Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Θεσσαλονίκη: Νεκρή αφρικανική νερόκοτα που χτυπήθηκε από όχημα

Μία αφρικανική νερόκοτα (Porphyrio alleni) εντοπίστηκε τραυματισμένη, χθες, στο Κολχικό Θεσσαλονίκης, από κάτοικο της περιοχής. Το πουλί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Δράση για την Άγρια Ζωή» βρέθηκε τραυματισμένο και ύστερα από κάποιες ώρες υπέκυψε στα τραύματά του.
Το πουλί βρέθηκε τραυματισμένο στο ποτάμι που διασχίζει το χωριό και κατά πάσα πιθανότητα χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα.
Άμεσα ειδοποιήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας Βόλβης, ο οποίος παρέλαβε το πουλί, που έφερε κλειστό κάταγμα δεξιού ταρσο-μεταταρσίου κοντά στον ταρσό, κλειστό κάταγμα 3ου δακτύλου αριστερού ποδιού και υποδόριο εμφύσημα στην κοιλιακή χώρα και στην περιοχή των μηρών, από ρήξη αεροφόρων σάκων.

Μεταφέρθηκε στη «Δράση για την άγρια ζωή» για περίθαλψη, ωστόσο δεν τα κατάφερε παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να κρατηθεί στη ζωή.
Η αφρικάνικη νερόκοτα είναι τυχαία εμφανιζόμενος, σπάνιος επισκέπτης της ηπείρου μας, από την υποσαχάρια Αφρική, συνήθως τους χειμερινούς μήνες.
Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί στο παρελθόν μόλις σε δύο περιπτώσεις: τον Ιανουάριο του 1996, όταν ένα εξαντλημένο ενήλικο άτομο βρέθηκε στην Πάρο και τον Δεκέμβριο του 2013, όταν -πάλι- ένα ενήλικο άτομο παρατηρήθηκε και φωτογραφήθηκε κοντά στα Χανιά.
Το συγκεκριμένο πουλί που εντοπίστηκε στον Κολχικό ήταν η τρίτη καταγραφή του είδους στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: