Σε γραμμή Καταλονίας ο N.Τραμπ: Θα συνεργαστούμε με όποια
«οντότητα» προκύψει από το δημοψήφισμα, τόνισε πριν λίγο πυροδοτώντας
νέο γύρο αντιπαράθεσης με το State Department που έσπευσε να «μαζέψει»
τη δήλωση. Οι ΗΠΑ είχαν προχωρήσει εδώ και χρόνια στην ανάλυση(;) ή
προώθηση της κατάρρευσης της ιδέας του Κράτους-Έθνους στην Ευρώπη. Τα
αποτελέσματα ήταν εξόχως σημαντικά και αφορούν και την Ελλάδα αν και δεν
αναφερόμαστε ρητά στην Έκθεση.
Πάντως η Ισπανία «βράζει».Έκλεισαν τον επίσημο ιστότοπο για το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ποινική έρευνα εναντίον 700 δημάρχων στην Καταλονία διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας ενώ η Εισαγγελία διέταξε την Αστυνομία να αποτρέψει με κάθε τρόπο το δημοψήφισμα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η εντολή αυτή φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τους αστυνομικούς της Mossos d’Esquadra, δεδομένου ότι η Εισαγγελία τους διατάζει να ενεργήσουν εναντίον της τοπικής κυβέρνησης, από την οποία εξαρτώνται άμεσα ξεκινώντας έναν άτυπο «εμφύλιο».
Ας δούμε όλα τα γεγονότα στο καυτό αυτό μέτωπο.
Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε πως προτίθεται να συνεργασθεί με όποια «κυβέρνηση, ή οντότητα» προκύψει από το δημοψήφισμα στην Καταλωνία την 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Χέδερ Νάουερτ, η κυβέρνηση Τραμπ δεν πρόκειται να εμπλακεί στο δημοψήφισμα, «το οποίο ειδωμένο υπό την οπτική της ΕΕ, αποτελεί εσωτερική υπόθεση».
Την πιθανότητα να προκύψει ένα ανεξάρτητο καταλανικό κράτος πριν το 2020 επισημαίνει παλαιότερη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους πατρός, που αναφέρεται στις τότε τάσεις της διεθνούς γεωστρατηγικής και αποχαρακτηρίσθηκε το 2015 από τον οργανισμό Black Vault, αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα La Vanguardia.
Η έκθεση, με τίτλο «Διεθνές Περιβάλλον Ασφαλείας έως το 2020: Ανάλυση των Παγκόσμιων Τάσεων», συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 1990 από το Τμήμα Ομοσπονδιακών Ερευνών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου για τις υπηρεσίες ασφαλείας και αντικατασκοπείας των ΗΠΑ, υπό τον συντονισμό της Κάρολ Μιγκντάλοβιτς.
Το περιεχόμενό της είναι μία λεπτομερής ανάλυση της κατάστασης στην Κίνα κατά την μετά τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ εποχή, οι σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και της υπό διάλυση Σοβιετικής Ένωσης, η ανάδυση των εθνικών ομάδων στην Ανατολική Ευρώπη, η κατάσταση στο Μεξικό και η οικοδόμηση της ΕΕ. Στο σημείο αυτό είναι που γίνεται αναφορά στην πιθανότητα ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.
Οι συντάκτες της έκθεσης πίστευαν το 1990 πως είναι πιθανό «η κατάρρευση της ιδέας του Κράτους-Έθνους σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης» θα συνοδευόταν από μία «αναβίωση των περιφερειακών αλυτρωτισμών».
Προς αυτήν την κατεύθυνση πίστευαν πως «ιστορικές περιοχές, όπως η Σκωτία, η Βαυαρία, η Σλοβακία, η Σικελία, η Προβηγκία και η Καταλωνία» θα εργάζονταν ώστε να λειτουργήσουν ως «πολιτικές οντότητες» με «τα δικά τους συμφέροντα».
«Ορισμένες από αυτές δε, θα αποκτούσαν την ανεξαρτησία τους» , σημείωναν.
Περιέργως, στην έκθεση δεν αναφέρονται περιοχές όπως η Χώρα των Βάσκων, ή η Φλάνδρα, με ισχυρές αποσχιστικές τάσεις.
Από τις αναφερόμενες περιοχές, μόνον η Σλοβακία ήταν εκείνη που απέκτησε την ανεξαρτησία της ενώ στη Σκωτία έχει διεξαχθεί ήδη το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, ενώ η Καταλονία αναμένει την 1η Οκτωβρίου για να αποφασίσει για την πορεία της.
Πάντως στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα συναντηθεί με τον Τραμπ στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Η Νάουερτ αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν το Καταλανικό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στη συνάντηση αυτή.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ τονίζει σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της καταλανικής εφημερίδας La Vangiardia, πως η θέση της ΕΕ είναι «ότι θα πρέπει να αφουγκρασθούμε με προσοχή τι θα πουν το Ανώτατο Δικαστήριο και το Συνταγματικό Δικαστήριο» για την Καταλονία.
«Εάν σε κάποια στιγμή – και δεν τον λέω ως δική μου υπόθεση εργασίας, ούτε και λέω πως είναι όντως μία τέτοια υπόθεση, γιατί πάνω σε αυτό το θέμα δεν έχω γνώμη – η Καταλονία διαχωρισθεί από την Ισπανία, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν θέλουν να αποτελέσουν ένα κράτος μέλος της Ένωσης, ηι διαδικασία αυτή θα υπαχθεί στους συνήθης κανονισμούς και την ίδια πορεία με τα άλλα κράτη.
Δηλαδή, ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Επ’ ονόματι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οφείλω να υπενθυμίσω εκείνο που είχαμε τονίσει και στο παρελθόν. Το έχουμε εξετάσει και συζητήσει στο κολέγιο των επιτρόπων πολλές φορές: ότι πουν το Ανώτατο και το Συνταγματικό Δικαστήριο», τονίζει στη συνέντευξή του στη La Vanguardia ο Γιούνκερ.
Χιλιάδες οι διαδηλωτές για την ανεξαρτησία της Καταλονίας
«Αντίο, Ισπανία!». Οι Καταλανοί διαδήλωσαν μαζικά στη Βαρκελώνη, διεκδικώντας την ανεξαρτησία της επαρχίας τους, τρεις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση, που έχει απαγορευτεί από τις ισπανικές αρχές.
H διαδήλωση ξεκίνησε στις 17.14 στις 11 Σεπτεμβρίου, ώρα που παραπέμπει στο έτος 1714, όταν τα στρατεύματα του βασιλιά Φίλιππου Ε΄ κατέλαβαν τη Βαρκελώνη και κατάργησαν την αυτονομία της περιοχής. Η πορεία ξεκίνησε αφού το πλήθος τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τζιχαντιστικών επιθέσεων στην Καταλονία, τον περασμένο μήνα.
Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από ελικόπτερα έδειχναν τους δρόμους της πόλης να έχουν κατακλυστεί από κόσμο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, με υψωμένες τις σημαίες της ανεξαρτησίας, θα σχηματίσουν στο κέντρο της Βαρκελώνης έναν τεράστιο σταυρό, μήκους ενός χιλιομέτρου: ο σταυρός αυτός συμβολίζει το «X» που σκοπεύουν να γράψουν στο κουτάκι του «ναι» στα ψηφοδέλτια, την 1η Οκτωβρίου.
«Είμαι σίγουρος ότι το δημοψήφισμα θα γίνει, χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι θέλουν να ψηφίσουν, αυτό δεν μπορούν να το σταματήσουν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεβέρ Σαλβαδόρ, 63 ετών.
Στα πλακάτ που κρατούσαν, οι συγκεντρωμένοι είχαν γράψει συνθήματα στα καταλανικά, όπως «Αντίο, Ισπανία».
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC), η μεγαλύτερη από τις οργανώσεις που πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της διαδήλωσης, διαβεβαίωσε ότι περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι είχαν εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση αυτή.
Οι συμμετέχοντες θέλουν η σημερινή «Ντιάδα», η εθνική γιορτή της Καταλονίας, να είναι η τελευταία πριν από την ανεξαρτησία που σχεδιάζει να ανακηρύξει η κυβέρνηση του προέδρου Κάρλες Πουτζεμόντ αν το «ναι» επικρατήσει στο δημοψήφισμα.
«Απομένουν 20 ημέρες και η κινητοποίηση που υποκίνησε αυτή τη διαδικασία παραμένει ακέραιη» είπε ο Καταλανός πρόεδρος μιλώντας σε ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης. Ο ίδιος και οι σύμμαχοί του μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με δικαστικές διώξεις επειδή αψήφησαν την απαγόρευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Όμως «το να μην υλοποιήσουμε το δημοψήφισμα δεν αποτελεί επιλογή για εμάς» όποιες και αν είναι οι συνέπειες, τόνισε.
Το σύνθημα που επικρατούσε στη συγκέντρωσή ήταν «Μια Ντιάδα για το ναι».
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ευχήθηκε μέσω του Twitter στους Καταλανούς για την εθνική γιορτή τους «μια Ντιάδα για την ελευθερία, τη συμβίωση και τον σεβασμό για όλους τους Καταλανούς».
«Δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα και θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο επειδή είναι υποχρέωσή μου (…) να διαφυλάξω την εθνική ενότητα» δήλωσε το Σάββατο ο συντηρητικός πρωθυπουργός. Το δημοψήφισμα έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε η κυβέρνησή του.
Έβγαλαν… μαχαίρια ο Τζουλιάν Ασάνζ των WikiLeaks και ο συγγραφέας Αρτούρο Πέρεθ Ρεβέρτε
Το ζήτημα του δημοψηφίσματος για την Καταλονία και εάν θα γίνει αυτόνομη περιοχή, έχει αρχίσει πλέον να παίρνει διεθνείς διαστάσεις, καθώς πολλές προσωπικότητες παγκοσμίως έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν θέση πάνω επ’ αυτού. Οι πρώτες αντιπαραθέσεις, μάλιστα, μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου έχουν ήδη αρχίσει. Μία από αυτές, έφερε αντιμέτωπους το περασμένο Σαββατοκύριακο μέσω του Twitter τον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, και τον γνωστό Ισπανό συγγραφέα, Αρτούρο Πέρεθ Ρεβέρτε.
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο Ασάνζ δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter τη διάσημη φωτογραφία του Κινέζου φοιτητή που με το σώμα του σταματά τα άρματα μάχης στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, με τη λεζάντα, γραμμένη στα καταλανικά και τα αγγλικά: «Ισπανία αυτό δεν θα πιάσει στην Καταλωνία. Ο καταλανικός λαός έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Οι συλλήψεις απλώς θα τους ενώσουν και θα τους χαλυβδώσουν».
Ο συγγραφέας του «Λοχαγού Αλατρίστε» και άλλων δημοφιλών έργων, που είναι γνωστός και για την πολεμική του δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επέκρινε τη χρήση της φωτογραφίας αυτής, ως ενδεικτική της «άγνοιάς» του για την Καταλονία και ως δείγμα της ίδιας του «της ηλιθιότητας».
«Η φωτογραφία με τα άρματα μάχης αποδεικνύει ότι εξόν από την άγνοιά σου για την Ισπανία και την Καταλονία, είσαι παντελώς ηλίθιος κ. Ασάνζ», έγραψε στο δικό του tweet ο Πέρεθ Ρεβέρτε.
Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ασάνζ… σήκωσε το γάντι και απάντησε αμέσως επί προσωπικού στον Ισπανό συγγραφέα:
«Ακόμη και οι προσβολές σου είναι λογοκλεμμένες από τους τοίχους των αποχωρητηρίων».
Η δηκτική ανταπάντηση του Πέρεθ Ρεβέρτε ακολούθησε αμέσως: «Δεν έχουμε όλοι την εμπειρία να ζούμε σε αποχωρητήρια, πρεσβείες και κλειστά διαμερίσματα, όπως εσείς κ. Ασάνζ», έγραψε ο συγγραφέας, αναφερόμενος στην παραμονή του ιδρυτή των WikiLeaks στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου, όπου έχει ζητήσει άσυλο εδώ και τέσσερα χρόνια , προκειμένου να μην εκδοθεί στη Σουηδία για κατηγορίες που ο ίδιος αρνείται.
Ένα εκατομμύριο άνθρωποι στους δρόμους για την ανεξαρτησία της Καταλονίας
Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των συμμετεχόντων ποικίλουν. Οι διοργανωτές μιλούν για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, η ισπανική κυβέρνηση κάνει λόγο για πολύ λιγότερους. Η αστυνομία της Βαρκελώνης πάντως υπολογίζει σε περίπου ένα εκατομμύριο τους ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.
Οι πόλη πλημμύρισε κόσμο, τρεις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα- το οποίο η ισπανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει παράνομο. Όπως γράφει όμως το BBC, η κυβέρνηση της Καταλονίας πέρασε νόμο που προβλέπει την απόσχιση από την Ισπανία, εάν η ψηφοφορία καταλήξει στο «ναι».
Πολλοί εκτιμούν πως εάν το δημοψήφισμα γίνει, η «μάχη» των δύο πλευρών θα είναι στήθος με στήθος.
Με τη δική τους γλώσσα και τα δικά τους έθιμα, οι Καταλανοί έχουν ήδη μεγάλο βαθμό αυτονομίας. Ωστόσο είναι έντονο το αίσθημα στην περιοχή- μια από τις πλουσιότερες στην Ισπανία- πως μεγάλο μέρος των φόρων που καταβάλλονται κατευθύνονται στη Μαδρίτη.
Ποινική έρευνα εναντίον 700 δημάρχων στην Καταλονία διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας
Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας διέταξε ποινική έρευνα εναντίον περισσότερων από 700 δημάρχων της Καταλανίας, για συνεργασία σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας.
Η κίνηση έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά τη συγκέντρωση περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων στη Βαρκελώνη για να υποστηρίξουν το εν λόγω δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, που προγραμματίζεται για την 1η Οκτωβρίου, και το οποίο κρίθηκε παράνομο από τη Μαδρίτη.
Το δημοψήφισμα καταγγέλθηκε επίσης από το ισπανικό δικαστικό σώμα, το οποίο έκρινε ότι αποτελεί παραβίαση του ισπανικού συντάγματος.
Η έρευνα διατάχθηκε από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. Την Τρίτη, 712 δήμοι, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε η Καταλανική Ένωση Δήμων.
Ο βασιλιάς Φελίπε 6ος, εγγυήθηκε αυτή την Τετάρτη, ότι το Σύνταγμα «θα υπερισχύσει απέναντι σε οποιαδήποτε αποτυχία συνύπαρξης στη δημοκρατία» και ότι «τα δικαιώματα που ανήκουν σε όλους τους Ισπανούς θα διατηρηθούν, εναντίον εκείνων που βρίσκονται εκτός της συνταγματικής νομιμότητας και του νόμου». Αυτή είναι η πρώτη δημόσια παρέμβασή του από τότε που το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε τους νόμους που υποστηρίζουν το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που ανακοινώθηκε από την Generalitat για την 1η Οκτωβρίου.
Ο αρχηγός του κράτους ξεκίνησε έτσι την ομιλία με την οποία έκλεισε την τελετή παράδοσης των Εθνικών Βραβείων για τον Πολιτισμό 2016. Η «δημοκρατική συνύπαρξη» που επιτεύχθηκε στην Ισπανία «μετά από πολλές θυσίες» και εξαιτίας «της γενναιοδωρίας όλων», σύμφωνα με στον μονάρχη, είναι δυνατή μόνο «εάν οι νόμοι που το ρυθμίζουν και οργανώνουν συμμετέχουν και εκπληρώνονται από τους πολίτες και τους θεσμούς, εάν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών προστατεύονται και γίνονται σεβαστά από τις δημόσιες αρχές», προειδοποίησε.
Η αστυνομία πήρε εντολή, την Τρίτη, να κατασχέσει τις όποιες εκλογικές κάλπες ή ψηφοδέλτια ή οποιοδήποτε στοιχείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο «απαγορευμένο» δημοψήφισμα, ανέφερε η AFP.
Είπαν επίσης ότι πρέπει να αναλάβουν δράση κατά των αρχών, των δημοσίων υπαλλήλων ή των ιδιωτών «για να αποφευχθεί η διάπραξη αδικημάτων», ανέφεραν οι εισαγγελείς σε δήλωση της Τρίτης.
Παρά την πίεση από τη Μαδρίτη, ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας, Κάρλες Πουιτζεμόν, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι «δεν είναι η επιλογή το δημοψήφισμα να μην προχωρήσει, μένουν 20 ημέρες και έχουμε ξεπεράσει πολλά εμπόδια».
Πολλοί που υποστηρίζουν το δημοψήφισμα, υποστηρίζουν ότι η πλήρης αυτοκυριαρχία στην Καταλονία θα ωφελήσει την περιοχή, ειδικά στο μέτρο του υψηλού ποσοστού ανεργίας και των μέτρων λιτότητας που ακολούθησαν την οικονομική κρίση της Ισπανίας, δήλωσε ο Τζόναθαν Σάφι, πρόεδρος της Εκστρατείας Ανεξαρτησίας Ριζοσπαστικής (RIC).
«Η βασική αιτία είναι η οικονομική κρίση του 2008. Είναι τα μέτρα λιτότητας που είδαμε να λαμβάνουν χώρα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή τους. αναζητούν πολύ περισσότερα από την άποψη του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται οι ζωές τους » , ανέφερε.
Η Καταλονία έχει από καιρό αναζητήσει την ανεξαρτησία της από την υπόλοιπη Ισπανία. Ένα προηγούμενο δημοψήφισμα το 2014, το οποίο επίσης κρίθηκε παράνομο από τη Μαδρίτη, είδε το 80% των ψηφοφόρων να καταθέτουν ψήφους για απόσχιση.
Καταλονία: Η Εισαγγελία διατάζει την Αστυνομία να αποτρέψει με κάθε τρόπο το δημοψήφισμα
Η Εισαγγελία της Καταλονίας διέταξε όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της περιφέρειας να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση, που έχει προκηρύξει η τοπική κυβέρνηση, αλλά έχει απαγορευτεί από την ισπανική Δικαιοσύνη.
Με ανακοίνωσή τους, οι εισαγγελικές αρχές απευθύνονται «σε όλες τις μονάδες της αστυνομίας», την εθνική αστυνομία και τη Mossos d’Esquadra, που εξαρτάται από την καταλανική κυβέρνηση, και διατάζει να αναλάβουν δράση εναντίον των τοπικών αρχών, των δημοσίων υπαλλήλων ή των ιδιωτών, «ώστε να εμποδιστεί η διάπραξη αδικημάτων».
«Οι αστυνομικοί υπάλληλοι (…) θα εφαρμόσουν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για να κατασχέσουν τα μέσα ή τα εργαλεία που προορίζονται για την προετοιμασία ή την οργάνωση του παράνομου δημοψηφίσματος» τονίζεται στο κείμενο, αναφορικά με το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.
Η Εισαγγελία ζητά, μεταξύ άλλων, να κατασχεθούν «οι κάλπες, οι εκλογικοί φάκελοι, τα εγχειρίδια οδηγιών για τους εκλογικούς αντιπροσώπους», τα εκλογικά φυλλάδια, άλλα ενημερωτικά μέσα, καθώς και «κάθε άλλο υλικό μετάδοσης, προώθησης ή εκτέλεσης του παράνομου δημοψηφίσματος».
Η εντολή αυτή φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τους αστυνομικούς της Mossos d’Esquadra, δεδομένου ότι η Εισαγγελία τους διατάζει να ενεργήσουν εναντίον της τοπικής κυβέρνησης, από την οποία εξαρτώνται άμεσα.
«Η Mossos βρίσκεται εκεί για να υπηρετεί όλους τους πολίτες, όχι μερικούς» δήλωσε χαρακτηριστικά στην ισπανική τηλεόραση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ραφαέλ Καταλά.
Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, από την πλευρά του, ζήτησε «να αφήσουν ήσυχη τη Mossos», σε συνέντευξη που παραχώρησε στον καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό Rac1.
«Η βασική δουλειά τους είναι να φροντίζουν για την ασφάλεια των ανθρώπων (…) Αυτή είναι η προτεραιότητά τους, η αστυνομία δεν ασκεί πολιτική» τόνισε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν σκοπεύει να δώσει αντίθετες εντολές στους Καταλανούς αστυνομικούς.
«Έκλεισαν τον επίσημο ιστότοπο για το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας»
Την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης για το κλείσιμο του επίσημου ιστότοπου για το δημοψήφισμα υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας κατηγόρησε χθες βράδυ ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ.
Μάλιστα παρομοίασε την κίνησή της αυτή σαν να «στήνει πόρτα σε ξέφραγο χωράφι».
Ο καταλανός πρόεδρος δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο ΤV3, εμφατικά πως «το να στήνεις πόρτα σε ξέφραγο χωράφι, να πολεμάς ένα μέσο έκφρασης ίδιον του 21ου αιώνα», όπως είναι το Ιντερνέτ, «με νόμους του 20ου αιώνα και μεθόδους του 19ου αιώνα, αυτό δεν λειτουργεί».
«Στο τέλος, ο κόσμος βρίσκει τρόπο για να παρακάμψει αυτά τα εικονικά τείχη», τόνισε ο Πουτζεμόντ, υπογραμμίζοντας πως «ο κόσμος της επικοινωνίας δεν έχει σύνορα».
Όσον αφορά την άρνηση πολλών μέσων επικοινωνίας να δημοσιεύσουν την ανακοίνωση της καταλανικής «Τζεναραλιτάτ» για το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι κυβερνήσεις οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων», διότι δεν μπορούν «να τις υποχρεώσει» να καλύψουν και να διαδώσουν αυτήν την προεκλογική εκστρατεία.
Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ίδιος δήλωσε ότι νιώθει ηρεμία και γαλήνη και ότι είναι «ικανοποιημένος που κατόρθωσε να εκπληρώσει» την αποστολή να οδηγήσει την Καταλονία ως το δημοψήφισμα, μολονότι όπως τόνισε, η κατάσταση επιβάλλει «σεβασμό».
Στις δηλώσεις του στο TV3 ο Πουτζεμόντ διαβεβαίωσε πως η καταλανική κυβέρνηση θα «έχει έτοιμα τα πάντα» ώστε την 1η Οκτωβρίου οι Καταλανοί να μπορέσουν να ψηφίσουν, εγγυώμενος ότι «δεν θα συμβεί» τίποτε εάν ορισμένοι δήμαρχοι δεν συνεργασθούν, διότι όπως υπογράμμισε η Τζενεραλιτάτ θα λειτουργήσει εναλλακτικά εκλογικά κέντρα, αν χρειασθεί ακόμη και στη Βαρκελώνη.
Όπως γράφει σήμερα κι η εφημερίδα El Pais, o Πουτζεμόντ ανέθεσε στη σύμβουλο (υπουργό) Παιδείας της τοπικής κυβέρνησης Κλάρα Πονσατί να τεθεί επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου σχολικών αιθουσών, που θα φροντίσει να καλύψει τη διάθεση σχολικών αιθουσών ως εκλογικών κέντρων.
Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, δηλώνει μεν πρόθυμη να διευκολύνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ωστόσο δεν θέλει να διακυβεύσει τον θεσμό και τους υπαλλήλους του δήμου απέναντι στη «δαμόκλειο σπάθη» των πειθαρχικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η Μαδρίτη. Ορίζοντας την Πονσατί υπεύθυνη των σχολικών αιθουσών, η Τζενεραλιτάτ, αφενός προστατεύει την Κολάου από κάθε πρωτογενή ευθύνη, και αφετέρου κάνει ακόμη πιο εμφανή την δραστήρια εμπλοκή της στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρακάμπτοντας έτσι και το εμπόδιο των «σκεπτικιστών» και «αμφισβητιών» δημάρχων.
Ο Πουτζεμόντ στη συνέντευξή του ανακοίνωσε πως εντός των προσεχών ημερών η καταλανική κυβέρνηση θα συγκαλέσει συνέντευξη Τύπου «για να εξηγήσει όλες τις τεχνικές πτυχές» του δημοψηφίσματος και πρόσθεσε πως το Συνταγματικό Δικαστήριο «δεν μπορεί να αλλάξει την διοργάνωσή του» παρ’ όλο που το έκρινε άκυρο.
Επίσης αμφισβήτησε πως η Μαδρίτη «μέσα σε πέντε μέρες» θα μπορούσε να επέμβει «προσφέροντας κάποια εγγύηση» για την καταλανική αυτονομία, προσφεύγοντας στο Άρθρο 155 του Συντάγματος. «Μπορούν να κάνουν αυτό, ή ό,τι άλλο θέλουν, όμως εμείς την 1η Οκτωβρίου ψηφίζουμε», διατράνωσε ο Πουτζεμόντ, προσθέτοντας πως οι επεμβάσεις του κράτους «αντί να δυσχεραίνουν αυτό που κάνουμε, μας βοηθούν να εξηγούμε καλλίτερα πως αυτό είναι δημοκρατικό».
Επίσης εξέφρασε την βεβαιότητα πως σήμερα οι δυνάμεις της ανεξαρτησίας θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν στην Ταραγόνα την εκδήλωση για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα, παρά την εντολή του Γενικού Εισαγγελέα του κράτους Χοσέ Μανουέλ Μάθα να θεωρηθούν υπόλογοι στους νόμους όλοι οι δήμαρχοι που υπέγραψαν τη στήριξη στο δημοψήφισμα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Για τον Πουτζεμόντ, αυτό αποτελεί «βαρβαρότητα», και «θυμίζει αδόκητες πρακτικές για τη δημοκρατία»: «Πού, σε ποιο μέρος του δυτικού κόσμου μπορεί κάποιος να σκεφθεί πως συλλαμβάνοντας το 75% των δημάρχων μιας χώρας μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα;», τόνισε ο πρόεδρος της Καταλονίας, δηλώνοντας ευθαρσώς πως η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά αναλαμβάνουν «την ευθύνη για το δημοψήφισμα».
O ίδιος πρόσθεσε πως τίποτε δεν θα άλλαζε εάν στην πρωθυπουργία της Ισπανίας, αντί για τον Μαριάνο Ραχόι, βρισκόταν ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, γιατί καίτοι θα χρησιμοποιούσε άλλον «τόνο» από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), το PSOE ακόμη κι όταν ήταν στην κυβέρνηση «δεν έκανε τίποτα για το ομόσπονδο κράτος». Ο Πουτζεμόντ, κλείνοντας, χαρακτήρισε τη θητεία του, λέγοντας πως «κάθε μέρα είναι κι ένα Βιετνάμ».
Πάντως η Ισπανία «βράζει».Έκλεισαν τον επίσημο ιστότοπο για το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ποινική έρευνα εναντίον 700 δημάρχων στην Καταλονία διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας ενώ η Εισαγγελία διέταξε την Αστυνομία να αποτρέψει με κάθε τρόπο το δημοψήφισμα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η εντολή αυτή φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τους αστυνομικούς της Mossos d’Esquadra, δεδομένου ότι η Εισαγγελία τους διατάζει να ενεργήσουν εναντίον της τοπικής κυβέρνησης, από την οποία εξαρτώνται άμεσα ξεκινώντας έναν άτυπο «εμφύλιο».
Ας δούμε όλα τα γεγονότα στο καυτό αυτό μέτωπο.
Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε πως προτίθεται να συνεργασθεί με όποια «κυβέρνηση, ή οντότητα» προκύψει από το δημοψήφισμα στην Καταλωνία την 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Χέδερ Νάουερτ, η κυβέρνηση Τραμπ δεν πρόκειται να εμπλακεί στο δημοψήφισμα, «το οποίο ειδωμένο υπό την οπτική της ΕΕ, αποτελεί εσωτερική υπόθεση».
Την πιθανότητα να προκύψει ένα ανεξάρτητο καταλανικό κράτος πριν το 2020 επισημαίνει παλαιότερη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους πατρός, που αναφέρεται στις τότε τάσεις της διεθνούς γεωστρατηγικής και αποχαρακτηρίσθηκε το 2015 από τον οργανισμό Black Vault, αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα La Vanguardia.
Η έκθεση, με τίτλο «Διεθνές Περιβάλλον Ασφαλείας έως το 2020: Ανάλυση των Παγκόσμιων Τάσεων», συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 1990 από το Τμήμα Ομοσπονδιακών Ερευνών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου για τις υπηρεσίες ασφαλείας και αντικατασκοπείας των ΗΠΑ, υπό τον συντονισμό της Κάρολ Μιγκντάλοβιτς.
Το περιεχόμενό της είναι μία λεπτομερής ανάλυση της κατάστασης στην Κίνα κατά την μετά τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ εποχή, οι σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και της υπό διάλυση Σοβιετικής Ένωσης, η ανάδυση των εθνικών ομάδων στην Ανατολική Ευρώπη, η κατάσταση στο Μεξικό και η οικοδόμηση της ΕΕ. Στο σημείο αυτό είναι που γίνεται αναφορά στην πιθανότητα ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.
Οι συντάκτες της έκθεσης πίστευαν το 1990 πως είναι πιθανό «η κατάρρευση της ιδέας του Κράτους-Έθνους σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης» θα συνοδευόταν από μία «αναβίωση των περιφερειακών αλυτρωτισμών».
Προς αυτήν την κατεύθυνση πίστευαν πως «ιστορικές περιοχές, όπως η Σκωτία, η Βαυαρία, η Σλοβακία, η Σικελία, η Προβηγκία και η Καταλωνία» θα εργάζονταν ώστε να λειτουργήσουν ως «πολιτικές οντότητες» με «τα δικά τους συμφέροντα».
«Ορισμένες από αυτές δε, θα αποκτούσαν την ανεξαρτησία τους» , σημείωναν.
Περιέργως, στην έκθεση δεν αναφέρονται περιοχές όπως η Χώρα των Βάσκων, ή η Φλάνδρα, με ισχυρές αποσχιστικές τάσεις.
Από τις αναφερόμενες περιοχές, μόνον η Σλοβακία ήταν εκείνη που απέκτησε την ανεξαρτησία της ενώ στη Σκωτία έχει διεξαχθεί ήδη το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, ενώ η Καταλονία αναμένει την 1η Οκτωβρίου για να αποφασίσει για την πορεία της.
Πάντως στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα συναντηθεί με τον Τραμπ στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Η Νάουερτ αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν το Καταλανικό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στη συνάντηση αυτή.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ τονίζει σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της καταλανικής εφημερίδας La Vangiardia, πως η θέση της ΕΕ είναι «ότι θα πρέπει να αφουγκρασθούμε με προσοχή τι θα πουν το Ανώτατο Δικαστήριο και το Συνταγματικό Δικαστήριο» για την Καταλονία.
«Εάν σε κάποια στιγμή – και δεν τον λέω ως δική μου υπόθεση εργασίας, ούτε και λέω πως είναι όντως μία τέτοια υπόθεση, γιατί πάνω σε αυτό το θέμα δεν έχω γνώμη – η Καταλονία διαχωρισθεί από την Ισπανία, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν θέλουν να αποτελέσουν ένα κράτος μέλος της Ένωσης, ηι διαδικασία αυτή θα υπαχθεί στους συνήθης κανονισμούς και την ίδια πορεία με τα άλλα κράτη.
Δηλαδή, ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Επ’ ονόματι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οφείλω να υπενθυμίσω εκείνο που είχαμε τονίσει και στο παρελθόν. Το έχουμε εξετάσει και συζητήσει στο κολέγιο των επιτρόπων πολλές φορές: ότι πουν το Ανώτατο και το Συνταγματικό Δικαστήριο», τονίζει στη συνέντευξή του στη La Vanguardia ο Γιούνκερ.
Χιλιάδες οι διαδηλωτές για την ανεξαρτησία της Καταλονίας
«Αντίο, Ισπανία!». Οι Καταλανοί διαδήλωσαν μαζικά στη Βαρκελώνη, διεκδικώντας την ανεξαρτησία της επαρχίας τους, τρεις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση, που έχει απαγορευτεί από τις ισπανικές αρχές.
H διαδήλωση ξεκίνησε στις 17.14 στις 11 Σεπτεμβρίου, ώρα που παραπέμπει στο έτος 1714, όταν τα στρατεύματα του βασιλιά Φίλιππου Ε΄ κατέλαβαν τη Βαρκελώνη και κατάργησαν την αυτονομία της περιοχής. Η πορεία ξεκίνησε αφού το πλήθος τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τζιχαντιστικών επιθέσεων στην Καταλονία, τον περασμένο μήνα.
Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από ελικόπτερα έδειχναν τους δρόμους της πόλης να έχουν κατακλυστεί από κόσμο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, με υψωμένες τις σημαίες της ανεξαρτησίας, θα σχηματίσουν στο κέντρο της Βαρκελώνης έναν τεράστιο σταυρό, μήκους ενός χιλιομέτρου: ο σταυρός αυτός συμβολίζει το «X» που σκοπεύουν να γράψουν στο κουτάκι του «ναι» στα ψηφοδέλτια, την 1η Οκτωβρίου.
«Είμαι σίγουρος ότι το δημοψήφισμα θα γίνει, χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι θέλουν να ψηφίσουν, αυτό δεν μπορούν να το σταματήσουν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεβέρ Σαλβαδόρ, 63 ετών.
Στα πλακάτ που κρατούσαν, οι συγκεντρωμένοι είχαν γράψει συνθήματα στα καταλανικά, όπως «Αντίο, Ισπανία».
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC), η μεγαλύτερη από τις οργανώσεις που πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της διαδήλωσης, διαβεβαίωσε ότι περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι είχαν εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση αυτή.
Οι συμμετέχοντες θέλουν η σημερινή «Ντιάδα», η εθνική γιορτή της Καταλονίας, να είναι η τελευταία πριν από την ανεξαρτησία που σχεδιάζει να ανακηρύξει η κυβέρνηση του προέδρου Κάρλες Πουτζεμόντ αν το «ναι» επικρατήσει στο δημοψήφισμα.
«Απομένουν 20 ημέρες και η κινητοποίηση που υποκίνησε αυτή τη διαδικασία παραμένει ακέραιη» είπε ο Καταλανός πρόεδρος μιλώντας σε ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης. Ο ίδιος και οι σύμμαχοί του μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με δικαστικές διώξεις επειδή αψήφησαν την απαγόρευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Όμως «το να μην υλοποιήσουμε το δημοψήφισμα δεν αποτελεί επιλογή για εμάς» όποιες και αν είναι οι συνέπειες, τόνισε.
Το σύνθημα που επικρατούσε στη συγκέντρωσή ήταν «Μια Ντιάδα για το ναι».
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ευχήθηκε μέσω του Twitter στους Καταλανούς για την εθνική γιορτή τους «μια Ντιάδα για την ελευθερία, τη συμβίωση και τον σεβασμό για όλους τους Καταλανούς».
«Δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα και θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο επειδή είναι υποχρέωσή μου (…) να διαφυλάξω την εθνική ενότητα» δήλωσε το Σάββατο ο συντηρητικός πρωθυπουργός. Το δημοψήφισμα έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε η κυβέρνησή του.
Έβγαλαν… μαχαίρια ο Τζουλιάν Ασάνζ των WikiLeaks και ο συγγραφέας Αρτούρο Πέρεθ Ρεβέρτε
Το ζήτημα του δημοψηφίσματος για την Καταλονία και εάν θα γίνει αυτόνομη περιοχή, έχει αρχίσει πλέον να παίρνει διεθνείς διαστάσεις, καθώς πολλές προσωπικότητες παγκοσμίως έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν θέση πάνω επ’ αυτού. Οι πρώτες αντιπαραθέσεις, μάλιστα, μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου έχουν ήδη αρχίσει. Μία από αυτές, έφερε αντιμέτωπους το περασμένο Σαββατοκύριακο μέσω του Twitter τον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, και τον γνωστό Ισπανό συγγραφέα, Αρτούρο Πέρεθ Ρεβέρτε.
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο Ασάνζ δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter τη διάσημη φωτογραφία του Κινέζου φοιτητή που με το σώμα του σταματά τα άρματα μάχης στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, με τη λεζάντα, γραμμένη στα καταλανικά και τα αγγλικά: «Ισπανία αυτό δεν θα πιάσει στην Καταλωνία. Ο καταλανικός λαός έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Οι συλλήψεις απλώς θα τους ενώσουν και θα τους χαλυβδώσουν».
Ο συγγραφέας του «Λοχαγού Αλατρίστε» και άλλων δημοφιλών έργων, που είναι γνωστός και για την πολεμική του δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επέκρινε τη χρήση της φωτογραφίας αυτής, ως ενδεικτική της «άγνοιάς» του για την Καταλονία και ως δείγμα της ίδιας του «της ηλιθιότητας».
«Η φωτογραφία με τα άρματα μάχης αποδεικνύει ότι εξόν από την άγνοιά σου για την Ισπανία και την Καταλονία, είσαι παντελώς ηλίθιος κ. Ασάνζ», έγραψε στο δικό του tweet ο Πέρεθ Ρεβέρτε.
Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ασάνζ… σήκωσε το γάντι και απάντησε αμέσως επί προσωπικού στον Ισπανό συγγραφέα:
«Ακόμη και οι προσβολές σου είναι λογοκλεμμένες από τους τοίχους των αποχωρητηρίων».
Η δηκτική ανταπάντηση του Πέρεθ Ρεβέρτε ακολούθησε αμέσως: «Δεν έχουμε όλοι την εμπειρία να ζούμε σε αποχωρητήρια, πρεσβείες και κλειστά διαμερίσματα, όπως εσείς κ. Ασάνζ», έγραψε ο συγγραφέας, αναφερόμενος στην παραμονή του ιδρυτή των WikiLeaks στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου, όπου έχει ζητήσει άσυλο εδώ και τέσσερα χρόνια , προκειμένου να μην εκδοθεί στη Σουηδία για κατηγορίες που ο ίδιος αρνείται.
Ένα εκατομμύριο άνθρωποι στους δρόμους για την ανεξαρτησία της Καταλονίας
Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των συμμετεχόντων ποικίλουν. Οι διοργανωτές μιλούν για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, η ισπανική κυβέρνηση κάνει λόγο για πολύ λιγότερους. Η αστυνομία της Βαρκελώνης πάντως υπολογίζει σε περίπου ένα εκατομμύριο τους ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.
Οι πόλη πλημμύρισε κόσμο, τρεις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα- το οποίο η ισπανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει παράνομο. Όπως γράφει όμως το BBC, η κυβέρνηση της Καταλονίας πέρασε νόμο που προβλέπει την απόσχιση από την Ισπανία, εάν η ψηφοφορία καταλήξει στο «ναι».
Πολλοί εκτιμούν πως εάν το δημοψήφισμα γίνει, η «μάχη» των δύο πλευρών θα είναι στήθος με στήθος.
Με τη δική τους γλώσσα και τα δικά τους έθιμα, οι Καταλανοί έχουν ήδη μεγάλο βαθμό αυτονομίας. Ωστόσο είναι έντονο το αίσθημα στην περιοχή- μια από τις πλουσιότερες στην Ισπανία- πως μεγάλο μέρος των φόρων που καταβάλλονται κατευθύνονται στη Μαδρίτη.
Ποινική έρευνα εναντίον 700 δημάρχων στην Καταλονία διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας
Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας διέταξε ποινική έρευνα εναντίον περισσότερων από 700 δημάρχων της Καταλανίας, για συνεργασία σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας.
Η κίνηση έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά τη συγκέντρωση περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων στη Βαρκελώνη για να υποστηρίξουν το εν λόγω δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, που προγραμματίζεται για την 1η Οκτωβρίου, και το οποίο κρίθηκε παράνομο από τη Μαδρίτη.
Το δημοψήφισμα καταγγέλθηκε επίσης από το ισπανικό δικαστικό σώμα, το οποίο έκρινε ότι αποτελεί παραβίαση του ισπανικού συντάγματος.
Η έρευνα διατάχθηκε από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. Την Τρίτη, 712 δήμοι, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε η Καταλανική Ένωση Δήμων.
Ο βασιλιάς Φελίπε 6ος, εγγυήθηκε αυτή την Τετάρτη, ότι το Σύνταγμα «θα υπερισχύσει απέναντι σε οποιαδήποτε αποτυχία συνύπαρξης στη δημοκρατία» και ότι «τα δικαιώματα που ανήκουν σε όλους τους Ισπανούς θα διατηρηθούν, εναντίον εκείνων που βρίσκονται εκτός της συνταγματικής νομιμότητας και του νόμου». Αυτή είναι η πρώτη δημόσια παρέμβασή του από τότε που το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε τους νόμους που υποστηρίζουν το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που ανακοινώθηκε από την Generalitat για την 1η Οκτωβρίου.
Ο αρχηγός του κράτους ξεκίνησε έτσι την ομιλία με την οποία έκλεισε την τελετή παράδοσης των Εθνικών Βραβείων για τον Πολιτισμό 2016. Η «δημοκρατική συνύπαρξη» που επιτεύχθηκε στην Ισπανία «μετά από πολλές θυσίες» και εξαιτίας «της γενναιοδωρίας όλων», σύμφωνα με στον μονάρχη, είναι δυνατή μόνο «εάν οι νόμοι που το ρυθμίζουν και οργανώνουν συμμετέχουν και εκπληρώνονται από τους πολίτες και τους θεσμούς, εάν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών προστατεύονται και γίνονται σεβαστά από τις δημόσιες αρχές», προειδοποίησε.
Η αστυνομία πήρε εντολή, την Τρίτη, να κατασχέσει τις όποιες εκλογικές κάλπες ή ψηφοδέλτια ή οποιοδήποτε στοιχείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο «απαγορευμένο» δημοψήφισμα, ανέφερε η AFP.
Είπαν επίσης ότι πρέπει να αναλάβουν δράση κατά των αρχών, των δημοσίων υπαλλήλων ή των ιδιωτών «για να αποφευχθεί η διάπραξη αδικημάτων», ανέφεραν οι εισαγγελείς σε δήλωση της Τρίτης.
Παρά την πίεση από τη Μαδρίτη, ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας, Κάρλες Πουιτζεμόν, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι «δεν είναι η επιλογή το δημοψήφισμα να μην προχωρήσει, μένουν 20 ημέρες και έχουμε ξεπεράσει πολλά εμπόδια».
Πολλοί που υποστηρίζουν το δημοψήφισμα, υποστηρίζουν ότι η πλήρης αυτοκυριαρχία στην Καταλονία θα ωφελήσει την περιοχή, ειδικά στο μέτρο του υψηλού ποσοστού ανεργίας και των μέτρων λιτότητας που ακολούθησαν την οικονομική κρίση της Ισπανίας, δήλωσε ο Τζόναθαν Σάφι, πρόεδρος της Εκστρατείας Ανεξαρτησίας Ριζοσπαστικής (RIC).
«Η βασική αιτία είναι η οικονομική κρίση του 2008. Είναι τα μέτρα λιτότητας που είδαμε να λαμβάνουν χώρα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή τους. αναζητούν πολύ περισσότερα από την άποψη του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται οι ζωές τους » , ανέφερε.
Η Καταλονία έχει από καιρό αναζητήσει την ανεξαρτησία της από την υπόλοιπη Ισπανία. Ένα προηγούμενο δημοψήφισμα το 2014, το οποίο επίσης κρίθηκε παράνομο από τη Μαδρίτη, είδε το 80% των ψηφοφόρων να καταθέτουν ψήφους για απόσχιση.
Καταλονία: Η Εισαγγελία διατάζει την Αστυνομία να αποτρέψει με κάθε τρόπο το δημοψήφισμα
Η Εισαγγελία της Καταλονίας διέταξε όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της περιφέρειας να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση, που έχει προκηρύξει η τοπική κυβέρνηση, αλλά έχει απαγορευτεί από την ισπανική Δικαιοσύνη.
Με ανακοίνωσή τους, οι εισαγγελικές αρχές απευθύνονται «σε όλες τις μονάδες της αστυνομίας», την εθνική αστυνομία και τη Mossos d’Esquadra, που εξαρτάται από την καταλανική κυβέρνηση, και διατάζει να αναλάβουν δράση εναντίον των τοπικών αρχών, των δημοσίων υπαλλήλων ή των ιδιωτών, «ώστε να εμποδιστεί η διάπραξη αδικημάτων».
«Οι αστυνομικοί υπάλληλοι (…) θα εφαρμόσουν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για να κατασχέσουν τα μέσα ή τα εργαλεία που προορίζονται για την προετοιμασία ή την οργάνωση του παράνομου δημοψηφίσματος» τονίζεται στο κείμενο, αναφορικά με το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.
Η Εισαγγελία ζητά, μεταξύ άλλων, να κατασχεθούν «οι κάλπες, οι εκλογικοί φάκελοι, τα εγχειρίδια οδηγιών για τους εκλογικούς αντιπροσώπους», τα εκλογικά φυλλάδια, άλλα ενημερωτικά μέσα, καθώς και «κάθε άλλο υλικό μετάδοσης, προώθησης ή εκτέλεσης του παράνομου δημοψηφίσματος».
Η εντολή αυτή φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τους αστυνομικούς της Mossos d’Esquadra, δεδομένου ότι η Εισαγγελία τους διατάζει να ενεργήσουν εναντίον της τοπικής κυβέρνησης, από την οποία εξαρτώνται άμεσα.
«Η Mossos βρίσκεται εκεί για να υπηρετεί όλους τους πολίτες, όχι μερικούς» δήλωσε χαρακτηριστικά στην ισπανική τηλεόραση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ραφαέλ Καταλά.
Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, από την πλευρά του, ζήτησε «να αφήσουν ήσυχη τη Mossos», σε συνέντευξη που παραχώρησε στον καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό Rac1.
«Η βασική δουλειά τους είναι να φροντίζουν για την ασφάλεια των ανθρώπων (…) Αυτή είναι η προτεραιότητά τους, η αστυνομία δεν ασκεί πολιτική» τόνισε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν σκοπεύει να δώσει αντίθετες εντολές στους Καταλανούς αστυνομικούς.
«Έκλεισαν τον επίσημο ιστότοπο για το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας»
Την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης για το κλείσιμο του επίσημου ιστότοπου για το δημοψήφισμα υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας κατηγόρησε χθες βράδυ ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ.
Μάλιστα παρομοίασε την κίνησή της αυτή σαν να «στήνει πόρτα σε ξέφραγο χωράφι».
Ο καταλανός πρόεδρος δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο ΤV3, εμφατικά πως «το να στήνεις πόρτα σε ξέφραγο χωράφι, να πολεμάς ένα μέσο έκφρασης ίδιον του 21ου αιώνα», όπως είναι το Ιντερνέτ, «με νόμους του 20ου αιώνα και μεθόδους του 19ου αιώνα, αυτό δεν λειτουργεί».
«Στο τέλος, ο κόσμος βρίσκει τρόπο για να παρακάμψει αυτά τα εικονικά τείχη», τόνισε ο Πουτζεμόντ, υπογραμμίζοντας πως «ο κόσμος της επικοινωνίας δεν έχει σύνορα».
Όσον αφορά την άρνηση πολλών μέσων επικοινωνίας να δημοσιεύσουν την ανακοίνωση της καταλανικής «Τζεναραλιτάτ» για το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι κυβερνήσεις οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων», διότι δεν μπορούν «να τις υποχρεώσει» να καλύψουν και να διαδώσουν αυτήν την προεκλογική εκστρατεία.
Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ίδιος δήλωσε ότι νιώθει ηρεμία και γαλήνη και ότι είναι «ικανοποιημένος που κατόρθωσε να εκπληρώσει» την αποστολή να οδηγήσει την Καταλονία ως το δημοψήφισμα, μολονότι όπως τόνισε, η κατάσταση επιβάλλει «σεβασμό».
Στις δηλώσεις του στο TV3 ο Πουτζεμόντ διαβεβαίωσε πως η καταλανική κυβέρνηση θα «έχει έτοιμα τα πάντα» ώστε την 1η Οκτωβρίου οι Καταλανοί να μπορέσουν να ψηφίσουν, εγγυώμενος ότι «δεν θα συμβεί» τίποτε εάν ορισμένοι δήμαρχοι δεν συνεργασθούν, διότι όπως υπογράμμισε η Τζενεραλιτάτ θα λειτουργήσει εναλλακτικά εκλογικά κέντρα, αν χρειασθεί ακόμη και στη Βαρκελώνη.
Όπως γράφει σήμερα κι η εφημερίδα El Pais, o Πουτζεμόντ ανέθεσε στη σύμβουλο (υπουργό) Παιδείας της τοπικής κυβέρνησης Κλάρα Πονσατί να τεθεί επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου σχολικών αιθουσών, που θα φροντίσει να καλύψει τη διάθεση σχολικών αιθουσών ως εκλογικών κέντρων.
Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, δηλώνει μεν πρόθυμη να διευκολύνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ωστόσο δεν θέλει να διακυβεύσει τον θεσμό και τους υπαλλήλους του δήμου απέναντι στη «δαμόκλειο σπάθη» των πειθαρχικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η Μαδρίτη. Ορίζοντας την Πονσατί υπεύθυνη των σχολικών αιθουσών, η Τζενεραλιτάτ, αφενός προστατεύει την Κολάου από κάθε πρωτογενή ευθύνη, και αφετέρου κάνει ακόμη πιο εμφανή την δραστήρια εμπλοκή της στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρακάμπτοντας έτσι και το εμπόδιο των «σκεπτικιστών» και «αμφισβητιών» δημάρχων.
Ο Πουτζεμόντ στη συνέντευξή του ανακοίνωσε πως εντός των προσεχών ημερών η καταλανική κυβέρνηση θα συγκαλέσει συνέντευξη Τύπου «για να εξηγήσει όλες τις τεχνικές πτυχές» του δημοψηφίσματος και πρόσθεσε πως το Συνταγματικό Δικαστήριο «δεν μπορεί να αλλάξει την διοργάνωσή του» παρ’ όλο που το έκρινε άκυρο.
Επίσης αμφισβήτησε πως η Μαδρίτη «μέσα σε πέντε μέρες» θα μπορούσε να επέμβει «προσφέροντας κάποια εγγύηση» για την καταλανική αυτονομία, προσφεύγοντας στο Άρθρο 155 του Συντάγματος. «Μπορούν να κάνουν αυτό, ή ό,τι άλλο θέλουν, όμως εμείς την 1η Οκτωβρίου ψηφίζουμε», διατράνωσε ο Πουτζεμόντ, προσθέτοντας πως οι επεμβάσεις του κράτους «αντί να δυσχεραίνουν αυτό που κάνουμε, μας βοηθούν να εξηγούμε καλλίτερα πως αυτό είναι δημοκρατικό».
Επίσης εξέφρασε την βεβαιότητα πως σήμερα οι δυνάμεις της ανεξαρτησίας θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν στην Ταραγόνα την εκδήλωση για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα, παρά την εντολή του Γενικού Εισαγγελέα του κράτους Χοσέ Μανουέλ Μάθα να θεωρηθούν υπόλογοι στους νόμους όλοι οι δήμαρχοι που υπέγραψαν τη στήριξη στο δημοψήφισμα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Για τον Πουτζεμόντ, αυτό αποτελεί «βαρβαρότητα», και «θυμίζει αδόκητες πρακτικές για τη δημοκρατία»: «Πού, σε ποιο μέρος του δυτικού κόσμου μπορεί κάποιος να σκεφθεί πως συλλαμβάνοντας το 75% των δημάρχων μιας χώρας μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα;», τόνισε ο πρόεδρος της Καταλονίας, δηλώνοντας ευθαρσώς πως η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά αναλαμβάνουν «την ευθύνη για το δημοψήφισμα».
O ίδιος πρόσθεσε πως τίποτε δεν θα άλλαζε εάν στην πρωθυπουργία της Ισπανίας, αντί για τον Μαριάνο Ραχόι, βρισκόταν ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, γιατί καίτοι θα χρησιμοποιούσε άλλον «τόνο» από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), το PSOE ακόμη κι όταν ήταν στην κυβέρνηση «δεν έκανε τίποτα για το ομόσπονδο κράτος». Ο Πουτζεμόντ, κλείνοντας, χαρακτήρισε τη θητεία του, λέγοντας πως «κάθε μέρα είναι κι ένα Βιετνάμ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου