Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Κολοσσός των Ναξίων. Οι Ενετοί πριόνισαν το πρόσωπο και τον κατέστρεψαν

Σε μια βάση 32 τόνων υψωνόταν το μεγαλοπρεπές άγαλμα του Απόλλωνα στη Δήλο, το οποίο ήταν ορατό από τη θάλασσα. Είχε ύψος 9,5 μέτρα και χρονολογείται τον 6ο αιώνα π.Χ. Ήταν γνωστό ως ο Κολοσσός των Ναξίων και στη βάση του κατέληγε η Λεωφόρος των Λεόντων. Ο Θεός του Ήλιου απεικονιζόταν με μακριά μαλλιά, στιβαρούς ώμους και είχε το αριστερό πόδι λίγο πιο μπροστά από το δεξί, όπως οι Κούροι. Το κεφάλι του ξεπερνούσε σε ύψος τα υπόλοιπα κτίρια του νησιού. Στη βάση του υπήρχε η εξής επιγραφή: «Το Αυτό λίθο ειμί άνδρας και το σφέλας». Σήμαινε: «είμαι από τον ίδιο λίθο άγαλμα και βάση». Τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Νάξιοι πρόσθεσαν την επιγραφή «ΝΑΞΙΟΙ ΑΠΟΛΛΩΝΙ».


Το άγαλμα έπεσε από τη βάση όταν ένας τεράστιος φοίνικας που είχε φυτέψει ο Νικίας το καταπλάκωσε. Έμεινε στο έδαφος για αρκετούς αιώνες ώσπου το νησί άρχισε να λεηλατείται συστηματικά από τους ξένους ταξιδιώτες. Τον 17ο αιώνα ιταλοί περιηγητές προσπάθησαν να σηκώσουν το πεσμένο άγαλμα, αλλά δεν τα κατάφεραν. Όμως, έκαναν σκίτσα με τα μέρη του αγάλματος που ήταν στο έδαφος.

Όπως ανέφερε ο Ολλανδός περιηγητής Seger de Vries, το άγαλμα ήταν σπασμένο σε δύο μεγάλα κομμάτια, το κεφάλι με τον κορμό και τη λεκάνη. Ο Γάλλος γιατρός και αρχαιολόγος Jacob Spon είχε αναφέρει ότι οι ντόπιοι του είπαν ότι το πρόσωπο του αγάλματος είχε πριονιστεί από τον Ενετό διοικητή της Τήνου, ο οποίος είχε προσπαθήσει να το μεταφέρει.

Όπως ανέφερε στη «Μηχανή του Χρόνου» η κ. Καλογιάννη «ο Κολοσσός υπήρξε θύμα της καταστροφικής μανίας των Ενετών, οι οποίοι ανίκανοι να το μεταφέρουν όπως το είχανε μεταφέρει ο Νάξιοι άθικτο από το νησί τους στη Δήλο, πριόνισαν το άγαλμα για να μπορέσουν να το μεταφέρουν», γι’αυτό καταστράφηκε. Στις επανειλημμένες προσπάθειες τους να το κλέψουν, το βάρος του Κολοσσόυ στάθηκε εμπόδιο. Αυτός ήταν ο λόγος που εγκατέλειψαν ορισμένα κομμάτια του στο Αρτεμίσιο, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.

Ο Κολοσσός των Ναξίων διασπάστηκε και τα μέλη του έμειναν διάσπαρτα. Σήμερα στη Δήλο βρίσκεται μέρος του αριστερού χεριού, τμήμα του κορμού και της λεκάνης και η βάση, η οποία ζύγιζε 32 τόνους και μάλλον αυτός ήταν ο λόγος που δεν κατάφεραν να τη μεταφέρουν από το σημείο που στήθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Το χέρι βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Δήλου και ένα τμήμα του αριστερού ποδιού στο Βρετανικό Μουσείο.
ΠΗΓΗ http://elhalflashbacks.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: