Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Eνα τετρακισεκατομμύριο τονοι διαμαντιών ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό του πλανήτη μας

Οι ερευνητές μπορούν να καθορίσουν από τι αποτελούνται διάφορα μέρη που πλανήτη μας, μελετώντας τη σεισμική δραστηριότητα. Ουσιαστικά, τα ηχητικά κύματα που δημιουργούνται από σεισμούς ή ηφαίστεια ταξιδεύουν με διαφορετικές ταχύτητες σε διαφορετικές επιφάνειες βράχων. Έτσι, οι ερευνητές μπορούν να αναλύσουν την ταχύτητα τους ώστε να καθορίσουν τι εμπεριέχεται στο εσωτερικό του πλανήτη μας.


Η γηραιότερη και πιο σκληροτράχηλη περιοχή πετρών στη Γη, τα Cratons, ερευνήθηκαν εξονυχιστικά, με τους ερευνητές να φτάνουν στο συμπέρασμα πως τα ηχητικά κύματα στην περιοχή κινούνται με ταχύτητες που είναι αρκετά χαμηλότερες του προβλεπόμενου. Εντούτοις, σύγκριναν την ταχύτητα αυτή με διάφορα γεωμορφολογικά υλικά και κατέληξαν πως υπάρχει κοίτασμα διαμαντιών σε περίπου 2% περιεκτικότητας στην περιοχή. Αν και το ποσοστό αυτό φαίνεται να είναι ασήμαντο, δεδομένου ότι η περιοχή καλύπτει απίστευτα μεγάλη απόσταση, ίσως και να μιλάμε για ένα τετρακισεκατομμύριο τόνοι διαμαντιών, 1000 φορές μεγαλύτερο από όσο πιστεύαμε μέχρι πρότινος πως υπάρχει στον πλανήτη μας!
Απ’ ότι φαίνεται, τα διαμάντια δεν είναι όσο σπάνια όσο νομίζαμε. Παρόλα αυτά, η παγίδα της ανακάλυψης είναι πως το κοίτασμα βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος, και με βάση την τεχνολογία που κατέχουμε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι έως και ακατόρθωτο να εξορύξουμε τους πολύτιμους λίθους στο άμεσο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: