Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Ολονύχτια παράσταση στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα- Πάνω από 800 άτομα με υπνόσακους

800 θεατές παρακολούθησαν την ολονύχτια παράσταση της Αποστολίας Παπαδαμάκη στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα.
Μια συναρπαστική συνάντηση με την ιστορία και τη φύση σε 1.000 τ.μ. αρχαιολογικού χώρου, περισσότεροι από 800 θεατές, Έλληνες και ξένοι και 40 διανυκτερεύοντες συμμετέχοντες, είναι ένας πρώτος απολογισμός της ολονύχτιας διαδραστικής παράστασης «From Darkness to Light» που επιμελήθηκε η διεθνώς διακεκριμένη χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη και πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Ιουλίου στον «Παρθενώνα» της Πελοποννήσου, στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

Ενα μουσικό έργο 14 ωρών
Ο κύκλος παραστάσεων με τίτλο «The Sleep & Dream Performance series», που κέρδισε κοινό και κριτικούς όταν είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο Βορρέ (2014) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης (2016) και στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά (2017), ταξίδεψε για πρώτη φορά υπαίθρια, στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα στη Φιγαλεία στα σύνορα μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, σε υψόμετρο 1.130 μέτρων.
Στο ναό με υπνόσακους
Αφιερωμένη στις άγνωστες και αμέτρητες δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος, η καλλιτεχνική πρόταση «Από το Σκοτάδι στο Φως» συνέθεσε μια ονειρική εμπειρία στον περιβάλλοντα χώρο του εμβληματικού ναού, έργο του αρχιτέκτονα Ικτίνου.
Οι διανυκτερεύοντες επισκέπτες κλήθηκαν να δώσουν γραπτώς το όνειρό τους, ανώνυμα κατά την είσοδο τους στην παράσταση. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, όταν αποχώρησαν οι θεατές με ελεύθερη είσοδο, οι διανυκτερεύοντες τοποθέτησαν στον «χώρο των ονείρων» τον υπνόσακό τους.
Όλο το βράδυ μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, η Αποστολία Παπαδαμάκη αφηγήθηκε τα όνειρα όσων έμειναν στο Ναό υπό την πρωτότυπη μουσική του Τρύφωνα Κουτσουρέλη.
Ο βραβευμένος συνθέτης και στενός συνεργάτης της χορογράφου, δημιούργησε ένα μουσικό έργο 14 ωρών, που συνόδεψε τις δράσεις της ολονύχτιας παράστασης. Για τη σύνθεση του έργου χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα της αρχιτεκτονικής του ναού τα οποία μετατράπηκαν σε ήχο μέσω της μεθόδου data sonification (ηχοποίηση δεδομένων).

Η Αποστολια Παπαδαμάκη ξενάγησε το κοινό στη χώρα των ονείρων αναζητώντας το φως του Απόλλωνα και κατάφερε με ευρηματικότητα και αριστοτεχνία να συνδέσει τους καλλιτέχνες - χορευτές με τους θεατές, υπό το φως της Πανσελήνου και της Ανατολής.
Η ολονύχτια παράσταση επιχείρησε να σηματοδοτήσει τη σχέση του ανθρώπου με το σκοτάδι και το φως, την παραστασιακή δράση με τον ύπνο, τα όνειρα και τη φαντασία μέσα από το χορό και τη μουσική. Η διακεκριμένη χορογράφος άντλησε την έμπνευση της από τις τελετουργικές «εγκοιμήσεις» των αρχαίων Ελλήνων και από τα χαρακτηριστικά του ναού: ισχύς, κάλλος και αρμονία.

Το ξημέρωμα έφαγαν παραδοσιακό πρωινό
Η παράταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το δήμο Ανδρίτσαινας-Κριστένων.Το πρωί της Κυριακής 29 Ιουλίου, κατά την αυλαία της παράστασης προσφέρθηκε παραδοσιακό πρωινό στους συμμετέχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: