Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Τροχιοδεικτικό βλήμα M856 . Πως λειτουργούν.

Το βλήμα M856 είναι το καθιερωμένο τροχιοδεικτικό βλήμα στο διαμέτρημα των 5.56x45mm NATO  και ξεχωρίζει από τη βαμμένη πορτοκαλί μύτη του. Στο παρόν άρθρο θα δούμε λίγα πράγματα για αυτό το πολύ γνωστό βλήμα.
Αν και το όνομα τροχιοδεικτικό (δηλαδή αυτό που δείχνει τη τροχιά) είναι αρκετά ξεκάθαρο, τα βλήματα αυτά έχουν τρεις βασικές τακτικές χρήσεις ασχέτως του όπλου και του διαμετρήματος. Αυτές οι χρήσεις είναι οι εξής:

  1. Διορθώσεις σε σκόπευση χαμηλής ορατότητας (τροχιοδεικτικά)
  2. Νυχτερινή σηματοδότηση
  3. Βλήμα ανάφλεξης (για πυροδότηση εύφλεκτων υλικών)
Για να επιτευχθεί αυτό, η κεφαλή του βλήματος περιέχει κάποιο χημικό που καθώς καίγεται αφήνει ένα εύκολα ορατό ίχνος, κάτι σαν φωτοβολίδα, όπως βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία.

m856_02

Για τη εύκολη ορατή αναγνώριση του βλήματος M856 η μύτη της κεφαλής του βάφεται με πορτοκαλί χρώμα και η δομή του είναι όπως τη βλέπετε στη παρακάτω επεξηγηματική εικόνα.

m856_03

Το βλήμα έχει γέμισμα από ατσάλι αλλά στη βάση του έχει ένα λεπτό πώμα από χοντρό χαρτί και από επάνω του ένα ευαίσθητο στη θερμοκρασία στοιχείο πυροδότησης. Όταν αναφλεχθεί η μαύρη προωθητική πυρίτιδα θα πυροδοτήσει το στοιχείο πυροδότησης και αυτό με τη σειρά του το χημικό ανάφλεξης ακριβώς όπως μία φωτοβολίδα. Για όση διάρκεια καίει το χημικό ανάφλεξης θα μπορούμε να παρατηρήσουμε το χαρακτηριστικό ίχνος του τροχιοδεικτικού βλήματος.

m856_04

Το βάρος του βλήματος M856 είναι 63.7 grain (4.13 γραμμάρια) και σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ χρησιμοποιείται σε νυχτερινές βολές ανά τέσσερις κανονικές σφαίρες. Αυτό έχει τυποποιηθεί με Αμερικανικά πρότυπα και το κωδικό πυρομαχικών A064 όπου ορίζει αυτή τη σειρά, δηλαδή τέσσερα συμβατικά βλήματα και ένα τροχιοδεικτικό όπως βλέπετε σε αυτή τη φωτογραφία.

m856_05

Στη παραπάνω φωτογραφία βλέπετε συγκεκριμένα ότι ανά τέσσερις σφαίρες M855  υπάρχει μία τροχιοδεικτική M856. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε το εσωτερικό από μία πραγματική σφαίρα M856 όπου φαίνεται ακόμα καλύτερα πως είναι δομημένη με βάση τα όσα έχουμε ήδη περιγράψει.

m856_06

Κλείνοντας, τα τροχιοδεικτικά βλήματα έχουν κάποια τακτικά πλεονεκτήματα όπως η γρήγορη σκόπευση σε χαμηλή ορατότητα, ανάφλεξη υλικών από απόσταση και νυχτερινή σηματοδοσία αλλά έχουν και κάποια σοβαρά μειονεκτήματα. Αρχικά, μπορούν να προκαλέσουν ακούσια ανάφλεξη υλικών αλλά το πιο σοβαρό είναι ότι όσο διευκολύνουν την αναγνώριση στόχων, τόσο διευκολύνουν και το στόχο να εντοπίσει τη θέση του επιτιθέμενου.



m856_07 
ΠΗΓΗ https://defensegr.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: