Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Τυμβωρύχοι προσπάθησαν να κλέψουν τον Τάφο του Βασιλικού Ζεύγους της Λακεδαίμονος, Μενελάου και Ωραίας Ελένης. Και το υπ.Πολιτισμού τον έθαψε με 250 τόνους χαλίκι!

Τυμβωρύχοι προσπάθησαν να κλέψουν τον Τάφο του Βασιλικού Ζεύγους της Λακεδαίμονος, Μενελάου και Ωραίας Ελένης! Ενώ το υπ. Πολιτισμού αντί να ρίξει φως, έριξε… 250 τόνους νταμαρίσιο χαλίκι μέσα στον αρχαίο τάφο, καταγγέλλει ο αρχαιολόγος!

προ ολίγων ημερών, ο κ. Νίκος Μπακής, επισκέφβηκε ένα χωράφι, το οποίο ευρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας Λακωνίας, μαζί με τον και τον πατέρα του, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο ιδιοκτήτης του κτήματος, με τους… Βασιλικούς Τάφους!
Η δουλειά τους ήταν να ρίξουν λίπασμα στις ελιές τους… Αλλά «η θέα που ανακρύσαμε, για μία ακόμη φορά, ήταν κάτι παραπάνω από αποκαρδιωπκή από την εγκατάλειψη. Οι τάφοι ήταν γεμάτοι μπάζα, πεσμένους βράχους, πλημμυρισμένοι από λάσπη, αλλά και λαθρανασκαφές!


Παραμένουν, δυστυχώς, χρόνια τώρα απροστάτευτοι και έχουν γίνει βορά τόσο των καιριιιών συνθηκών, όσο και των τυμβωρύχων, αλλά και της αδιαφορίας της ίδιας της πολιτείας», μου καταγγέλλει ο κ. Ν. Μπακής. Και συνεχίζει:
«Φεύγοντας από το χωράφι παρατηρήσαμε το εξής παράξενο στην ανατολική πλευρά και παραπλεύρως των τάφων: Πεταμένα μπάζα, απ έξω από την περίφραξη! Κάποιοι (προφανώς τυμβωρύχοι) εixαν σκάψει έναν τεράστιο λάκκο, εκεί όπου πριν από 15 χρόνια είχε ανακαλυφθεί ένας καλοδιατηρημένος Βασιλικός Τάφος, από τον αρχαιολόγο δρ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο, και είχε την… τύχη, όπως γίνεται σε κάθε σπουδαίο μνημείο από το ελληνικό κράτος, να μπαζωθεί κάτω από 250 τόνους ακατέργαστο χαλίκι! 0 λάκκος αυτός είχε διαστάσεις 2 Χ 1 μ. περίπου, και βάθος 3 μ.! Άνοιξαν μια τρύπα ατην περίφραξη, στο πίσω μέρος του αρχαιολογικού χώρου, εκεί που ευρίσκεται ο μεγάλος Βασιλικός Τάφος και εισήλθαν μέσα.
Οι δράστες γνώριζαν την περιοχή κι ήταν καλά οργανωμένοι. Αυτό φάνηκε από πς ροδιές επάνω στο χώμα, καθώς χρηστμοποιήθηκε καροτσάκι(!) για την ταχεία εξαγωγή των μπαζών από τον λάκκο. Η λαθρανασκαφή έγινε πιθανότατα νύκτα, για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους εντόπιους. Και θα πρέπει να διήρκησε 1-2 νύκτες.

Αυτή η φωτογραφία του/της Αρχαία Πελλάνα παρέχεται από το TripAdvisor
Η Θέση πού επέλεξαν δεν ήταν διόλου τυχαία», μου λέει ο κ. Μπακής:
«Με κινήσεις ακριβείας έσκαψαν μεταξύ της εισόδου στον νεκρικό θάλαμο και των κογχών, που ευρέθησαν στους τοixους του διαδρόμου. Το πιθανότερο να εixαν παρακολουθήσει κάποιες συνεντεύξεις ή μελετήσει το τρίτομο σύγγραμμα του προαναφερθέντος αρχαιολόγου. Τελικώς απ’ ό,π φάνηκε οι τυμβωρύχοι δεν κατάφεραν να βρουν τους «θησαυρούς» που έψαχναν, και η λαθραναοκαφή διεκόπη απότομα, ίσως από την κακοκαιρία, που επικρατούσε εκείνην την ημέρα ή από λανθασμένες εκτιμήσεις», καταλήγει ο κ. Μπακής.
Λίγο πριν την συνταξιοδότησή του, ο αρχαι-ολόγος δρ. Θεόδωρος Γ. Σπυρόπουλος, από την Θέση του εφόρου της Ε’ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ, άρχισε τις ανασκαφές σε έναν αρκετά καλο-διατηρημένο τάφο, δίπλα από τους άλλους, πού εixε βρει.
Ιδού τι έχει γράψει ο ίδιος, για την άδικη κατάχωση ενός αρχαίου βασιλικού τάφού, που δεν είδε ποτέ το φως της ημέρας: «Μετά από 22 χρόνια συστηματικές ανα-σκαφές στην Πελλάνα και λίγο πριν την αποχώρησή μου από αυτήν, εixα αρχίσει να ανασκάπτω και έναν μεγάλο Βασιλικό Θολωτό τάφο, στην ανατολική πλαγιά του νεκροταφείου, τον οποίο εixα αποκαλύψει πριν από μια δεκαετία. ‘Οταν είχαμε φτάσει κοντά στην είσοδο του τάφου, και ενώ είχαμε βρει στο πλάι δύο τεράστια κομμάτια (κόγχες), τα οποία είναι προφανώς ασύλητα, διότι καλύπτονται από τις πλάκες που τα είχαν κτίσει, η υπηρεσία σταμάτησε τις ανασκαφές μου και χωρίς να με προειδοποιήσει, κατά τρόπο ληστρικό

Θα έλεγα, ήλθε εδώ και κατάχωσε τον τάφο, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, σε διάρκεια μισής μέρας περίπού, την Μεγάλη Πέμπτη του 2002. Στην αρχή μάλιστα, κάτι που καταδεικνύει τον δόλο με τον οποίο ενήργησαν, είχαν πάει το υλικό το οποίο εixαν φέρει για να χώσουν το μνημείο αυτό, σε κάποια μακρινή απόσταση για να αποφύγουν τις διαμαρτυρίες των κατοίκων. Κάποια άλλη στιγμή, που χαλάρωσαν τα μέτρα επυφυλακής των κατοίtααν, έφεραν αυτό το τεράσπο υλικό, που υπολογίζεται σε 250 τόνους νταμαρίσιο χαλίκι και το έριξαν μέσα στον τάφο! Με ποία αιτιολογία; Το καλύπτουμε προσωρινώς, διότι δήθεν έχει κάποιες ρηγματώσεις, και θα τον ανοίξουμε το καλοκαίρι, όπως λέει ένα έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή τον Ιούνιο. (Θυμίζω ήταν Μάιος του 2002).

Επομένως ο προφανής σκοπός τους ήταν ένας: Να απομακρύνουν από την ανασκαφή τον μόνιμο ανασκαφέα, δηλαδή εμένα, που 25 χρόνια έχω αφιερώσει σε αυτόν τον τόπο. Να μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο να μπερδέψουν τα νούμερα, να ισχυρισθούν ψευδώς ότι ο τάφος κινδύνευε και να επανέλθουν μετά, να το ανασκάψουν αυτοί.
Από την ημέρα εκείνη και μετά έχω δώσει μεγάλους αγώνες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) και έχω ενημερώσει και την πολιτική εξουσία, αλλά κανένας δεν συγκινείται για να τραβήξει από το αυτί και να τιμωρήσει τους ενόχους αυτής εγκληματικής ενέργειας, η οποία ασφαλώς έχει καταστρέψει το μνημείο.
Εάν ο τάφος αυτός είχε αποκαλυφθεί στο σύνολό του, εκτός από τα ανεκτίμητα κινητά ευρήματα, τα οποία ασφαλώς μέσα περιέχει, χρυσά κλπ., όπως έχουν οι γνωστοί Βασιλικοί τάφοι, Θα ήταν ένα ακόμη δείγμα, που Θα ποιστοποιούσε αυτό το οποίο χρόνια πολλά ισχυριζόμουν «εις ώτα μη ακουόνεων», δηλαδή όπου το ανακτορικό κέντρο της Λακωνίας ευρίσκεται στην Πελλάνα και ότι εδώ υπήρχε η χαμένη πόλις Λακεδαίμων, η οποία για 3.000 χρόνια υπήρξε η πρωτεύουσα, όχι μόνον της Λακωνίας και της Πελοποννήσου, αλλά στην αρχική της τουλάχιστον φάση, πρωτεύουσα όλου του αρχαίου κόσμου»!
Αυτά λένε ο αρχαιολόγος και οι εντόπιοι. Τα συμπεράσματα δικά σας…
Ο Γ. Λεκάκης είναι συγγραφέας (www.lekakis.com)
Κυριακάτικη kontranews
επιμέλεια άρθρου cosmosnet




Πηγή:
greek1.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: