Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Η ζούγκλα της Αργεντινής κρυψώνα ναζιστών;

Αγκυλωτός σταυρός στον τοίχο, νομίσματα του ράιχ πεταμένα στο πάτωμα, πέτρινα ερείπια. Κι όλα αυτά μέσα στη ζούγκλα της Αργεντινής. Μια κρυψώνα του Μάρτιν Μπόρμαν, έμπιστου του Χίτλερ;
«Διαδρομή προς το σπίτι του Μπόρμαν» αναγράφει η ξύλινη πινακίδα με την κίτρινη γραφή. Ο γραμματέας λοιπόν του Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε τον Μάιο του 1945 στο Βερολίνο; Τάφηκε στη ζούγκλα της Αργεντινής; Εδώ και δεκαετίες στο Φυσικό Πάρκο Τεγιού Κουάρε στη βορειανατολική Αργεντινή, υπάρχει η φήμη ότι κατοικούσε για χρόνια ο γνωστός ναζί Μάρτιν Μπόρμαν. Ποιος έβαλε εκεί την πινακίδα παραμένει πάντως άγνωστο, όπως δήλωσαν οι τουριστικές αρχές απέναντι στην αργεντίνικη εφημερίδα Clarin.

Είναι δύσκολο μέχρι σήμερα να ξεχωρίσει κανείς τι είναι μύθος και τι είναι πραγματικότητα σχετικά με την κρυψώνα του ναζί στην Αργεντινή.
Το σίγουρο είναι πως ρεπόρτερ της εφημερίδας Clarin ακολούθησαν τη «Διαδρομή προς το σπίτι του Μπόρμαν» μαζί με τον αρχαιολόγο Ντανιέλ Σαβελζόν, ο οποίος ανακάλυψε τα εξής: πέντε γερμανικά νομίσματα, τα οποία κυκλοφόρησαν μεταξύ 1938 και 1941 καθώς και ένα κομμάτι πορσελάνης Meissen που φέρει την επιγραφή «Made in Germany». Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε η εφημερίδα Clarin φαίνεται ένας αγκυλωτός σταυρός στον τοίχο.
Αρκούν όμως αυτά τα στοιχεία; Ο ιστορικός Ντάνιελ Σταλ από το πανεπιστήμιο της Ιένας λέει σχετικά: «Πολλοί Γερμανοί έζησαν στην Αργεντινή κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Υπήρχε διακίνηση οικονομικών αγαθών» όπως λέει ο Σταλ. «Δεν πιστεύω όμως ότι τα ευρήματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια κρυψώνα κάποιου ναζί».
Κρυψώνες έρημοι, βουνά και ζούγκλα;
O Μάρτιν Μπόρμαν, γραμματέας του ΧίτλερO Μάρτιν Μπόρμαν, γραμματέας του Χίτλερ
Ο αρχαιολόγος Σαβελζόν έχει μια άλλη, δική του θεωρία. Υπήρχε ένα μυστικό σχέδιο ότι οι εθνικοσοσιαλιστές κατασκεύασαν πόλεις που θα μπορούσαν να καταφύγουν οι ιθύνοντες σε περίπτωση που το καθεστώς κατέρρεε πρόωρα. «Και μάλιστα οι πόλεις αυτές ήταν κρυμμένες σε περιοχές που δεν θα μπορούσε να βρει κανείς εύκολα. Επρόκειτο για συγκροτήματα σε ερήμους, βουνά, στην ζούγκλα» υποστηρίζει ο Σαβελζόν.
Στην Αργεντινή κατέφυγαν πάρα πολλοί ναζί από την Ευρώπη, οι οποίοι όμως γρήγορα διαπίστωσαν ότι δεν χρειαζόταν να κρύβονται διότι μπορούσαν να ζουν ανενόχλητοι. Και για αυτό το λόγο πιθανότατα η κρυψώνα στη ζούγκλα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Πολλοί ναζί διέφυγαν στην Αργεντινή για να αποφύγουν τις διώξεις και τη φυλάκιση. Ο τότε πρόεδρος της Αργεντινής Χουάν Περόν τους προστάτευε .
Ο ιστορικός Ντάνιελ Σταλ θεωρεί πως δεν ευσταθούν οι φήμες που θέλουν τους ναζί να οργανώνουν την φυγή τους πριν τον πόλεμο. Οι ναζί πήγαν στην Λατινική Αμερική μετά τον πόλεμο. Έτσι έζησε για χρόνια στην Αργεντινή ο γιατρός και μεγάλος βασανιστής του Άουσβιτς Γιόζεφ Μέγκελε. Από εκεί «απήγαγε» η ισραηλινή Μοσάντ τον Άντολφ Άιχμαν, οργανωτή του Ολοκαυτώματος για να τον δικάσουν, χωρίς να το γνωρίζουν οι αρχές της Αργεντινής. Πολλές ήταν και οι φήμες ότι ο γραμματέας του Χίτλερ Μάρτιν Μπόρμαν είχε καταφύγει στην Αργεντινή.
Το 1988 όμως ιατροδικαστές του πανεπιστημίου Ludwig Maximillian του Μονάχου με τη βοήθεια αναλύσεων DNA διαπίστωσαν πως ο Μπόρμαν δεν κατέφυγε ποτέ στην Αργεντινή αλλά ότι το πτώμα του βρέθηκε κάτω από σωρό ερειπίων στο Βερολίνο το 1945.

Δεν υπάρχουν σχόλια: