Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Λεοντόψαρο στα νερά της Κρήτης

Ακόμη ένα λεοντόψαρο πιάστηκε στα δίχτυα επαγγελματία ψαρά στις αρχές Μαρτίου στην περιοχή Πρασονήσια του Γούδουρα της Κρήτης.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά, καθώς το συγκεκριμένο δηλητηριώδες ψάρι είχε κάνει την εμφάνισή του πριν από οκτώ μήνες. Πιάστηκε σε βάθος 35 μέτρων, ενώ ο αλιέας που το εντόπισε το παρέδωσε στις αρμόδιες Αρχές.


Το συγκεκριμένο ψάρι είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα και δηλητηριώδη που κολυμπούν στις θάλασσες αυτού του πλανήτη και έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο μετά τη διάνοιξη της νέας Διώρυγας του Σουέζ. Παρότι βρώσιμο, αν κάποιον τον τρυπήσουν τα αγκάθια του, στην περίπτωση που είναι αλλεργικός, το τσίμπημα μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Στην περίπτωση που δεν είναι κάποιος αλλεργικός, το τσίμπημά του πονάει τρομερά και ο πόνος διαρκεί ακόμα και μήνες.

Το ψάρι βρίσκεται στο Αλιευτικό Ινστιτούτο του ΕΛΚΕΘΕ, όπου θα γίνουν αναλύσεις για να μελετηθεί η εξάπλωση και η συμπεριφορά του συγκεκριμένου είδους. Μέχρι τώρα και μετά την εμφάνιση του πρώτου ψαριού στον Μακρύ Γιαλό έχουν εντοπιστεί ακόμα 2-3 σε περιοχές νότια του Ηρακλείου. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ψαράδες, οι οποίοι πρώτοι έρχονται σε επαφή. Η βασική οδηγία που δίνεται σε περίπτωση που κάποιος τσιμπηθεί από λεοντόψαρο είναι να βάλει το σημείο σε πολύ ζεστό νερό. Σε περίπτωση που κάποιος εντοπίσει ένα λεοντόψαρο μπορεί να επικοινωνεί με το Αλιευτικό Ινστιτούτο του ΕΛΚΕΘΕ και την κα Νότα Περιστεράκη στα τηλέφωνα 2810 337830 και 2810 337818.

Πηγή: cretapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: