Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Ινδονησία: Τέλος στις σέλφι με τον Χίτλερ - Απέσυραν το ομοίωμα που προκάλεσε

Ένα μουσείο στην Ινδονησία, το οποίο μέχρι πρόσφατα έδινε την δυνατότητα στους επισκέπτες του να βγάζουν φωτογραφίες και... σελφι με ένα κέρινο ομοίωμα του Χίτλερ με φόντο το κολαστήριο του Άουσβιτς, αποφάσισε τελικά να αποσύρει το ομοίωμα. Η τοποθέτηση του ομοιώματος συζητήθηκε πολύ και δέχθηκε έντονη κριτική.

Το μουσείο το οποίο πρόκειται για το μουσείο οπτικών εφέ De Mata De Arca διαθέτει περίπου 100 ομοιώματα διασημοτήτων, πολιτικών και φανταστικών χαρακτήρων σύμφωνα με όσα αναφέρει το site του. Mέχρι και το Σάββατο το ομοίωμα του Χίλτερ βρισκόταν ανάμεσα σε αυτές του Νταρθ Βείντερ από τα Star Wars και του Ινδονησιακού ηγέτη ονόματι Joko ‘Jokowi’ Widodo.


Η φιγούρα του Χίτλερ ήταν τοποθετημένη απέναντι από ένα τεράστιο πανό που αναπαριστά το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς με το γνωστό σύνθημα “Arbeit macht frei” ( η δουλειά σε απελευθερώνει).

Tο κέρινο ομοίωμα του Χίτλερ προκάλεσε διεθνή κατακραυγή με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) να το περιγράφει ως “αηδιαστικό”. O υπεύθυνος της καμπάνιας κατά του αντισημιτισμού που προωθεί το Κέντρο Simon Wiesenthal με έδρα το Λος Άντζελες, τόνισε ότι η τοποθέτηση της φιγούρας είναι “λάθος” και “άξια περιφρόνησης”. “Το φόντο με το κολαστήριο του Άουσβιτς είναι μια κοροϊδία απέναντι στα θύματα τα οποία δεν κατάφεραν ποτέ να βγουν από αυτήν την κόλαση”, είπε ο συνεργάτης του Κέντρου Simon Wiesenthal Rabbi Abraham Cooper.

Ο Υπεύθυνος marketing του μουσείου είπε στο AP ότι οι επισκέπτες ποτέ δεν είχαν παραπονεθεί ως τώρα σχετικά με το ομοίωμα. “ Οι περισσότεροι επισκέπτες μας διασκεδάζουν διότι γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα μουσείο με ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Το Σάββατο παρόλα αυτά, το μουσείο απέσυρε τη φιγούρα μετά από ένα κύμα...κατακραυγής.

“ Δεν έχουμε την πρόθεση να προκαλούμε οργή” δήλωσε ο Διευθυντής επιχειρήσεων του μουσείου, Jamie Misbah στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρότησε την απόφαση, επιβεβαιώνοντας ότι το ομοίωμα του Χίτλερ απομακρύνθηκε σύμφωνα με τον ερευνητή της Ινδονησίας Andreas Harsono. Πέρα από τη πρόθεση, η αναπαράσταση του Χίτλερ σαν να επρόκειτο για κάποια είδους αξιοσέβαστη μορφή είναι κάτι κακόγουστο”, είπε ο Χασόρνο, σύμφωνα με το Haaretz.

Mε πληροφορίες από RT

Δεν υπάρχουν σχόλια: