Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Ιππαλος: Η Πρώτη Περιγραφή των Μουσώνων και η Πρώτη Πλέυση προς την Ινδία μέσω της Ανοιχτής Θάλασσας.

Μετά τον Εύδοξο, ένας ακόμα Έλληνας θαλασσοπόρος εμφανίζεται κατά τον 1ο αιώνα π.Χ. κατά την Ελληνιστική Περίοδο της Αιγύπτου. Αυτός, είναι ο Ιππαλος. Ο Ιππαλος, ήταν πλοίαρχος ο οποίος έκανε εμπορικά ταξίδια από την Ερυθρά Θάλασσα προς την Αραβική Χερσόνησο, μέχρι και τις ακτές της Ινδίας. Είχε χαρτογραφήσει τις περιοχές που ταξίδευε παρατηρώντας και τα καιρικά φαινόμενα. Ένα από αυτά τα φαινόμενα ήταν και οι περιοδικοί άνεμοι του Ινδικού Ωκεανού, γνωστοί σήμερα ως Μουσώνες, οι οποίοι τότε ήταν άγνωστοι στους λαούς της Μεσογείου.
 
 Ο Ιππαλος, παρατήρησε για πρώτη φορά πως οι άνεμοι αυτοί, κατά τον μισό χρόνο πνέουν βορειοανατολικά και τον άλλο μισό, νοτιοδυτικά. Καθώς ήταν εκείνος που τους περιέγραψε πρώτος, το φαινόμενο αυτό, ονομάστηκε για πρώτη φορά "Ιππάλιοι άνεμοι".

  Το θαλάσσιο εμπόριο τότε μεταξύ Αιγύπτου και Ινδίας, γινόταν ακτοπλοϊκά. Τα Αιγυπτιακά πλοία έφταναν μέχρι τις νότιες ακτές της Αραβικής Χερσονήσου και από εκεί φόρτωναν εμπορεύματα που είχαν φτάσει από την Ινδία. Αν και ο Εύδοξος ήταν εκείνος που πριν λίγα χρόνια έφτασε πρώτος από την Αίγυπτο στην Ινδία πλέοντας ακτοπλοϊκά, ο Ιπππαλος, αποφάσισε να κάνει το δικό του εγχείρημα, πλέοντας για πρώτη φορά ανοιχτά στον Ινδικό Ωκεανό, εκμεταλλευόμενος τους Μουσώνες.

  Απέπλευσε από κάποιο λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας. Φτάνοντας στον Κόλπο του Άντεν, αντί να ακολουθήσει την συνηθισμένη πορεία περιπλέοντας τις Αραβικές ακτές, έπλευσε προς τις ακτές της Σομαλίας περιπλέοντας το Κέρας της Αφρικής, βγαίνοντας από εκεί στην ανοιχτή θάλασσα. Κάπου εκεί, τον βρήκαν οι νοτιοδυτικοί Μουσώνες και έτσι, ο Ίππαλος, έγινε ο πρώτος θαλασσοπόρος που έφτασε από την Αφρική στην Ινδία μέσω της ανοιχτής θάλασσας. Από τότε, ο δρόμος αυτός, ως συντομότερος προς την Ινδία, καθιερώθηκε και έγινε η κύρια θαλάσσια σύνδεση μεταξύ της μετέπειτα Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Ινδίας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: