Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Ο Ταξίαρχος επιβεβαίωσε το άγριο επεισόδιο με Π.Καμμένο: «Μούγγα» οι Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ που ήταν μπροστά – Ξεπουλάμε και 1.700 βόμβες Μk-82 και Mk-83

Σοκ και Δέος για το Στράτευμα αποτελούν οι διάλογοι και τα περιστατικά τα οποία επιβεβαίωσε πλήρως ο Ταξίαρχος.  Στην αναφορά περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τόσο την εμπλοκή του Βασιλείου Παπαδόπουλου όσο και το σφοδρό επεισόδιο που είχε με τον υπουργό Άμυνας στο γραφείο του.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος έφτασε στο σημείο να ζητήσει τη σύλληψη (!) ταξιάρχου ο οποίος υπηρετούσε στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων από τον Μάρτιο θεωρώντας ότι ο Έλληνας Aνώτατος αξιωματικός υπονομεύει το deal που μπορεί να ανέλθει στο ποσό των 64 εκατ. ευρώ.
«Να παραμείνει φρουρούμενος στον προθάλαμο χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με οποιονδήποτε», διέταξε ο Πάνος Καμμένος και ζήτησε από τον προϊστάμενο της ασφάλειας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να θέσει σε αυστηρό περιορισμό τον ταξίαρχο διευθυντή Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων που ο ίδιος ο υπουργός είχε επιλέξει για την ευαίσθητη αυτή θέση πέντε μήνες νωρίτερα…

Το θερμό επεισόδιο μεταξύ του υπουργού και του Ταξιάρχου ξέσπασε το πρωί της 30ής Αυγούστου.
Ο υπουργός είχε καλέσει τον ανώτατο αξιωματικό της Διεύθυνσης Εξοπλισμών στο γραφείο του και εκεί, ενώπιον του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη, του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, και άλλων συμβούλων του, εξερράγη.
«Κύριε ταξίαρχε, από τη στιγμή αυτή τίθεσθε σε διαθεσιμότητα, καθόσον ανήκετε σε κύκλωμα που υπονομεύει τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία», ήταν η βαριά κατηγορία που εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος στον ανώτατο αξιωματικό, στενό του συνεργάτη μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Την ώρα του άγριου καβγά, έξω από το γραφείο παρέμεναν με εντολή του υπουργού τέσσερις στρατονόμοι με εξάρτυση και χειροπέδες, αναμένοντας οδηγίες για να συλλάβουν τον ταξίαρχο…
Η ευθύνη των Αρχηγών που παρίστατο στο Επεισόδιο είναι τεράστια …
Ανάμεσα σε αυτά τα πυρομαχικά που αναφέρονται στο προσχέδιο που ήταν προς πώληση από την Ελλάδα προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία ξεχωρίζει κανείς τις 1.700 βόμβες Μk-82 και Mk-83 που έχουν σαν προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.Οι βόμβες αυτές, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, «περίσσεψαν» μετά την απόσυρση των βομβαρδιστικών Α-7.
Αξίζει να σημειωθεί, πως σε ένα πλήρη φόρτο τους, τα περίπου 70 αυτά μαχητικά μπορούσαν να μεταφέρουν περί τις 12 βόμβες Mk-82.
Η Mk-82 είναι βάρους 227 κιλών και είναι η ποιο απλή βόμβα για αεροπλάνα που υπάρχει στα οπλοστάσια των δυτικών χωρών και όχι μόνο. Η Mk-83 είναι 460 κιλών και είναι στην ίδια κατηγορία με την μικρότερη Mk-82, των βομβών γενικής χρήσης.
Πάνω σε αυτές τις βόμβες, οι πολεμικές αεροπορίες προσαρμόζουν τα λεγόμενα «κιτ» με τα οποία μια απλή βόμβα μπορεί να μετατραπεί σε «έξυπνη».
Ανάμεσα σε αυτά τα «κιτ» ξεχωρίζουν οι αισθητήρες που μετατρέπουν τις βόμβες αυτές σε καθοδηγούμενες από δέσμη λέιζερ. Στο πόλεμο του Περσικού Κόλπου ρίχτηκαν πάνω από 4.500 βόμβες αυτού του τύπου στις οποίες είχε προσαρμοστεί «κιτ» για καθοδήγηση με λέιζερ.
Την αναφορά του ταξιάρχου για το άγριο επεισόδιο στο υπουργείο Αμυνας που αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Ανδρέας Λοβέρδος με ερώτηση που κατέθεσε για την υπόθεση της πώλησης οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία με την συμμετοχή μεσαζόντων.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε στη Βουλή τη σχετική ερώτηση επισυνάπτοντας τη μη διαβαθμισμένη αναφορά του ταξίαρχου η οποία περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τόσο την εμπλοκή του Βασιλείου Παπαδόπουλου, όσο και το σφοδρό επεισόδιο που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο στο γραφείο του δεύτερου.
Σημειώνεται ότι με ανακοίνωση του πάντως ο κ. Καμμένος είχε δηλώσει ότι «η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική. Δεν υπάρχει μεσάζων, αλλά επίσημος εκπρόσωπος του κράτους της Σαουδικής Αραβίας, που υπογράφει με επίσημα πληρεξούσια».
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Λοβέρδου έχει ως εξής:
Προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: «Η πώληση οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία με την συμμετοχή μεσαζόντων»
Από την μη διαβαθμισμένη αναφορά του Ταξιάρχου, με τον οποίο φέρεται ότι έχει δημιουργηθεί σοβαρό επεισόδιο στο γραφείο σας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την οποία καταθέτω για την θεμελίωση της ερώτησής μου, ανακύπτουν μείζονα ερωτήματα, για τα οποία καλείστε με τρόπο ρητό και συγκεκριμένο να απαντήσετε. Κατόπιν αυτών
ΕΡΩΤΑΣΘΕ
Α. Την υποτιθέμενη διακρατική συμφωνία με την Σαουδική Αραβία την υπογράψατε με αντισυμβαλλόμενο έλληνα ιδιώτη και την εταιρεία του;
Β. Αληθεύει πως στις 17 Ιουνίου 2017 από την ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ενημερωθήκατε γραπτώς ότι «…Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότατα του κυρίου … (προσώπου ελληνικής υπηκοότητας που είχε εμφανισθεί ως εντολοδόχος και αντιπρόσωπος της Σαουδαραβικής Κυβέρνησης) και εξέφρασαν επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται Government to Government…»;
Γ. Αληθεύει πως η υπογραφή της διαρκούς συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου σας και του υποτιθέμενου εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, όπου αποστείλατε τους συνεργάτες σας με στρατιωτικό αεροπλάνο, προφανώς για να μην μπει στον κόπο ο «ημέτερος» να έρθει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
Όπως τα πρακτικά της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων αποδεικνύουν, η ενημέρωσή σας προς την Βουλή των Ελλήνων γι΄αυτή την «διαφανή» δήθεν συμφωνία έγινε τελείως ελλειπτικά . Και επ΄αυτού μην επανέλθετε προφασιζόμενος διάφορα προσχηματικά επιχειρήματα, διότι ο κ. Θεοχαρόπουλος, που είναι μέλος της Επιτροπής, μας έχει ενημερώσει. Αν επιμείνετε σε αόριστες απαντήσεις, θα αναγκαστούμε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος να δώσουμε στην δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής, παρότι έχουν διαβαθμιστεί και μόνος και αποκλειστικός υπεύθυνος θα είστε εσείς.
Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2017
Ο ερωτών
Ανδρέας Λοβέρδος
Το χρονικό της υπόθεσης
Εδώ και λίγους μήνες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ριάντ σχετικά με τη μεταφορά βλημάτων που χρησιμοποιούνται από άρματα μάχης στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Οι συζητήσεις αφορούν την πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενη αξία το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 64 εκατ. ευρώ.
Για να ολοκληρωθεί η προμήθεια, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον Ελληνα επιχειρηματία Β.Π., ο οποίος εμφανίζεται ως αντιπρόσωπος των Σαουδαράβων. Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη το απόγευμα της 13ης Ιουνίου μεταξύ του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και του μεσάζοντα Β.Π. στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη.
Εκτός από την αγορά πυρομαχικών για άρματα μάχης, στη διακρατική συμφωνία περιλήφθηκε και πρόβλεψη για πιθανή πώληση στο Ριάντ και αεροπορικών βομβών τύπου MK-82 και MK-83, αφού ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας το έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Περίπου δύο μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 29 Αυγούστου, ο ταξίαρχος διευθυντής Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων συναντάται στο Πεντάγωνο με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Συμβάσεων και Συμφωνιών του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας. Το Ριάντ καίγεται για την ταχεία ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Είναι η εποχή που η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να επικρίνει τη σαουδαραβική κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, που έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Έλληνας διευθυντής Αμυντικών Προγραμμάτων, αξιωματικός με τον βαθμό του ταξιάρχου, μεταφέρει στον Σαουδάραβα συνομιλητή του ότι θα μπορούσε να επιθεωρήσει τις προς πώληση αεροπορικές βόμβες που βρίσκονται στην αεροπορική βάση της Λάρισας.
Ο Σαουδάραβας αξιωματικός, προς έκπληξη της ελληνικής πλευράς, δηλώνει ότι είναι ο μόνος αρμόδιος για υπογραφή συμβάσεων και συμφωνιών στρατιωτικής φύσης και ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τη διακρατική συμφωνία που είχε υπογράψει η ελληνική πλευρά με τον αντιπρόσωπο-μεσάζοντα Β.Π. ο οποίος υποστήριζε ότι ήταν εξουσιοδοτημένος από το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Επιπλέον, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Συμβάσεων και Συμφωνιών του υπουργείου Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε ότι δεν είχε χρηματοδότηση για την αγορά των αεροπορικών βομβών MK-82 και MK-83, συμπληρώνοντας ότι δεν υπήρχε λόγος να τις επιθεωρήσει. Απευθυνόμενος στον Ελληνα ταξίαρχο, ο Σαουδάραβας αξιωματικός ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η προμήθεια 100.000 βλημάτων των 105 mm, ακόμη και ως μέρος της υφιστάμενης διακρατικής συμφωνίας, διαβεβαιώνοντας ότι έχει εγκριθεί και η άμεση χρηματοδότηση.
Ο διευθυντής Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων απάντησε στον στρατιωτικό από τη Σαουδική Αραβία ότι λόγω των οδηγιών που είχε η άμεση πώληση 100.000 βλημάτων για άρματα μάχης στο Ριάντ δεν ήταν δυνατή. Ο Έλληνας ταξίαρχος εξήγησε στον συνομιλητή του ότι θα έπρεπε να υποβάλει εκ νέου -μέσω της επίσημης ιεραρχίας- αίτημα εφόσον η Σαουδική Αραβία ήθελε να προμηθευτεί πυρομαχικά από τα αποθέματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Σαουδάραβας αξιωματικός ενημέρωσε τους Έλληνες στρατιωτικούς ότι η κυβέρνησή του θα επιθυμούσε να μεταφέρονταν τα αμυντικά υλικά συνοδεία μέχρι το αεροδρόμιο ή τον λιμένα φόρτωσης απ’ όπου θα τα παραλάμβανε πιστοποιημένος μεταφορέας του υπουργείου Άμυνας του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Ο ταξίαρχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών απάντησε ότι, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, η μεταφορά των πυρομαχικών μέχρι τον λιμένα (ή το αεροδρόμιο) φόρτωσης εντός της ελληνικής επικράτειας μπορεί να γίνει από πιστοποιημένες ελληνικές μεταφορικές εταιρείες.
Ο Σαουδάραβας ζήτησε τηλέφωνα κάποιων πιστοποιημένων μεταφορέων και ο ταξίαρχος έδωσε οδηγίες σε έναν αντισμήναρχο συνεργάτη του να μιλήσει με τις υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου Στρατού που συνεργάζονται με αντίστοιχες εταιρείες και να δώσει τα στοιχεία επικοινωνίας στους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Κι όμως, αυτή η διαδικαστικού τύπου διευθέτηση για το πώς θα γίνει η μεταφορά των βλημάτων, που περισσότερο μοιάζει με… άχρηστη πληροφορία, φαίνεται να ήταν η αφορμή να ξεσπάσει η τέλεια καταιγίδα πάνω στον ταξίαρχο.
Την ίδια ημέρα, 29 Αυγούστου, λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη με τους Σαουδάραβες, ο επικεφαλής της διεύθυνσης Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Β.Π., τον μεσάζοντα που είχε υπογράψει τη διακρατική συμφωνία για λογαριασμό του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Οταν άκουσε τον ταξίαρχο να του μεταφέρει ότι οι Σαουδάραβες ζήτησαν να έρθουν σε απευθείας επικοινωνία με πιστοποιημένο μεταφορέα των προς πώληση βλημάτων, ο αντιπρόσωπος απάντησε ότι λυπάται και πρόσθεσε εν είδει προειδοποίησης ότι δεν ξέρει τι θα γίνει στο εξής…
Την επομένη του τηλεφωνήματος με τον μεσάζοντα, ο ταξίαρχος εκλήθη στο γραφείο του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Στην ακρόαση της 30ής Αυγούστου, ο ανώτατος αξιωματικός που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την πώληση βλημάτων 105 mm στους Σαουδάραβες κατηγορήθηκε από τον υπουργό ότι δεν τήρησε την εμπιστευτικότητα που απαιτούσε η διακρατική συμφωνία και προέβη σε ενέργειες πέραν των προβλεπόμενων σε αυτή…
«Δηλαδή εσείς, κύριε ταξίαρχε, παρά τις ρητές εντολές να μη δείτε τους Σαουδάραβες, δώσατε εντολή στον αντισμήναρχο να επικοινωνήσει με τη μεταφορική εταιρεία για τη μεταφορά 100.000 βλημάτων;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στον διευθυντή Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ταξίαρχος απάντησε στον Πάνο Καμμένο ότι έδωσε εντολή να μεταφερθούν στον ξένο στρατιωτικό τα στοιχεία επικοινωνίας ελληνικής μεταφορικής εταιρείας, αλλά όχι ειδικώς για τα 100.000 βλήματα που ο Σαουδάραβας ζήτησε να αγοράσει άμεσα από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού.
«Κύριε ταξίαρχε, από τη στιγμή αυτή τίθεστε σε διαθεσιμότητα, καθόσον ανήκετε σε κύκλωμα που υπονομεύει τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία», ήταν η ετυμηγορία του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καμμένος διέταξε τους συνεργάτες του: «Να παραμείνει φρουρούμενος στον προθάλαμο χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με οποιονδήποτε». Έπειτα από περίπου μισή ώρα στην απομόνωση, ο ταξίαρχος ενημερώθηκε ότι ο υπουργός άλλαξε την απόφασή του και αντί να τεθεί σε διαθεσιμότητα παίρνει μετάθεση για άλλη υπηρεσία στο Γενικό Επιτελείο Στρατού…
Τα βλήματα Μ1 105 mm χρησιμοποιούνται από τον Ελληνικό Στρατό στα αμερικανικά άρματα M48 A5Molf (αρχικώς M48 Patton). Οι αρχικές εκδόσεις έφεραν πυροβόλο διαμετρήματος 90 mm, ενώ στη συνέχεια έγιναν μετασκευές. Μία από αυτές ήταν η τοποθέτηση πυροβόλου διαμετρήματος 105 mm. Η χώρα μας είχε αποκτήσει περισσότερα από 1.300 άρματα μάχης Μ48 από τις ΗΠΑ και την τέως Δυτική Γερμανία. Ο Στρατός της Σαουδικής Αραβίας διαθέτει 460 άρματα Μ60 Patton, πολλά από τα οποία έχουν εισβάλει στην Υεμένη. Τα βλήματα που θέλουν να αγοράσουν από τα εύχρηστα και μη επιχειρησιακά αποθέματα του Ελληνικού Στρατού, οι Σαουδάραβες θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγουν στην Υεμένη.









Δεν υπάρχουν σχόλια: