Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Ιωάννης Αγοραστός, ο μεγαλύτερος Έλληνας άσσος του 2ου ΠΠ

Ο Ιωάννης Αγοραστός ή John Plagis όπως ήταν γνωστός κατά την αεροπορική του καριέρα, γεννήθηκε στη βρετανική αποικία της Νότιας Ροδεσίας στις 10 Μαρτίου 1919. Ήταν παιδί Ελλήνων μεταναστών με καταγωγή από τη Λήμνο. Κατατάχθηκε ως εθελοντής αεροπόρος στην αεροπορία της Νότιας Ροδεσίας το 1940. Κατόπιν μετέβη στην Αγγλία για εκπαίδευση και ζήτησε και πέτυχε να μετατεθεί στη Μάλτα.

 Το 1942 η Μάλτα ήταν το μοναδικό προπύργιο των συμμάχων στη Μεσόγειο. Οι δυνάμεις του άξονα διέθεσαν μεγάλες ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις για να στραγγαλίσουν και εν τέλει να καταλάβουν το νησί. Σε διάρκεια 2 χρόνων εχθροπραξιών στη θάλασσα και στους αιθέρες πάνω από τη Μάλτα 700 συμμαχικά αεροσκάφη κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 2000 γερμανικά και ιταλικά. Η πεισματική αντίσταση πέτυχε να κρατήσει το νησί σε συμμαχικά χέρια καθόλα τη διάρκεια του πολέμου. Συνολικά 2300 αεροπόροι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Ο Αγοραστός πετώντας με Spitfire V και IX πέτυχε συνολικά 13 καταρρίψεις. Η αποστολές του αφορούσαν κυρίως την αναχαίτιση εχθρικών βομβαρδιστικών και των μαχητικών που τα συνόδευαν. Στις 1 Απριλίου 1942, επικεφαλής σμήνους 4 αεροσκαφών κλήθηκε να αναχαιτίσει εχθρικό σχηματισμό 260 αεροσκαφών. Στην επακολουθούμενη μάχη κατέρριψε 4 αεροσκάφη πριν αναγκαστεί να απαγκιστρωθεί. Για το συγκεκριμένο κατόρθωμά του παρασημοφορήθηκε.
 Μετά το πέρας της θητείας του στη Μεσόγειο, επέστρεψε στην Αγγλία όπου προάχθηκε σε διοικητή Μοίρας το 1943. Συνέχισε να πετάει σε πολεμικές αποστολές πάνω από τη δυτική Ευρώπη όπου και πέτυχε 6 ακόμη εναέριες νίκες. Το Σεπτέμβριο του ’44 καταρρίπτεται πάνω από την Ολλανδία, αλλά καταφέρνει να γλιτώσει με μικρά τραύματα. Με το τέλος του πολέμου επιστρέφει στη Ροδεσία και 2 χρόνια αργότερα ανακαλείται σε ενεργό υπηρεσία και επιστρέφει στην Αγγλία. Εκεί θα πετάξει με τα πρώτα αεριωθούμενα αεροσκάφη όπως το Gloster Meteor και το 1948 θα αποστρατευθεί οριστικά. Επιστρέφοντας στη Ροδεσία ο Αγοραστός θα ασχοληθεί με διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είναι σχετικά άγνωστα. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το 1974 αυτοκτόνησε για άγνωστο λόγο. Ο Αγοραστός, αν και δεν πολέμησε με τα Ελληνικά χρώματα, είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας άσσος με 19 επιβεβαιωμένες καταρρίψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: