Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Θύελλα παράξενων ραδιοσηματων εκρήξεων αναδύεται από το βαθύ διάστημα

Οι αστρονόμοι έλαβαν πρόσφατα 15 εκρήξεις ραδιοκυμάτων που προέρχονται από ένα μυστηριώδες αντικείμενο περίπου τρία δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.
Κάτι έχει αναπνεύσει τη νέα ζωή σε μια μακρινή κοσμική μηχανή μυστηρίου και την έχει προκαλέσει να επαναλαμβάνει πολλές φορές τεράστια ποσά ενέργειας στο κενό.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς είναι αυτό το αντικείμενο, αλλά οι επιστήμονες αναφέρουν το παρατηρούμενο φαινόμενο ως γρήγορη ραδιοφωνική έκρηξη: μια φευγαλέα αλλά εξαιρετικά ισχυρή έκρηξη ραδιοκυμάτων. Στην περίπτωση αυτή, οι αστρονόμοι σημειωσαν ένα γρήγορο ρεύμα ραδιοφωνικών εκρήξεων που προέρχονταν από έναν γαλαξία, περίπου τρία δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.


Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν την ανακάλυψη επειδή, ευτυχώς, είχαν μια πολύ καλή ιδέα πού να κοιτάξουν. Η ομάδα είχε συντονίσει το γιγάντιο Green Bank Telescope στη Δυτική Βιρτζίνια σε ένα σημείο στον ουρανό όπου μια γρήγορη ραδιοφωνική έκρηξη γνωστή ως FRB 121102 είχε προηγουμένως "τραγουδήσει" στα αστέρια.

Από τις περίπου δύο δόσεις που ανακαλύφθηκαν μέχρι στιγμής, το FRB 121102 είναι το μόνο που είναι γνωστό ότι παίζει στην επανάληψη. Εξαιτίας αυτού, είναι η μόνη έκρηξη σε γνωστό γαλαξία, η οποία αναγνωρίστηκε στα τέλη του 2016, αφού οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν διάφορα τηλεσκόπια για να εντοπίσουν την προέλευσή τους.

Μετά από αυτή την ανακάλυψη, το FRB 121102 έμεινε σιωπηλό για το 2017. Αν και προηγουμένως είχε προσφέρει περιόδους ηρεμίας και δραστηριότητας πριν, η σιωπή της ήταν ανησυχητική.

"Φοβόμασταν ότι η ευκαιρία μας να μελετήσουμε έχει περάσει", λέει ο Casey Law του UC Berkeley. "Αυτή η νέα ανίχνευση υποδηλώνει ότι το FRB 121102 επιστρέφει σε ενεργό κατάσταση και θα είναι ευκολότερο να μελετήσει πώς και τι παράγει αυτές τις ισχυρές εκρήξεις".
 


Παράξενο ραδιόφωνο
 

Αρχικα ανακαλυμενες το  2007, οι γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις εξακολουθούν να είναι θεμελιωδώς αινιγματικές. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις δυναμεις τους, αλλά γνωρίζουν ότι οι εκρήξεις προέρχονται από πολύ, πολύ μακριά και περιστασιακά από χώρους με φανταστικά ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Σχεδιασμένο για να ψάξει τους ουρανούς για σημάδια έξυπνων ραδιοφωνικών μεταδόσεων, η ομάδα Breakthrough Listen πήρε στόχο στο FRB 121102 για να τους βοηθήσει να δοκιμάσουν εξοπλισμό για την αναζήτηση αυτή. Επίσης, ήθελαν να κατανοήσουν, μεταξύ άλλων, πόσο τροποποιημένα στενά, παλμικά σήματα μετακινούνται μέσω διαστειρών πλασμάτων και άλλων διαγαλαξιακών σκουπιδιών.
 


Εξάλλου, αυτοί οι τύποι σημάτων είναι από τις κύριες εκπομπές που αναμένει η ομάδα από εξωγήινους πολιτισμούς, λέει ο Andrew Siemion, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Berkeley SETI.
Για λίγο, ωστόσο, το FRB 121102 φάνηκε να έχει εξαντληθεί. Στη συνέχεια, όταν η ομάδα πρωτοπόρων εξέτασε τις 26 Αυγούστου, είδαν 15 ριπές μέσα σε μια ώρα από την παρατήρηση.Πιάσαν επίσης τις ριπές που έρχονται στις υψηλότερες συχνότητες που παρατηρήθηκαν ακόμα, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει μεγάλη μεταβλητότητα στις εκπομπές τους.
Κανείς δεν ξέρει γιατί το FRB 121102 ενεργοποιήθηκε ξανά ή αν αυτός ο νέος γύρος εκρήξεων είναι μια ένδειξη για τον αστροφυσικό κινητήρα που οδηγεί το φαινόμενο. Μερικοί επιστήμονες υποψιάζονται ότι δεν έχουν να κάνουν με αντικείμενο και αντίθετα εξαρτώνται από τους διάφορους κοσμικούς φακούς που μεγαλώνουν περιοδικά τα τραγούδια του.
Με το FRB 121102, «έχουμε δει« καταιγίδες »πριν, συμπεριλαμβανομένου του περασμένου Αυγούστου μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν ο Πολύ Μεγάλος Δίσκος κατέδειξε άδειο, άδειο, άδειο και στη συνέχεια έκρηξη, εκεί ήταν σε κάθε σύνοδο", λέει ο Shami Chatterjee του Πανεπιστημίου Cornell ."Είναι πιο πιθανό να δούμε ρήξεις κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων εποχών, όταν η γεωμετρία των φακών ευθυγραμμίζεται ακριβώς έτσι; 


 Οι πρώιμες θεωρίες περιλαμβάνουν τις αρχέγονες μαύρες τρύπες, τις συγκρούσεις με τα άστρα νετρονίων και ακόμη και κάποια αδράνεια για τους εξωγήινους πολιτισμούς, αν και οι εξωγήινοι δεν είναι μια εξήγηση που γενικά λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
"Συμφωνούμε με την πλειοψηφία της αστρονομικής κοινότητας ότι η πιθανότητα να εμπλακεί σε αυτήν την πηγή είναι χαμηλή, αλλά η πηγή είναι πολύ μυστηριώδης", λέει ο Siemion. «Γνωρίζουμε, χωρίς αμφιβολία, ότι το σύμπαν είναι ικανό να δημιουργήσει τεχνολογικά ικανή ζωή. Θα ήμασταν αμέλειεις αν οι επιστήμονες θα αποκλείσουν εκ των προτέρων αυτή τη δυνατότητα. "
Τώρα, οι πιο σοβαρές έρευνες επικεντρώνονται σε μαγνητοσκόπια, στα εξαιρετικά μαγνητικά, φανταστικά πυκνά πτώματα των εκρηκτικών αστεριών. Αυτά τα περιστρεφόμενα αστέρια νετρονίων εκτοξεύουν μεσαίου μεγέθους στο σύμπαν, αλλά αν αυτά τα φωτοβολταϊκά είναι ενίοτε συνδεδεμένα με το φράγμα των ραδιοκυμάτων εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο.
Είναι επίσης πιθανό ότι το FRB 121102 είναι τόσο ενεργό που θα μπορούσε να εξαντλήσει τη συνολική μαγνητική ενέργεια σε ένα μαγνητικό. "Αυτή είναι μια εκπληκτική ποσότητα ενέργειας που εκπέμπεται."
 

ΠΗΓΗ http://news.nationalgeographic.com/2017/09/radio-bursts-galaxy-space-breakthrough-listen-science/
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: