Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Η επιστολή του Πούβλιου Λέντουλου

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα θέματα, με τα οποία ασχολήθηκαν οι επιστήμονες και οι ιστορικοί ερευνητές όλων των αιώνων, είναι αναμφισβήτητα και το θέμα της φυσιογνωμίας του Χριστού στο σύνολό της και ειδικά στα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Αυτοκράτορας Τιβέριος (42 π.Χ. - 37 μ.Χ.)
Αυτοκράτορας Τιβέριος (42 π.Χ. – 37 μ.Χ.)
Μεταξύ των πολλών ερευνών για την ιστορία του Ιησού, μία σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα της προσωπικότητάς του και των χαρακτηριστικών του, μας δίνει απ’ ευθείας ο προ του Ποντίου Πιλάτου κυβερνήτης της Ιουδαίας, Πούβλιος Λέντουλος, ο οποίος σε επιστολή του προς τον αυτοκράτορα Τιβέριο, που επιθυμούσε να μάθει τα συμβαίνοντα στην συγκεκριμένη επαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, του έγραφε τα εξής:
“Άκουσα, Καίσαρα, ότι επιθυμείς να μάθεις ό,τι σου γράφω τώρα σχετικά με κάποιον άνθρωπο πολύ ενάρετο που ονομάζεται Ιησούς Χριστός, τον οποίο ο λαός θεωρεί Προφήτη και οι μαθητές του Θεό, λέγοντας ότι είναι Υιός Θεού, του Πλάστη των ουρανών και της γης και όλων όσων βρίσκονται και υπάρχουν πάνω σ’ αυτή. Πράγματι, Καίσαρα, καθημερινά ακούγονται θαυμάσια πράγματα σχετικά με Αυτόν τον Χριστό. Ανασταίνει νεκρούς και γιατρεύει ασθενείς με μία μόνο λέξη. Είναι άντρας μεσαίου αναστήματος, με ωραίο πρόσωπο και γεμάτος μεγαλοπρέπεια, κυρίως στο πρόσωπο, ώστε όσοι Τον κοιτάζουν αναγκάζονται να Τον αγαπούν και να Τον φοβούνται.
Έχει τα μαλλιά στο χρώμα του ώριμου καρυδιού μέχρι τα αυτιά Του, και από εκεί μέχρι τους ώμους Του καταλήγουν να είναι κοκκινωπά, αλλά πολύ στιλπνά (γυαλιστερά) και χωρίζονται στη μέση από πάνω, σύμφωνα με το σύστημα των Ναζαρινών. Το μέτωπό Του είναι λείο και γαλήνιο, το πρόσωπό Του χωρίς ρυτίδα ή κηλίδα (σημάδι), η μύτη και τα χείλη Του είναι κανονικότατα. Τα γένια Του είναι πυκνά και με το ίδιο χρώμα όπως τα μαλλιά Του, ενώ δεν είναι μακριά (τα γένια) και χωρίζονται στη μέση. Το βλέμμα Του είναι σοβαρό και εμπνέει φόβο, ενώ εκπέμπει δύναμη ηλιακής ακτίνας. Κανείς δεν μπορεί να Τον παρατηρήσει στα μάτια. Όταν επιτιμά (κάνει παρατήρηση), φοβίζει και όταν το κάνει αυτό, δακρύζει. Είναι αξιαγάπητος και χαριτωμένος με σοβαρότητα. Λένε ότι ποτέ κανείς δεν Τον είδε να γελάει, όμως πολλές φορές Τον είδαν να δακρύζει. Έχει καλοφτιαγμένα τα χέρια και τους βραχίονες. Έχει ευχάριστη συνομιλία προς όλους. Δύσκολα όμως παρουσιάζεται και όταν εμφανιστεί κάπου, είναι μετριόφρων και έχει το ωραιότερο παράστημα του κόσμου. Είναι ωραίος σαν τη Μητέρα Του, η οποία είναι η ωραιότερη γυναίκα, που φάνηκε ποτέ στα μέρη αυτά.
Εάν όμως η Μεγαλειότητά σου, Καίσαρα, επιθυμεί να Τον δει, όπως μου έγραφες άλλοτε, πληροφόρησέ με και θα σου Τον στείλω αμέσως. Όλοι στην Ιερουσαλήμ θαυμάζουν τη σοφία Του, αν και ποτέ δεν σπούδασε τίποτα, και όμως κατέχει όλες τις επιστήμες. Περπατάει ξυπόλητος και με το κεφάλι ξεσκέπαστο. Πολλοί γελάνε όταν Τον βλέπουν, αλλά όταν βρίσκονται μπροστά Του, τρέμουν και Τον θαυμάζουν. Λένε ότι τέτοιος άνθρωπος σαν Αυτόν δεν εμφανίστηκε ποτέ σ΄ αυτά τα μέρη. Πράγματι, όπως μου λένε οι Εβραίοι, ουδέποτε δόθηκαν συμβουλές, ουδέποτε κηρύχθηκε διδασκαλία σαν τη δική Του, ενώ πολλοί από τους Ιουδαίους Τον θεωρούν Θεό. Άλλοι πάλι μου λένε ότι είναι εχθρός της Μεγαλειότητας σου, Καίσαρα. Πολλές φορές με παρενοχλούν οι μοχθηροί αυτοί Εβραίοι. Λέγεται ότι Αυτός ουδέποτε δυσαρέστησε κανένα, αλλά ότι πολύ περισσότερο έκανε το καλό. Όλοι όσοι Τον γνώρισαν, λένε ότι ευεργετηθήκανε απ΄ Αυτόν. Όμως, είμαι πρόθυμος να υπακούσω την Μεγαλειότητά σου, Καίσαρα.
Ό,τι διατάξεις θα γίνει.
Ιερουσαλήμ, Ινδικτιώνος 7, Σελήνη 11. Πιστός και ευπειθέστατος στην Μεγαλειότητά σου, Πούβλιος Λέντουλος, Κυβερνήτης της Ιουδαίας.”
Η επιστολή αυτή, η γνησιότητα της οποίας αμφισβητείται από πολλούς, είναι γραμμένη σε περγαμηνή και βρίσκεται στο μουσείο Τσεζαρίνι της Ρώμης. Με βάση, κυρίως, την περιγραφή αυτή του Πούβλιου Λέντουλου, οι ζωγράφοι της Αναγέννησης, καθώς και της βυζαντινής και της μεταβυζαντινής περιόδου, απεικόνισαν τα χαρακτηριστικά του Χριστού.
Αναδημοσίευση της επιστολής, Λονδίνο 1680
Αναδημοσίευση της επιστολής, Λονδίνο 1680
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 30/04/1967…
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", στις 30/04/1967
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 30/04/1967
ΠΗΓΗ https://strangepress.gr/2016/10/22/i-epistoli-toy-poyblioy-lentoyloy/

Δεν υπάρχουν σχόλια: