Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Αιγυπτιακή μούμια δώρο Νάσερ σε Μακάριο βρέθηκε σε αποθήκη

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, μια αιγυπτιακή μούμια (μάλλον κάποιου Φαραώ) ταξίδευσε από την Αίγυπτο στην Κύπρο και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη της.

Τη μούμια την είχε δωρίσει ο τότε πρόεδρος της Αιγύπτου, Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τη δεκαετία του ’60, όταν οι δύο βρίσκονταν στην ηγεσία των χωρών τους και βεβαίως στο Κίνημα των Αδεσμεύτων.

Ένας κύπριος, ο Μιχάλης Γιωργάλλας, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στο Κάιρο, έμαθε για το δώρο - μούμια και, θέλησε να μάθει πού βρίσκεται, αφού στο Κυπριακό Μουσείο δεν παρουσιαζόταν. 

Τελικά, η μούμια του Νάσερ βρέθηκε στην αποθήκη του Κυπριακού Μουσείου, σε αρίστη κατάσταση...


Μιλώντας στον «Φ» ο Έφορος Αρχαιοτήτων Γιώργος Φιλοθέου, ανέφερε ότι η μούμια δεν εκτίθεται στο Μουσείο από τη στιγμή που δεν ανήκει στον κυπριακό πολιτισμό, αλλά αφορά ταφικό έθιμο της Αιγύπτου. Πρόσθεσε ότι αυτή βρίσκεται ασφαλισμένη στις αποθήκες του Μουσείου και σε συντηρημένη κατάσταση. Σημειώνεται ότι η μούμια βρίσκεται ανέπαφη μέσα στη σαρκοφάγο. Είναι τυλιγμένη με ύφασμα και φέρει το ζωγραφισμένο σάβανο που συνήθιζαν οι Αιγύπτιοι να τοποθετούν πάνω στο πρόσωπο του νεκρού.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, το αντικείμενο έχει εκτεθεί για τελευταία φορά το 2003 σε μια ειδική έκθεση που έγινε για την αιγυπτιακή τέχνη στην Κύπρο. Σύμφωνα με τους ειδικούς η μούμια δεν έχει θέση στο Κυπριακό Μουσείο, αλλά μπορεί να βρει στέγη στο αρχαιολογικό μουσείο που θα δημιουργηθεί στη Λευκωσία.


Πηγή: Το Βήμα, Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: