Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Μυστηριώδες Σήμα Ανιχνεύεται για Πρώτη Φορά από Άγνωστη Πηγή στο Βαθύ Διάστημα

Η συγκεκριμένη είδηση είναι συναρπαστική και ήδη έχει αρχίσει να κάνει αστραπιαία το γύρω του κόσμου. Μυστηριώδες σήμα ανιχνεύεται για πρώτη φορά από άγνωστη πηγή στο βαθύ διάστημα, από το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο CHIME στον Καναδά. Από την μία φέρνει ενθουσιασμό στους αστρονόμους, από την άλλη τους θέτει σε επιφυλακή.
Όπως αναφέρει η Βρετανική dailymail.co.uk, το σήμα, που ανήκει στην κατηγορία που είναι γνωστή ως Fast Radio Burst (FRB), κράτησε μόνο λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αλλά εκείνο που κάνει την διαφορά σε σχέση με άλλα παρόμοια, είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι αποτελεί την πρώτη ραδιοεκπομπή που λαμβάνεται από ολόκληρο το σύμπαν με συχνότητα μικρότερη των 700 MHz. Είναι η χαμηλότερη συχνότητα FRB που έχει καταγραφεί ποτέ, ως τώρα. Επιπλέον, οι επιστήμονες πιστεύουν πως ό, τι κι αν παρήγαγε το εν λόγω σήμα, το οποίο έχει ονομαστεί «FRB 180725A”, είναι πιθανό να είναι εξαιρετικά ισχυρό.
Τα FRB είναι εξαιρετικά ασυνήθιστα. Αυτές οι απότομες «Ταχείες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων” ή εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων, ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2007 και από τότε έχουν καταγραφεί περίπου καμιά 20αριά, χωρίς, όμως, να έχουν γίνει ιδιαίτερα κατανοητές από τους επιστήμονες.
Η συγκεκριμένη εκπομπή ραδιοσυχνοτήτων εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το τηλεσκόπιο Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME), το οποίο λειτουργεί εδώ και λιγότερο από ένα χρόνο.
Το CHIME έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να καταγράφει σήματα που έχουν εκπεμφθεί όταν το σύμπαν ήταν ηλικίας από 6 έως 11 δισεκατομμυρίων ετών.
Ο Christopher Conselice, καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, δήλωσε στη MailOnline ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για μια καλύτερη κατανόηση του τι προκαλεί τα FRB.
«Δεν γνωρίζουμε την προέλευσή τους, θα μπορούσαν να προκληθούν από πολλά πράγματα», είπε.
Το γεγονός ότι έχει εντοπιστεί η FRB χαμηλότερης συχνότητας παρέχει ελπίδα ότι μπορούμε να καταλάβουμε περισσότερα για το από πού προέρχονται και τι τα προκαλεί.
Θα μπορούσαν να προκληθούν από εκρήξεις αστεριών, σουπερνόβα, εξωτικά αστέρια όπως pulsars, magnetars, αστέρια νετρονίων ή μαζικές μαύρες τρύπες στο κέντρο μακρινών γαλαξιών.
Θα μπορούσε ακόμη και να είναι κάποιος άλλος φυσικός μηχανισμός που δεν καταλαβαίνουμε ακόμα».
Άραγε, μέσα στις παραπάνω πιθανές εξηγήσεις, θα μπορούσαν να συμπεριληφθεί και κάποιος προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός;
Στην φωτογραφία απεικονίζεται το τηλεσκόπιο CHIME
diadrastika.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: