου «Ηρακλής» και πυραύλους, Aster 15/30 και Exocet MM 40 όπως και ανθυποβρυχιακές τορπίλες «MU 90», που εξυπηρετείται από περίπου 140 ναύτες, όπως και δεύτερη φρεγάτα, μήκους 125 μέτρων, κλάσης «La Fayette», εξοπλισμένη με Exocet MM40, αντιαεροπορικό σύστημα Thales Crotale Naval CN2.

Οι δύο φρεγάτες, θα περιπολούν κατά διαστήματα και ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν, σε απόσταση ασφαλείας από το γεωτρύπανο, παράλληλα με τις υποχρεώσεις τους στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου (UNIFIL).

Παρουσία υπάρχει και απο το ΠΝ, όπως είναι φυσικό καθώς έχει αποστείλει  στην περιοχή μια ΤΠΚ Super Vita και την κανονιοφόρο «Νικηφόρος».

Επίσης, ανάλογα με τις συνθήκες κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο τεμάχιο 11, οι Γάλλοι έχουν ετοιμότητα και για από αέρος παρατήρηση και συμβολή με αεροσκάφη που είναι ενταγμένα επίσης στη δύναμη του Λιβάνου, κυρίως για λόγους ασφάλειας και αντιμετώπισης τυχόν συμβάντων ασφάλειας ή ατυχήματος, ενώ έχει γίνει και σχετική προετοιμασία.

Σε ετοιμότητα βέβαια βρίσκονται και στην περίπτωση που η κατάσταση κινηθεί ανεξέλεγκτα τόσο οι συστοιχίες εδάφους-επιφανείας των βλημάτων Exocet της Ε.Φ. όσο και τα ελικόπτερα Mil Mi-35P τα οποία βρίσκονται, όπως αναφέραμε από ιχθείς, σε βάσεις διασποράς. 

Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε, πως ουδέποτε στο παρελθόν η Τουρκία ή άλλη χώρα έχει εισέλθει στην απαγορευμένη ζώνη εξέδρας γεώτρησης. Και αυτό έχει τη σημασία του.

Επίσης, η ανάληψη των διαδικασιών ανεύρεσης και εξόρυξης των φυσικών πόρων της Κύπρου από εταιρείες - κολοσσούς, που είναι μάλιστα συνδεδεμένες με υπερδυνάμεις, όπως η Γαλλία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, αποτελούν ακόμη ένα σοβαρό λόγο για να περιορίζονται οι Τούρκοι σε επικοινωνιακά παιγνίδι

Δεν υπάρχουν σχόλια: