Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

18 Σεπτεμβρίου 1964 – Γάμοι Κωνσταντίνου και Άννας-Μαρίας. A ΜΕΡΟΣ

 Η βασιλική οικογένεια της Δανίας το 1955. Από αριστερά ο βασιλιάς Φρειδερίκος, η πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, η πριγκίπισσα Βενεδίκτη, η βασίλισσα Ίνγκριντ και η διάδοχος Μαργκρέτ

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1964  τελέστηκαν στην Αθήνα οι γάμοι του βασιλέως Κωνσταντίνου με  την πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, τριτότοκη κόρη του βασιλιά Φρειδερίκου και της Βασίλισσας Ίνγκριντ της Δανίας. Ήταν ο πρώτος γάμος, εν ενεργεία  Έλληνος βασιλέως, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Ο γάμος του βασιλέως Αλεξάνδρου λόγω του ότι ήταν μοργανατικός και η τελετή του γάμου  μυστική,  δεν λαμβάνεται υπόψη.

Ένας δημοσιογράφος το 1964 έγραφε με την ευκαιρία των βασιλικών γάμων: «Πως όμως άρχισε το ειδύλλιο αυτό του Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας, το οποίον κατέληξεν εις τον ευτυχισμένος γάμον; Ιδού τι γράφει σχετικώς μια εφημερίς: «Η πρώτη συνάντησις των δύο πριγκίπων, παιδιών ακόμη, έγινε τον Ιούνιο του 1957. Η Άννα Μαρία ήταν μόλις  11 ετών και ο Κωνσταντίνος 17, δόκιμος τότε στο ελληνικό εκπαιδευτικό πλοίο «ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ». Στα γαλανά μάτια της πριγκιποπούλας καθρεφτιζόταν ο θαυμασμός για τον νεαρό λεβεντόκορμο δόκιμο, που χωρίς να ξέρη κι΄αυτός γιατί, αφού ήταν επίσης παιδί ένοιωσε απ΄την πρώτη αυτή συνάντηση μια ακατανίκητη συμπάθεια για το κοριτσάκι με τις μεταξένιες καστανές μπούκλες και το πικάντικο γελαστό προσωπάκι».
Μάλλον άρεσε στον συγκεκριμένο δημοσιογράφο να γράφει παραμύθια με πρίγκιπες και πριγκίπισσες επηρεασμένος προφανώς απ΄το ότι η Άννα Μαρία καταγόταν από την πατρίδα του μυθοπλάστη Χανς Κρίστιαν Άντερσεν…

Καλοκαίρι 1957, επίσκεψη Κωνσταντίνου στην Δανία.
Καλοκαίρι 1957 , επίσκεψη διαδόχου Κωνσταντίνου στη Δανία.

Σεπτεμβριος 1959 επισκεψη στην Δανία.0001
Σεπτέμβριος 1959. Υποδοχή της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας στον Πύργο Φρέντεσμποργκ, φθινοπωρινή διαμονή των Δανών Βασιλέων. Η πριγκίπισσα Άννα-Μαρία διακρίνεται στην άκρη δεξιά.
.
Η Άννα-Μαρία το 1959.
Η Άννα-Μαρία το 1959.
Τον Σεπτέμβριο του 1959  η Βασιλική Οικογένεια της Ελλάδος επισκέφτηκε ανεπισήμως τους μακρινούς της συγγενείς στην Δανία. Το ταξίδι αυτό στην Σκανδιναβία ήταν η εκπλήρωση μιας παλιάς επιθυμίας του Βασιλέως Παύλου. Όταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος είχε επισκεφτεί με το εκπαιδευτικό πλοίο της Σχολής Δοκίμων (1957) τις Σκανδιναβικές χώρες, οι Βασιλείς της Δανίας , της Νορβηγίας και της Σουηδίας είχαν εκφράσει την ελπίδα και μιας βασιλικής ανεπίσημης συναντήσεως. Ο πρώτος βασιλιάς των Ελλήνων, μετά την εκδίωξη του βασιλέως  Όθωνος στις 23 Οκτωβρίου 1862, ήταν ο Χριστιανός-Γουλιέλμος-Φερδινάνδος-Αδόλφος-Γεώργιος του Σλέσβιγκ-Χόλσταιν-Σόντενμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, δευτερότοκος γιος του πρίγκιπα και μετέπειτα βασιλέως της Δανίας  Χριστιανού Θ’, ο οποίος ανήλθε στον θρόνο της Ελλάδος τον Νοέμβριο του 1863 με το όνομα Γεώργιος. Έτσι έπειτα από πολλά χρόνια ο Βασιλιάς Παύλος επισκέφτηκε έναν από τους πύργους όπου είχε ζήσει ως παιδί ο παππούς του βασιλιάς Γεώργιος Α’. Η Άννα Μαρία ήταν μόλις δεκατριών ετών και φυσικά για αυτήν ο Κωνσταντίνος ήταν ακόμη ένας από τους πολυπληθείς μακρινούς συγγενείς της οικογένειάς της. «Ήταν τότε ένα γλυκό κοριτσάκι» είπε αργότερα ο Κωνσταντίνος,  αναφερόμενος στις εντυπώσεις του από αυτή την πρώτη συνάντηση με την πριγκίπισσα Άννα-Μαρία. Ο βασιλιάς Παύλος  εντυπωσιάστηκε από την φυσική χάρη της νεαρής πριγκίπισσας και είπε στην σύζυγό του βασίλισσα Φρειδερίκη : «Κοίτα την, είναι σαν πεταλούδα. Ελπίζω μια μέρα να την παντρευτεί  ο Τίνο ( Κωνσταντίνος)».  Ο κρυφός σκοπός της ανεπίσημης επίσκεψης του βασιλικού ζεύγους Παύλου και Φρειδερίκης στις Σκανδιναβικές χώρες ήταν ή σύσφιξη των οικογενειακών σχέσεων  με την  Βασιλική Οικογένεια της Νορβηγίας, καθώς ο διάδοχος Χάραλντ  θα μπορούσε να γίνει  ένας θαυμάσιος  σύζυγος για μία από τις δύο Ελληνίδες πριγκίπισσες.  Η πριγκίπισσα Σοφία  όμως τον Ιούνιο του 1961 παρευρέθηκε μαζί με τον αδερφό της  Κωνσταντίνο  στον γάμο του Δούκα του Κεντ με την νεαρή αριστοκράτισσα Κάθριν Γούρσλεΰ, όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τον μέλλοντα σύζυγό της, πρίγκιπα των Αστουριών.

Ο Πριγκιψ Χαραλντ της Νορβηγλιας και διάδοχος του Νορβηγικού Θρόνου.
Πρίγκιπας Χάραλντ , ο τότε διάδοχος τότε του Νορβηγικού θρόνου.

Ηριγκίπισσα Σοφία και ο Διάδοχος Κωνσταντίνος στις 8 Ιουνίου 1961 , στους γάμους του Δουκός του Κέν με την δεσποινίδα Κάθριν Γούρσλευ.
Η πριγκίπισσα Σοφία και ο διάδοχος Κωνσταντίνος στις 8 Ιουνίου 1961,  στους γάμους του Δούκα του Κεντ με την δεσποινίδα Κάθριν Γούρσλευ.
Εκείνη την εποχή στον ξένο τύπο γινόντουσαν λεπτομερείς  αναφορές στον μυστικό δεσμό του Κωνσταντίνου με την νεαρή όμορφη και τσαχπίνα ηθοποιό Αλίκη Βουγιουκλάκη.
ALIKI VOUGIOUKLAKI0001
Μάρτιος 1961. Άρθρο του γαλλικού περιοδικού Jours de France. Τίτλος : » Γι’ αυτήν διακινδυνεύει ένα θρόνο», πρόλογος: «Εκείνη είναι 20 ετών. Ομορφιά διάσημη στην Ελλάδα, κ’ έχει για όνομα σαν κελάηδημα: Aλίκη…..»
Στην διάρκεια των εορτασμών των γάμων του Δούκα του Κεντ, ο Κωνσταντίνος τηλεφώνησε στους γονείς του για να τους πληροφορήσει πως ο Δον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας  φλέρταρε έντονα την αδελφή του. Το  φλερτ του Ισπανού πρίγκιπα και περιζήτητου γαμπρού  της εποχής, με τις ευχές όλων, κατέληξε σε ένα λαμπερό γάμο που τελέστηκε  στις 14 Μαΐου 1962 στην Αθήνα. Παράνυφοι του γάμου της πριγκίπισσας Σοφίας της Ελλάδος με τον πρίγκιπα Χουάν Κάρλος των Αστουριών  ήσαν οι πριγκίπισσες : Bενεδίκτη της Δανίας,Τατιάνα Ρατζιβίλ (κόρη της πριγκίπισσας Ευγενίας της Ελλάδος  και πολύ στενή φίλη της νύφης), Αλεξάνδρα του Κεντ (όπου στο γάμο του μεγαλύτερου αδερφού της άρχισε το ειδύλλιο των νεονύμφων), Μαρία Ντελ Πιλάρ (αδελφή του γαμπρού), Ειρήνη της Ολλανδίας,  Άννα της Γαλλίας,  Ειρήνη της Ελλάδος και η Άννα-Μαρία της Δανίας.   
Η Άννα - Μαρία παράνυφος στο γάμο της Πριγκίπισσας Σοφίας με τον Πρίγκιπα Χουάν Κάρλος των Αστουριών.( πρώτη αριστερά).
Η Άννα-Μαρία παράνυφος στο γάμο της πριγκίπισσας Σοφίας με τον πρίγκιπα Χουάν-Κάρλος των Αστουριών, (πρώτη αριστερά). Ακολουθούν οι πριγκίπισσες Τατιάνα Ρατζιβίλ, Ειρήνη της Ολλανδίας και Αλεξάνδρα του Κεντ
Μετά το τέλος του γάμου της πριγκίπισσας Σοφίας με τον Δον Χουάν-Κάρλος, οι ξένοι δημοσιογράφοι ανέφεραν πως η πριγκίπισσα Άννα -Μαρία της Δανίας είναι η αδυναμία του διαδόχου της Ελλάδος…
Η βασίλισσα Φρειδερίκη αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο της «Μέτρον Κατανοήσεως» :«Στη δεξίωση των γάμων της Σοφίας , ο Κωνσταντίνος χόρευε μόνο με την Άννα-Μαρία. Εγώ κάθε τόσο , του ψιθύριζα στ΄αυτί : «Σε παρακαλώ πολύ ασχολήσου και με τις άλλες κοπέλες».  « Όχι»μου απάντησε «δεν θέλω ν’ αποκτήση κανείς άλλος την ίδια ιδέα που έχω εγώ για την Άννα-Μαρία». Στην διάρκεια της δεξίωσης αυτού του πριγκιπικού γάμου, η όμορφη μικρή πριγκίπισσα της Δανίας και ο γοητευτικός διάδοχος του ελληνικού θρόνου αντελήφθησαν πως τρέφουν αμοιβαία έλξη που γινόταν σε γρήγορους ρυθμούς έρωτας. Το συναίσθημα αυτής της ελληνικής λέξης , η οποία δεν μπορεί να μεταφρασθεί σε καμία άλλη γλώσσα του κόσμου κατακτούσε τις νεανικές ψυχές τους.
Πολλοί πιστεύουν πως στην διάρκεια τού χορού αυτού του γάμου, ο Κωνσταντίνος άρχισε να φλερτάρει την μικρή και όμορφη πριγκίπισσα του Βορρά. Στην πραγματικότητα ο Κωνσταντίνος είχε ήδη εκδηλώσει τον θαυμασμό του προς την όμορφη πριγκίπισσά του λίγους μήνες νωρίτερα  στην Κοπεγχάγη. Τον Ιανουάριο του 1962 δόθηκε στον πύργο του Αμαλίενμποργκ ένας μεγάλος ανακτορικός χορός. Στο περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ έγραφαν : «Είναι ψηλή, κομψή, με ωραίο γελαστό πρόσωπο και μόλις το περασμένο καλοκαίρι έκλεισε τα δεκαπέντε της χρόνια (γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1946). Ήταν η νεώτερη από όλες τις παριστάμενες πριγκίπισσες και, μαζί με τις αδελφές της, τις πριγκίπισσες Βενεδίκτη και Μαργαρίτα, έκανε χρέη οικοδεσπίνης στον Πύργο του Αμαλίενμποργκ, όπου δόθηκε ο χορός, στον οποίο παρέστησαν ο βασιλεύς Φρειδερίκος, η βασίλισσα Ίνγκριντ και  μεταξύ άλλων γόνων βασιλικών οικογενειών, η πριγκίπισσα Χριστίνα της Σουηδίας και ο πρίγκιψ Ουίλλιαμ του Γκλώστερ. Λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρος του χορού, δεν επετράπη η είσοδος σε ρεπόρτερς και φωτογράφους και έτσι οι πληροφορίες γύρω από αυτόν περιορίζονται αποκλειστικά στις φήμες. Και είναι αυτές οι φήμες που λένε ότι: «Ο διάδοχος της Ελλάδος, δούξ της Σπάρτης, πρίγκιψ Κωνσταντίνος, ο οποίος, ως μέλλων βασιλεύς, νέος, ωραίος, με αθλητικόν παράστημα, ολυμπιακάς δάφνας και απλούς τρόπους, κρατεί την θέση πρωταγωνιστού εις κάθε βασιλικήν συγκέντρωσιν. Λέγεται, λοιπόν, ότι η πριγκίπισσα Άννα Μαρία κέρδισε την καρδιά του διαδόχου, ο οποίος εζήτησε ήδη από τους γονείς του την άδεια να την νυμφευθή. Οι Βασιλείς κατ’ άλλην  πάλιν εκδοχήν , του συνέστησαν φιλικά να το αναβάλη για λίγο. Τι πράγματι, από αυτά συνέβη; Το μέλλον θα το δείξη».
 Δύο χρόνια μετά την πρώτη του συνάντηση (1959) με την Άννα-Μαρία ο Κωνσταντίνος είδε μία φωτογραφία της. 
Ο ίδιος εξομολογήθηκε αργότερα: «Μόλις είδα την φωτογραφία της Άννας-Μαρίας , με εντυπωσίασε τόσο πολύ που θέλησα να πάρω το πρώτο αεροπλάνο για Κοπεγχάγη». Πράγματι πραγματοποίησε την επιθυμία του μεταβαίνοντας στην Δανία και παρευρισκόμενος στον  ανακτορικό χορό. Λίγες μόνο ώρες μετά την γνωριμία του  με την όμορφη και φινετσάτη πριγκίπισσα, κατάλαβε πως οι πρώτες  εντυπώσεις που του δημιουργήθηκαν όταν είδε την φωτογραφία της, έγιναν πιο  έντονες  και ο θαυμασμός του μεγάλωσε.
         
Ιανουάριος 1962. Πρώτο φλέρτ...
Ιανουάριος 1962. Πρώτο φλερτ…
                                                                            3 1962 XOROS DANIA0001
Μέσα Ιουλίου 1962 ο βασιλιάς Παύλος με την βασίλισσα Φρειδερίκη, συνοδευόμενοι από την μικρότερη κόρη τους Ειρήνη μετέβησαν στο Όσλο όπου τους υποδέχθηκε θερμά ο  βασιλιάς  Όλαφ μαζί με τον διάδοχο Χάραλντ. Ο Κωνσταντίνος πήγε στο Όσλο δυο μέρες  μετά την άφιξη της  οικογένειάς του…..Ο λόγος της παρουσίας των ελληνικής βασιλικής οικογένειας ήταν η συμμετοχή της σε αγώνες ιστιοπλοΐας που γινόντουσαν στη πόλη Χάνκοε. Ο βασιλέας Όλαφ ήταν Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας από το 1928 και ο διάδοχος Κωνσταντίνος από το 1960. Η πριγκίπισσα Άννα- Μαρία ήταν και αυτή μέλος της ευχάριστης βασιλικής παρέας. Ήταν λίγες εβδομάδες πριν γιορτάσει των δέκατα έκτα γενέθλιά της.  Φιλοξενήθηκε στο σκάφος της πρώην γκουβερνάντα της, Μαίρης Νόρθ Χάρτανγκ (Mary North Hartung) και  του συζύγου αυτής. Απλούστατη η Άννα-Μαρία έκανε  όλες τις δουλειές του σκάφους  όπως το καθάρισμα και το συγύρισμα. Το ζεύγος Χάρτανγκ γνώριζε για  το ειδύλλιο των δύο νέων και «υιοθέτησαν» τον  Κωνσταντίνο κατά την διάρκεια των αγώνων στο σκάφος τους. Η πριγκίπισσα Άννα-Μαρία ανέμενε την επιστροφή του αγαπημένου της στο σκάφος καθημερινώς, μετά την διεξαγωγή των ημερήσιων αγώνων, έχοντας η ίδια ετοιμάσει μικρά εδέσματα ειδικά γι’ αυτόν. Επίσης πραγματοποιούσαν ρομαντικές βόλτες στην μικρή πόλη του Χάνκοε, κάνοντας τα ψώνια τους. Τα βράδια   παρευρίσκονταν  σε νεανικές συγκεντρώσεις μαζί με την πριγκίπισσα Ειρήνη και τον διάδοχο Χάραλντ. Δεν είχαν πια καμιά αμφιβολία για τα αμοιβαία αισθήματά  τους….. Αρραβωνιάστηκαν μυστικά στις 23 Ιουλίου 1962…. Ο Κωνσταντίνος  αναφερόμενος στην συνάντησή τους στη Νορβηγία, είχε αναφέρει στους δημοσιογράφους : «Μετά τους μυστικούς μας αρραβώνες ήμουν τόσο ευτυχισμένος που μου ήταν αδύνατον να συγκεντρωθώ στους αγώνες της ιστιοπλοΐας που διεξάγονταν. Ποτέ δεν υπήρξα τόσο κακός στο χειρισμό τού πηδαλίου του σκάφους  μου… Ήμουν τόσο αφηρημένος που χτύπησα  μια σημαδούρα και τερμάτισα δέκατος έβδομος στους αγώνες… Και όλα αυτά εξαιτίας της έντασης  των συναισθημάτων μου προς της Άννα-Μαρία».

OSLO IOULIOS 19620001
Χάνκοε ,Ιούλιος 1962. Ο πρίγκιπας Χάραλντ (δεξιά) , η πριγκίπισσα Ειρήνη (αριστερά), στο μέσον η πριγκίπισσα Άννα Μαρία συνομιλεί με τον διάδοχο Κωνσταντίνο.
Νορβηγία, Ιούλιος 1962. Ο διάδοχος Χάραλντ (δεξιά) , η πριγκίπισσα Ειρήνη (αριστερά) και στο μέσον η Πριγκίπισσα  Άννα-Μαρία συνομιλεί με τον διάδοχο Κωνσταντίνο.
Το υπόλοιπο καλοκαίρι του ιδίου έτους (1962) στην Κέρκυρα όλοι περίμεναν την άφιξη της Άννας-Μαρίας. Ο ξένος τύπος  την έφερνε κάθε εβδομάδα. Οι Κερκυραίοι  που αντιμετώπιζαν σαν προσωπική τους υπόθεση ό,τι συνέβαινε στην Βασιλική Οικογένεια, περνούσαν από το «Μον Ρεπό» και ρωτούσαν: «Πότε έρχεται η Άννα-Μαρία; Είναι αλήθεια ότι της ετοιμάσατε το ανατολικό γωνιακό δωμάτιο; Ότι βάλατε πιάνο στο δωμάτιό της επειδή λατρεύει την μουσική;» Πέρασε ο Αύγουστος, πέρασε ο Σεπτέμβριος και η όμορφη Πριγκίπισσα της Δανίας επέμενε να μην έρχεται. Τελικά αντί να έρθει η Άννα-Μαρία πήγε ο διάδοχος τον Σεπτέμβριο και την συνάντησε στην πατρίδα της.
Σεπτέμβριος 1962 ,ρομαντικός περίπατος στο πάρκο του Φρέντεσμποργκ.
Σεπτέμβριος 1962, ρομαντικός περίπατος στο πάρκο του Φρέντεσμποργκ.
«Η αναγγελία των αρραβώνων είναι πλέον ζήτημα  ημερών» έγραφαν  πάλι στον ξένο τύπο. Αλλά οι μέρες περνούσαν και καμία αναγγελία δεν γινόταν. Ο Κωνσταντίνος επέστρεψε στα καθήκοντά του και η ζωή ξαναβρήκε τον χειμερινό ρυθμό της. Και ξαφνικά, στην καρδιά του Οκτωβρίου τα ήσυχα νερά αναταράχτηκαν και πάλι.
OKTOBRIOS 1962 ATHENS0001
Ο γαλλικος τύπος ανακοινώνει την άφηξη της Άννας-Μαρίας τον Οκτώβριο 1962 στην Αθήνα.
Ο γαλλικός τύπος ανακοινώνει την άφιξη της Άννας-Μαρίας τον Οκτώβριο 1962 στην Αθήνα.
Ο  δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός έγραφε στο περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ: «Το βράδυ της Κυριακής 14 Οκτωβρίου 1962, έφθασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, με αεροπλάνο της «SAS», μια κοπέλα με μαύρο επανωφόρι, που κρατούσε στα χέρια της μια συνηθισμένη αεροπορική τσάντα. Χαμογέλασε στην συνοδό πού περίμενε κάτω από το αεροπλάνο, και της είπε ελληνικά : «Καλησπέρα. Τι κάνετε;». Την άλλη ημέρα η συνοδός είδε στις εφημερίδες ότι η κοπέλα που την χαιρέτησε ήταν η πριγκίπισσα Άννα-Μαρία της Δανίας, η ωραιότερη πριγκίπισσα της Ευρώπης.
«’Η πριγκίπισσα Άννα-Μαρία ήλθε για τις διακοπές της» ήταν η λακωνική πληροφορία που έδωσε κάποιος αρμόδιος των Ανακτόρων. «Η επίσκεψή της είναι ιδιωτική και ανεπίσημη». Διακοπές στην καρδιά του Φθινοπώρου; Αλλά αυτό για τους Δανούς δεν είναι ίσως  κάτι ασυνήθιστο. Εκεί τα σχολεία αρχίζουν στα μέσα Αυγούστου και ως τα Χριστούγεννα δεν υπάρχουν γιορτές που να εξασφαλίζουν κάποια ανάπαυση. Υπάρχει το έθιμο λοιπόν, γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, να δίδεται μια μικρή άδεια στους Δανούς μαθητές πού  θυσιάζουν το μισό καλοκαίρι  τους στα θρανία. Είναι οι λεγόμενες «διακοπές της πατάτας », γιατί αυτή την εποχή στην ύπαιθρο γίνεται το μάζεμα της πατάτας.»

Οι διακοπές της στην Αθήνα ήσαν αθόρυβες και διακριτικές. Έκανε μία μοναδική εμφάνιση στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της κατηγορίας «Ντράγκον». Ήταν μέλος του πληρώματος στο σκάφος του Κωνσταντίνου και  κατέκτησαν την πρώτη θέση.
Η Άννα – Μαρία ήταν 16 ετών και φοιτούσε στην τελευταία τάξη του γυμνασίου. Της άρεσε το πιάνο , η ιππασία και η ιστιοπλοΐα. Αν και τα ανάκτορα τόσο της Αθήνας όσο και της Κοπεγχάγης σιωπούσαν οι δημοσιογράφοι πληροφορούσαν το κοινό πως οι επίσημοι αρραβώνες του διαδόχου Κωνσταντίνου με την πριγκίπισσα Άννα-Μαρία μέχρι τα Χριστούγεννα του ιδίου έτους θα είχαν αναγγελθεί. Ο Κωνσταντίνος όπως ήδη έχουμε αναφέρει είχε  κάνει πρόταση γάμου στην Άννα-Μαρία στην διάρκεια του καλοκαιριού στη Νορβηγία και η Άννα-Μαρία την είχε δεχτεί με ενθουσιασμό. Τότε ο Κωνσταντίνος ενημέρωσε τους γονείς του για τα ευχάριστα νέα και αυτοί τα αποδέχτηκαν με πολύ χαρά. Αντιθέτως οι γονείς της Άννας-Μαρίας ήσαν λιγότερο ενθουσιώδεις. Η Άννα-Μαρία ήταν ακόμη μαθήτρια και έκριναν πως ήταν πολύ μικρή για να παντρευτεί. Τα γνήσια αισθήματα που έτρεφε το ζευγάρι έκαναν τον πατέρα της Άννας-Μαρίας να υποχωρήσει στις αντιρρήσεις του και να δώσει την συγκατάθεσή του για τον γάμο αλλά θέτοντας συγχρόνως και κάποιους όρους. Η κόρη του θα ολοκλήρωνε πρώτα τις σπουδές της  πριν γίνει ο γάμος τους, οι δε αρραβώνες τους δεν θα ανακοινωνόντουσαν δημοσίως  μέχρι την έναρξη του επόμενου  έτους (1963). Ο Κωνσταντίνος και η Άννα- Μαρία τους αποδέχτηκαν, όμως ο Κωνσταντίνος δυσανασχετούσε πολύ. Πίστευε πως ήταν  άδικο να συναντά την Άννα-Μαρία προφασιζόμενος την συμμετοχή του σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες ενώ όλα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια στον κόσμο μπορούσαν να συναντιούνται ελεύθερα. Τελικώς τα ευχάριστα νέα των αρραβώνων τους ανακοινώθηκαν επισήμως στις 23 Ιανουαρίου 1963.
1963 ARRAVONES0001

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Α’ ΜΕΡΟΥΣ
Επιμέλεια κειμένου: Τέπη Πιστοφίδου
Βιβλιογραφία :  Περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ ,  Εφημερίδες :  Ακρόπολις , Έθνος , Καθημερινή
Φωτογραφίες: Περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ
ΠΗΓΗ http://www.royalchronicles.gr/royalweddingpart1/

Δεν υπάρχουν σχόλια: