Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

''Τυφλή'' από ραντάρ η Βόρειος Κορέα

Οι μυστικές υπηρεσίες της Νοτίου Κορέας εντόπισαν κινήσεις της βορειοκορεατικής αεράμυνας προς τις ακτές της χώρας προκειμένου να είναι σε θέση να αντιληφθεί εγκαίρως πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών και μαχητικών πλησίον του εδάφους της. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η Σεούλ αλλά και οι ΗΠΑ, η Βόρειος Κορέα φαίνεται να μην έχει το απαιτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα έτσι ώστε να διατηρεί σε μόνιμη χρήση τα ραντάρ εμβέλειας 600 χιλιομέτρων, που αποδεδειγμένα διαθέτει.


Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν τα στρατιωτικά επιτελεία της Νοτίου Κορέας και των ΗΠΑ, όταν διαπίστωσαν πως η αεράμυνα της Βορείου Κορέας δεν αντελήφθη ή δεν εντόπισε εγκαίρως τις πρόσφατες πτήσεις αμερικανικών αμυντικών και βομβαρδιστικών που πραγματοποιήθηκαν ως επίδειξη ισχύος πριν από λίγες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες αεράμυνας δεν φαίνεται να έδωσαν σήμα alert στις μονάδες που λογικά θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε συναγερμό, έτοιμες να αντιδράσουν, όταν εμφανίστηκαν πλησίον της Βορείου Κορέας τα αμερικανικά αεροσκάφη. Δεν υπήρξε κανενός είδους αντίδραση, πόσω δε μάλλον παρενόχληση των αμερικανικών αεροσκαφών, αφού δεν διαπιστώθηκε κανένα «κλείδωμα» στόχων ούτε από ραντάρ, ούτε από συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων, ούτε καταγράφηκαν πτήσεις αεροσκαφών με τα χρώματα της Πιονγκγιάνγκ. Αρκετοί είναι οι αναλυτές που αντιτείνουν ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να επέλεξε να μην αντιδράσει


Σεούλ και ΗΠΑ παρακολουθούν τις μετακινήσεις δυνάμεων της βορειοκορεατικής αεράμυνας προς τα παράλια καθώς και τις αναδομήσεις στοιχείων στις υπάρχουσες οχυρώσεις κατά μήκος των ακτών.

«Η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται πως επανατοποθετεί τον στόλο των μαχητικών αεροπλάνων της, ενώ παράλληλα ενισχύει τα αμυντικά έργα στις ακτές» δήλωσε στο Yonhap ο επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών της νοτιοκορεατικής Βουλής Λι Τσέολ-γου, αφού πρώτα έλαβε σχετική ενημέρωση από τις μυστικές υπηρεσίες της Σεούλ.

Ο βουλευτής επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η Βόρεια Κορέα δεν φαίνεται να αντελήφθη εγκαίρως ή πλήρως την πτήση των αμερικανικών αεροσκαφών, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την παντελή απουσία άμεσης στρατιωτικής αντίδρασης από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν.


Σεούλ και ΗΠΑ παρακολουθούν τις μετακινήσεις δυνάμεων της βορεοκορεατικής αεράμυνας προς τα παράλια καθώς και τις αναδομήσεις στοιχείων στις υπάρχουσες οχυρώσεις κατά μήκος των ακτών

«Ο Βορράς μπορεί να μην το περίμενε καθόλου ή μπορεί να μην είχε τη δυνατότητα να αναλάβει δράση, καθώς τα ραντάρ του ή άλλα συστήματα δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά» είπε.

Σύμφωνα με το Yonhap, η απουσία άμεσης βορειοκορεατικής αντίδρασης έχει εγείρει υποψίες ότι η απομονωμένη χώρα δεν είχε αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσει κανονικά τα ραντάρ με εμβέλεια 600 χιλιομέτρων που είναι γνωστό ότι διαθέτει.

Μάλιστα, αρκετοί είναι οι αναλυτές που αντιτείνουν ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να επέλεξε να μην αντιδράσει.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βορείου Κορέας Ρι Γιονγκ-χο σε δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα τόνισε πως τα λεγόμενα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου. Επίσης, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου προειδοποιώντας πως η χώρα του έχει πλέον το δικαίωμα να καταρρίπτει αμερικανικά αεροσκάφη ακόμα κι αν πετούν σε διεθνή εναέριο χώρο, όπως έπραξαν την Παρασκευή σε ακόμη μία επίδειξη δύναμης.

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε, όμως, λακωνικά τις δηλώσεις Ρι. «Δεν έχουμε κηρύξει τον πόλεμο στη Βόρεια Κορέα» είπε η εκπρόσωπος Χάρα Σάκαμπι Σάντερς και χαρακτήρισε τη δήλωση του Βορειοκορεάτη ΥΠΕΞ «παράλογη».

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να επιχειρούν σε διεθνείς αιθέρες και ύδατα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επιλύσουν διπλωματικά την κλιμακούμενη πυρηνική κρίση με τη Βόρεια Κορέα» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.



«Διατηρούμε τη δυνατότητα να αποτρέψουμε τις πιο ακραίες απειλές της Πιονγκγιάνγκ, αλλά και να υποστηρίξουμε τους διπλωμάτες μας, ώστε το ζήτημα να παραμείνει στο διπλωματικό στάδιο, για όσο το δυνατόν περισσότερο» είπε ο Αμερικανός υπουργός και συμπλήρωσε: «Αυτός είναι στόχος, να επιλύσουμε το θέμα διπλωματικά, και πιστεύω πως ο πρόεδρος Τραμπ έχει υπάρξει ξεκάθαρος για το ζήτημα», εξηγώντας πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιέζουν την ηγεσία της Βόρειας Κορέας μέσω των διπλωματικών καναλιών.

«Συνεχίζουμε τη διπλωματική προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών. Τα ομόφωνα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν αυξήσει τόσο τη διπλωματική όσο και την οικονομική πίεση στην
Πιονγκγιάνγκ» τόνισε.

«Ο πρόεδρος έχει πολλές στρατιωτικές επιλογές για να κατανικήσει οποιαδήποτε απειλή» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο, κάνοντας λόγο για επίδειξη της αποφασιστικότητας των ΗΠΑ απέναντι στην «απερίσκεπτη συμπεριφορά» της Πιονγκγιάνγκ.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλο το εύρος των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων για να υπερασπιστούμε τα αμερικανικά εδάφη αλλά και τους συμμάχους μας» υπογράμμισε το Πεντάγωνο, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Ρι, ο οποίος άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο δοκιμής υδρογονοβόμβας πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
ΠΗΓΗ http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: