Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Έξαλλοι οι αστρονόμοι με το “Άστρο της Ανθρωπότητας”! Φόβοι ότι θα… αυξηθούν τα UFO

Ο δορυφόρος που μοιάζει με... ντισκομπάλα ολοκληρώνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά - Καλύπτεται από 65 πάνελ που αντανακλούν το φως του Ήλιου προς τη Γη - Εκτοξεύθηκε στις 21 Ιανουαρίου από τη Νέα Ζηλανδία με τον νέο πύραυλο Electron ύψους 17 μέτρων
Έξαλλοι είναι οι αστρονόμοι με την νεοζηλανδική ιδιωτική εταιρεία «Rocket Lab» και το «Άστρο της Ανθρωπότητας». Πρόκειται για έναν δορυφόρο που μοιάζει με… ντισκομπάλα και τον οποίο η εταιρεία έθεσε μυστικά σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Ο δορυφόρος, που εκτοξεύθηκε στις 21 Ιανουαρίου από τη Νέα Ζηλανδία με τον νέο πύραυλο Electron ύψους 17 μέτρων της εταιρείας, ολοκληρώνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά. Αναμένεται να είναι ορατός για περίπου εννέα μήνες, προτού σταδιακά τεθεί εκτός τροχιάς και αυτοκαταστραφεί στην ατμόσφαιρα. Έχει κατασκευαστεί, έτσι ώστε να είναι τρομερά ανακλαστικός και αναμένεται να γίνει το πιο φωτεινό νυχτερινό αντικείμενο στον ουρανό του πλανήτη μας.

Έξαλλοι οι αστρονόμοι

Αυτό ακριβώς έχει βγάλει από τα ρούχα τους τους απανταχού αστρονόμους, που θέλουν σκοτεινούς ουρανούς για να κάνουν τη δουλειά τους.
Σύμφωνα με τις εφημερίδες «Guardian» και «Washington Post», θεωρούν ότι το «Άστρο της Ανθρωπότητας» είναι ένα είδος διαστημικού γκράφιτι που «βανδαλίζει» τον ουρανό και θα φέρει προσκόμματα στην επιστημονική μελέτη του διαστήματος λόγω της πρόκλησης φωτορύπανσης.
«Πρόκειται για μια βλακεία που βανδαλίζει τον νυχτερινό ουρανό και παραμορφώνει την παρατήρηση του σύμπαντος», δήλωσε ο αστρονόμος Ντέιβιντ Κίπινγκ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Άλλοι επισήμαναν ότι δεν χρειάζεται ένα τεχνητό άστρο για να διεγείρει τον θαυμασμό μας για τον ουρανό. «Δεν χρειαζόμαστε μια τεχνητή μπάλα ντίσκο σε τροχιά για να νιώσουμε αισθήματα θαυμασμού», δήλωσε η πλανητική επιστήμων Μεγκ Σουάμπ του Αστεροσκοπείου Τζέμινι της Χαβάης. Για «άλλη μια εισβολή στο προσωπικό σύμπαν μου», έκανε λόγο ο αστροβιολόγος Κάλεμπ Σαρφ του Κολούμπια.

Ορατός από τη Γη

Ο -περιστρεφόμενος με ταχύτητα γύρω από τον εαυτό του- σφαιρικός δορυφόρος, διαμέτρου περίπου ενός μέτρου, καλύπτεται από 65 πάνελ που αντανακλούν το φως του Ήλιου προς τη Γη, όπως κάνει μια σφαίρα ντίσκο στην οροφή ενός κλαμπ. Οι παρατηρητές από τη Γη θα βλέπουν ένα φωτεινό άστρο να διασχίζει γρήγορα τον ουρανό. Έτσι, αναμένεται να αυξηθούν και οι αναφορές για… UFO!
«Άσχετα πού θα βρίσκεστε στον κόσμο ή τι θα συμβαίνει στη ζωή σας, ο καθένας θα είναι σε θέση να δει το «Άστρο της Ανθρωπότητας» στο νυχτερινό ουρανό. Η ελπίδα μας είναι ότι όλοι όσοι το δουν να περνάει μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, θα σκεφτούν λίγο διαφορετικά για τις ζωές τους, τις πράξεις τους και για το τι είναι σημαντικό για την ανθρωπότητα», δήλωσε με περήφανο και λυρικό τόνο ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Rocket Lab, Πίτερ Μπεκ.
«Ο δορυφόρος είναι ένα σύμβολο της εύθραυστης θέσης μας στο σύμπαν. Πρέπει να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις όλοι μαζί ως ανθρωπότητα και όχι ως άτομα, οργανισμοί ή κράτη. Πρέπει από κοινού να λύσουμε τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη φυσικών πόρων», πρόσθεσε.

Οι λαμπεροί δορυφόροι

Στο παρελθόν έχουν εκτοξευθεί και άλλοι λαμπεροί σφαιρικοί δορυφόροι τύπου ντίσκο. Δύο μικροί Starshine, με διάμετρο 48 εκατοστών και καλυμμένοι από ανακλαστικά κάτοπτρα, είχαν τεθεί σε τροχιά από το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο το 1999 και 2001 αντίστοιχα.
Ένας τρίτος Starshine, διπλάσιος σε μέγεθος, είχε εκτοξευθεί από την Αλάσκα επίσης το 2001 και είχε μείνει στο διάστημα δύο χρόνια. Ο πειραματικός ιαπωνικός Ajisai, διαμέτρου 2,1 μέτρων, καλυμμένος και αυτός από καθρέφτες, είχε εκτοξευθεί το 1986 και ακόμη γυρίζει γύρω από τη Γη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: