Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Νύχτα έντασης στον Έβρο – Έλληνες και Τούρκοι στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι για τον έλεγχο αμμονησίδας

Το περιστατικό δεν είναι σπάνιο. Όμως σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” ο “πόλεμος” για τις αμμονησίδες στον Έβρο μένει ανοιχτός και κάθε χρόνο δημιουργεί εντάσεις οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες.

Μια εμπλοκή με μια αμμονησίδα υπήρξε πριν δύο χρόνια. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2016 τα νερά του ποταμού Έβρου είχαν υποχωρήσει και στη μέση είχε αναδυθεί μια αμμονησίδα. Οι Τούρκοι δουλέμποροι, όπως κάνουν συνήθως είχαν αποβιβάσει εκεί μια ομάδα 80 μεταναστών. Οι περίπολοι Ελλάδας και Τουρκίας τους εντόπισαν απογευματινές ώρες και αμέσως σήμανε συναγερμός και στις δύο πλευρές.
Η νησίδα βρισκόταν σχεδόν στο κέντρο του ποταμού. Και οι δύο πλευρές διεκδικούν το “έδαφος” αυτό ως δικό τους και έτσι όταν εντοπίστηκαν οι μετανάστες δημιουργήθηκε εμπλοκή για το ποιος θα επέμβει.
Ούτε η ελληνική, ούτε η τουρκική πλευρά έκαναν πίσω και έτσι Έλληνες και Τούρκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν με στόχο να εμποδίσουν κάποια κίνηση από την άλλη πλευρά στο διεκδικούμενο “έδαφος”.
Λεπτομέρειες δεν έχουν έρθει στο φως, είναι βέβαιο ωστόσο πως στο περιστατικό δεν ενεπλάκησαν μόνο οι στρατιώτες των περιπόλων, αλλά μεγαλύτερες δυνάμεις.
Επίσης το περιστατικό διήρκεσε για ώρες, καθώς η μια πλευρά δεν επέτρεπε στην άλλη να επέμβει για την διάσωση των μεταναστών.
Τελικά φαίνεται ότι υπήρξε λύση το επόμενο πρωί, με τους Τούρκους τελικά να υποχωρούν “παραδίδοντας” στην ουσία τον έλεγχο της αμμονησίδας στην ελληνική πλευρά.
Το περιστατικό αυτό, έρχεται στο φως λόγω… εποχής. Τα νερά του Έβρου θα αρχίσουν να υποχωρούν σημαντικά μέσα στο επόμενο διάστημα και ανάλογες νησίδες θα αναδυθούν ξανά. Σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει προβληματισμός για τη στάση της απέναντι πλευράς σε ανάλογο περιστατικό. Το γεγονός ότι οι Τούρκοι έφτασαν σε σημείο να κρατήσουν ομήρους σε ένα περιστατικό συνηθισμένο ως χθες δημιουργεί φόβους για πιθανή αύξηση της έντασης με αφορμή τις νησίδες που δημιουργούνται τους καλοκαιρινούς μήνες

Δεν υπάρχουν σχόλια: