Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Οι πλούσιοι φτιάχνουν την «Κιβωτό» τους

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως μέχρι τα μέσα του Αυγούστου θα προβεί στην εκπόνηση σχεδίου εκτόξευσης τεσσάρων πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς εναντίον της νήσου Γκουάμ, επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ειρηνικό Ωκεανό. Όπως τόνισε, το εν λόγω σχέδιο θα παρουσιαστεί στον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην υλοποίησή του.

Η σκόπιμη διαρροή της πληροφορίας προς τον τύπο από την πλευρά της Πιονγιάνγκ ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να χτυπήσει με πυραύλους το νησί Γκουάμ, το οποίο ανήκει στην επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.




Μπορεί βέβαια να αναρωτηθεί κανείς γιατί έχει μπει στο στόχαστρο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας αυτό το τουριστικό θέρετρο του συμπλέγματος των νησιών Μαριάνες.

Εκτός από το γεγονός ότι είναι σε κοντινή απόσταση και ένας πύραυλος χρειάζεται μόνο 20 λεπτά για να φτάσει ως εκεί και να χτυπήσει έδαφος των ΗΠΑ, στο νησί υπάρχουν 2 αμερικανικές βάσεις, οι οποίες καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της έκτασης του. Μάλιστα εκεί υπάρχουν και πολλά βομβαρδιστικά αεροπλάνα.



Πάνω από το 50% των δισεκατομμυριούχων της Silicon Valley έχει ήδη φροντίσει για κάποιο επίπεδο «ασφάλειας μετά την Αποκάλυψη» αγοράζοντας καταφύγια τύπου bunkerΟι κάτοικοι στο Γκουάμ όπως και στα νησιά της ευρύτερης περιοχής ανησυχούν καθώς βλέπουν ότι υπάρχει πλέον ο κίνδυνος μιας πυρηνικής επίθεσης. Η πιθανότητα αυτή κάνει όσους προετοιμάζονταν για έναν πυρηνικό πόλεμο, να νιώθουν δικαιωμένοι. Βέβαια καταφύγια με ανέσεις 5αστερου ξενοδοχείου και με την δυνατότητα παραμονής σε αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα μπόρεσαν να αποκτήσουν μόνο οι πλούσιοι και μέχρι σήμερα εκκεντρικοί του πλανήτη.

Μόλις ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ, μια εταιρεία κατασκευής πυρηνικών καταφυγίων στην Ιαπωνία άρχισε να δέχεται βροχή από αιτήματα κατοίκων, οι οποίοι ήθελαν να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Φαντάζεστε τα καταφύγια για την επικείμενη καταστροφή του κόσμου ως τσιμεντένια λαγούμια, γεμάτα με τροφές σε κονσέρβες; Η εικόνα αυτή παραπέμπει μάλλον στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οπότε κατασκευάζονταν καταφύγια υψίστης σημασίας, όμως δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο στην πραγματικότητα.

Η αυξημένη ζήτηση κατασκευών για να την προστασία από κάθε είδους κίνδυνο, είτε πρόκειται για παγκόσμια πανδημία, αστεροειδή ή τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε συνδυασμό με πολυτελείς ανέσεις, οδήγησαν αρκετές εταιρίες σε όλο τον κόσμο να κατασκευάσουν καταφύγια-αριστουργήματα αρχιτεκτονικής, με εξαιρετική αισθητική.



Ο Ρόμπερτ Βιτσίνο, επιχειρηματίας στο real estate και CEO της Vivos, της εταιρίας που ίδρυσε και διαχειρίζεται πολυτελή καταλύματα σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει πως τα αντίστοιχα που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας δεν ήταν πολύ άνετα. «Ήταν μεταλλικά, γκρι, έμοιαζαν με πλοίο ή με τολ στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Και η πραγματικότητα είναι ότι άνθρωπος δεν μπορεί να ζει και πολύ καιρό σε αυτό το σπαρτιατικό, ψυχρό περιβάλλον», λέει.

Η ελίτ του διεθνούς τζετ σετ, μάνατζερ hedge fund, αστέρες των σπορ, επικεφαλής τεχνολογικών κολοσσών έχουν επιλέξει να σχεδιαστούν κατά παραγγελία τα μυστικά καταφύγια που θα φιλοξενήσουν τις οικογένειες και τους βοηθούς τους. Φήμες μάλιστα υποστηρίζουν πως ο Μπιλ Γκέιτς διαθέτει καταφύγια σε κάθε ένα από τα ακίνητά του.

Ο Reid Hoffman, συνιδρυτής του LinkedIn και μεγαλοεπενδυτής δήλωσε στον New Yorker πριν από λίγους μήνες ότι πάνω από το 50% των δισεκατομμυριούχων της Silicon Valley έχει ήδη φροντίσει για κάποιο επίπεδο «ασφάλειας μετά την Αποκάλυψη» αγοράζοντας καταφύγια τύπου bunker.



Καθώς οι τόνοι γύρω από το ενδεχόμενο πυρηνικής σύγκρουσης ανεβαίνουν, η ζήτηση για καταφύγια, με προδιαγραφές τέτοιες ώστε οι κατασκευές να αντέξουν γεγονότα μαζικής καταστροφής, από πανδημία μέχρι πυρηνικό πόλεμο, έχει αυξηθεί -ειδικά μετά την εκλογή Τραμπ κατά 300%.

Τα «σπίτια» αυτά (post-apocalyptic homes) κατά κανόνα κτίζονται σε στρατιωτικές βάσεις ή παλιά στρατόπεδα, περιλαμβάνουν ανέσεις υψηλού επιπέδου -πισίνες, γυμναστήρια και ιδιωτικούς κινηματογράφους- και φέρουν τεχνικά χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν από πυρασφάλεια μέχρι θωρακισμένα φορτηγά, όπλα και τεράστιους χώρους αποθήκευσης τροφίμων και νερού.

Ένα τέτοιο καταφύγιο έχει χτιστεί στο Άρκανσας των ΗΠΑ. Και δεν είναι καταφύγιο όπως το έχετε στο μυαλό σας. Κι αυτό γιατί η πολυτέλεια είναι το πρώτο του μέλημα, ώστε να μην βαρεθούν και να μην μείνουν... ανικανοποίητοι οι πλούσιοι υποψήφιοι ένοικοί του.





Έχει πισίνα, σπα, σκοπευτήριο, τοίχο αναρρίχησης, σινεμά, γυμναστήριο και φυσικά ένα... lounge bar. Ό,τι πρέπει δηλαδή μετά από μια πυρηνική έκρηξη. Υπάρχει φυσικά και ειδικός χώρος για τα ...τυχερά κατοικίδια. Τα υπόγεια διαμερίσματα του, που θα λειτουργήσουν αν συμβεί το απευκταίο, έχουν ήδη πουληθεί. 1,5 εκατομμύριο ευρώ για μισό όροφο και 2,8 εκατομμύρια ευρώ για ολόκληρο όροφο. Μάλιστα...

Και φυσικά οι ένοικοι δεν πρέπει να βαρεθούν. Τραπέζια του πινγκ-πονγκ έχουν στηθεί, πλάι σε επιτραπέζια ποδοσφαιράκια. Η όλη κατασκευή έγινε από τον μηχανικό Larry Hill και οι ένοικοι – αγοραστές θα μπορέσουν να μεταβούν εκεί, πάντα σε περίπτωση καταστροφής, απ’ όλες τις γωνιές του κόσμου.



Πυρηνικά καταφύγια που θυμίζουν πολυτελείς βίλες έχουν κατασκευαστεί και σε πολλά σημεία της Ευρώπης. Πάντως το μεγαλύτερο καταφύγιο όλων των εποχών που όμοιο του σε χλιδή και παροχές δεν υπάρχει άλλο στον κόσμο είναι υπό κατασκευή στη Γερμανία.

ΠΗΓΗ ΖΟΥΓΚΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: