Κυριακή 8 Απριλίου 2018

To FBI έλυσε το μυστήριο αιγυπτιακής μούμιας 4.000 χρόνων

Χρειάστηκαν 103 χρόνια και η χρήση της εξελιγμένης τεχνολογίας στη Βιολογία, προκειμένου να λυθεί το «μυστήριο» της μούμιας των 4.000 χρόνων που βρέθηκε το 1915 στη νεκρόπολη της Αιγύπτου, στην Deit el-Bersha.
Οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν ανασκαφές στο σημείο, υποστήριζαν ότι ο τάφος ανήκει στον Djehutynakht και τη σύζυγό του. Το κεφάλι της μούμιας, που είχε βρεθεί, δεν προσδιόριζε ούτε καν αν ανήκε σε άντρα ή σε γυναίκα. Τελικά, η βιολόγος του FBI, Odile Loreille, εφαρμόζοντας μία εξαιρετικά προηγμένη τεχνική ανάλυσης DNA, κατάφερε να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα. Όπως ανακοίνωσε, το κεφάλι της μούμιας ανήκει σε άντρα, γεγονός που ενισχύει το σενάριο να είναι ο Djehutynakht.

«Δεν πίστευα ότι θα αποδώσει η συγκεκριμένη τακτική που ακολουθήσαμε. Όταν βγήκε το αποτέλεσμα, αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη για μένα και τους συνεργάτες μου», δήλωσε η βιολόγος του FBI. «Σταθήκαμε τυχεροί», πρόσθεσε η ίδια.
Η Odile Loreille ήταν απαισιόδοξη, διότι η μεγάλη ηλικία της μούμιας και το γεγονός ότι βρέθηκε να έχει εκτεθεί στο περιβάλλον της ερήμου, θα αποτελούσαν καθοριστικούς παράγοντες αλλοίωσης του DNA. Επίσης, το κεφάλι είχε υποστεί ζημιές.
Το 2000, το Μουσείο της Βοστόνης είχε στείλει το κεφάλι της μούμιας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης. Το 2005 έγινε ανάλυση του DNA από τα δόντια της μούμιας. Τόσο η μία, όσο και η άλλη προσπάθεια απέτυχαν.
Το FBI πέτυχε διότι χρησιμοποίησε κάποιες πολύ προηγμένες τακτικές για την εξεύρεση του DNA, τις οποίες εφαρμόζει σε μεγάλα εγκλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: