Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Προβληματισμός για τον πρώτο «αστεροειδή» από άλλο αστρικό σύστημα: Έχει μήκος 400 μέτρα και μεταλλική δομή!

Προβληματισμός επικρατεί  από την αποκάλυψη ότι ο «αστεροειδής» Oumuamua, το πρώτο διαστημικό σώμα που εισήλθε στο ηλιακό μας σύστημα προερχόμενο από ένα άλλο αστρικό σύστημα, έχει μεταλλική δομή και σχήμα… πούρου.
Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις 19 Οκτωβρίου του 2017 από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1 της Χαβάης. Μετά από ακριβέστερες παρατηρήσεις και ανάλυση οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το διαστημικό αυτό σώμα, δεν προέρχεται από το ηλιακό μας σύστημα, όπως όλοι οι αστεροειδείς που έχουν παρατηρηθεί, αλλά από άλλο αστρικό σύστημα έχοντας ταξιδέψει για εκατομμύρια χρόνια πριν βρεθεί στην «γειτονιά» μας.

Μέχρι στιγμής ο  Oumuamua, ανεπίσημη ονομασία του C/2017 U1, έχει παρατηρηθεί σε 34 διαφορετικές περιπτώσεις από τους αστρονόμους και κάθε φορά τα ευρήματα είναι διαφορετικά.
Σύμφωνα όμως με τις νεότερες παρατηρήσεις και όπως ανακοίνωσε η NASA ο Oumuamua δεν είναι ένας «συνηθισμένος» αστεροειδής: Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σκοτεινό σώμα, με σκουροκόκκινη απόχρωση, μήκους περίπου 400 μέτρων, σε σχήμα πούρου, ενώ αποτελείται πιθανότατα από κάποιου είδους μετάλλου!
Με βάσει απεικονίσεις από το τηλεσκόπιο της Χαβάη η ομάδα των αστρονόμων υπό την Karen Meech ανακάλυψε  ότι ο Oumuamua έχει διάφορες τιμές φωτεινότητας καθώς περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του κάθε 7,3 ώρες.
«Η ασυνήθιστη αυτή τιμή στην φωτεινότητά του σημαίνει ότι το σώμα είναι επιμηκυμένο, τουλάχιστον 10φορές σε σχέση με το πλάτος του, έχοντας περίπλοκο σχήμα, έχει σκουροκόκκινη απόχρωση χωρίς ίχνος σκόνης επάνω του», σημείωσε η Meech.
Αυτό σημαίνει ότι ο Oumuamua είναι συμπαγές σώμα πιθανά βραχώδες ή μεγάλο ποσοστό μεταλλικών στοιχείων δεν περιέχει νερό ή πάγο και μήκος περί τα 400 μέτρα.
Σύμφωνα με αρχικές μετρήσεις το σώμα έρχεται από το άστρο Vega στον αστερισμό της Λύρα, ταξιδεύοντας με 95.000 χ.α.ω.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: