Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Έρικ ο Ερυθρός: Η ανακάλυψη και η αποίκηση της Γροιλανδίας από τους Βίκινγκς

Τον 10ο αιώνα, οι Βίκινγκς, είχαν αρχίσει ήδη να αποικούν την Ισλανδία διατηρώντας την επαφή τους με την μητρική τους πατρίδα, από την οποία έφταναν ολοένα και περισσότεροι άποικοι με την προοπτική να κατακτήσουν το δικό τους κομμάτι στην παρθένα αυτή γη. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια, Ο Γκουνμπιόρν Ούλφσον, έχοντας παρεκτραπεί βορειότερα της πορείας του, αντίκρισε μια άγνωστη γη. Αυτή ήταν η Γροιλανδία. Χωρίς να την προσεγγίσει, γύρισε προς το νησί όπου και ανέφερε την ύπαρξη της. Λίγο καιρό αργότερα, ένας άποικος του νησιού, ο Σνόμπιορν Χόλμστεϊνσον, αποπειράθηκε να την αποικίσει, αλλά λόγο μίας διαμάχης που είχε με το πλήρωμα του κατά την διάρκεια του ταξιδιού, δολοφονήθηκε, και έτσι η αποστολή εγκαταλείφθηκε. Μέχρι που εμφανίστηκε ο Έρικ ο Ερυθρός. 


  Ο Έρικ ο Ερυθρός, κατά την νεαρή του ηλικία, ζούσε με την οικογένεια του στην Νορβηγία μέχρι που ο πατέρας του Θόρβαλντ καταδικάστηκε σε εξορία από την χώρα εξ αιτίας ενός φόνου που είχε διαπράξει. Αυτό, οδήγησε την οικογένεια του Έρικ, να μετεγκατασταθεί στην χερσόνησο μου βρίσκεται βορειοδυτικά της Ισλανδίας, Χόρνστραντιρ (Hornstrandir). όταν ο Έρικ παντρεύτηκε, πήγε να ζήσει με την οικογένεια του νοτιότερα, στην περιοχή Χαουκάνταλουρ (haukadalur) χτίζοντας μία φάρμα. Μία μέρα, κάποιοι από τους υπηρέτες του ήρθαν σε διαμάχη με τον ιδιοκτήτη μιας κοντινής φάρμας, με αποτέλεσμα εκείνος να τους σκοτώσει. Τότε, ο Έρικ, εκδικούμενος τον θάνατο των υπηρετών του, σκότωσε τον ιδιοκτήτη της φάρμας με συνέπεια, να καταδικαστεί σε τριετή εξορία από το νησί. 

  Έχοντας ακούσει για εκείνη την άγνωστη γη που είχε αντικρίσει ο Γκουνμπιόρν Ούλφσον, το 982, απέπλευσε από την Ισλανδία με σκοπό να την βρει. Πλέοντας βορειοδυτικά, έφτασε στις ανατολικές ακτές της Γροιλανδίας οι οποίες ήταν γεμάτες από πάγο. Από εκεί, συνέχισε να τις περιπλέει κατευθυνόμενος νότια, μέχρι που έφτασε στο νότιο άκρο του νησιού, εκεί που βρίσκεται το Ακρωτήριο Φάρουελ, και συνέχισε περιπλέοντας τις δυτικές ακτές μέχρι που ανακάλυψε μια ακτή χωρίς πάγο. Εκεί, ο Έρικ ο Ερυθρός, έγινε ο πρώτος ευρωπαίος που εγκαταστάθηκε στην Γροιλανδία, και παρέμεινε εκεί για τα επόμενα τρία χρόνια, εξερευνώντας το νησί.

  Όταν πέρασαν τα τρία χρόνια και είχε εκτίσει πλέον την ποινή του, ο Έρικ επέστρεψε στην Ισλανδία. Μιλώντας στους κατοίκους του νησιού για τις εμπειρίες του στην άγνωστη εκείνη γη, είχε ως σκοπό να τους πείσει να την αποικίσουν. Θέλοντας να τους δελεάσει περισσότερο, ονόμασε την γη αυτή, ως Πράσινη Γη. Ένα όνομα που ισχύει μέχρι και σήμερα καθώς το ελληνικό “Γροιλανδία” προέρχεται από το αγγλικό “Greenland” το οποίο είναι η ακριβείς μετάφραση του “Grœnland". Ο Έρικ, δεν δυσκολεύτηκε να τους πείσει, καθώς εκείνη την περίοδο, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που υπήρχαν στο νησί δεν επαρκούσαν για τον ήδη μεγάλο αριθμό των κατοίκων, με συνέπεια, αρκετοί να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης. 


  Μετά την πάροδο του χειμώνα, την άνοιξη του 986, ο Έρικ απέπλευσε και πάλι από την Ισλανδία με προορισμό την Γροιλανδία. Αυτή την φορά όμως τον ακολουθούσαν άλλα είκοσι τέσσερα πλοία από τα οποία τα έντεκα δεν θα φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους είτε γιατί επέστρεψαν πίσω είτε γιατί χάθηκαν. Οι υπόλοιποι που έφτασαν δημιούργησαν τρεις οικισμούς. Τον Ανατολικό, τον Δυτικό και τον Μεσαίο. Ο Ανατολικός, ήταν εκείνος που αναπτύχθηκε και άντεξε περισσότερο. Μέχρι το 1002, ο πληθυσμός του είχε φτάσει μέχρι και τις 5000 κατοίκους, ώσπου μια μερίδα νέων αποίκων έφεραν μαζί τους και μία επιδημία η οποία αποδεκάτισε τον πληθυσμό του οικισμού οδηγώντας πολλούς στον θάνατο. Εξ αιτίας της επιδημίας αυτής, το 1003, πέθανε και ο Έρικ ο Ερυθρός με τον γιο του Λέιφ Έρικσον, να γίνεται ο νέος αρχηγός του οικισμού ο οποίος είχε ήδη γράψει την δική του σελίδα στην Ιστορία των Ανακαλύψεων. 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: