Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Έντονη κινητικότητα των Τούρκων: Ενεργοποιούν και την εφεδρεία στην Ανατολική Θράκη – Σκηνικό έντασης στήνει η Άγκυρα

Για ακόμη μια φορά οι τουρκικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε επίδειξη  δύναμης στην Α. Θράκη με την πραγματοποίηση ασκήσεων εφέδρων οπλιτών αυτή την φορά, σε μια συνεχή προσπάθεια ενεργοποίησης ενός μετώπου στον Έβρο.
Πληροφορίες φέρουν και επικείμενη διεξαγωγή άσκησης που αφορά βίαιη διάβαση υδάτινων κωλυμάτων ( Έβρος ποταμός), από μονάδες του 5ου σώματος, γεγονός που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο προετοιμασίας της Άγκυρας στην περιοχή του Έβρου, ενόψει των ενεργειακών και γεωπολιτικών σχεδίων τους σε Αιγαίο και Κύπρο.
Ετσι λοιπόν,  έχουμε την διεξαγωγή ασκήσεων επιστράτευσης-εκπαίδευσης εφέδρων οπλιτών με την επωνυμία YILDIRIM ως εξής:

Α. Από 27 Απριλίου έως 11 Μαΐου 2018 στην έδρα της 55ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού στις Σαράντα Εκκλησιές (Αν. Θράκη).
Β.  Ενώ διεξήχθη από 11 έως 21 Σεπτεμβρίου 2018 άσκηση Εφέδρων στη Φρουρά της Κιουτάχειας .

Η «άσκηση» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων,  και τα πλάνα δόθηκαν στην δημοσιότητα με την βοήθεια drone.
Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε την διέλευση του ποταμού Έβρου σαφέστατα και χωρίς υπεκφυγές.
Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, πριν μερικούς μήνες είχαν «κινητοποιηθεί  όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις που θα τεθούν σε δράση σε περίπτωση  εμπόλεμης κατάστασης, ενώ συμμετείχαν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στην υλοποίηση της.”
Το σενάριο της άσκησης αφορούσε καθαρά «επιθετική επιχείρηση σε μια άλλη χώρα».
Οι πλωτές γέφυρες των τουρκικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην άσκηση ήταν οι γνωστές  (SAMUR) με αναδιπλούμενη γέφυρα οι οποίες έχουν εξοπλίσει το τουρκικό μηχανικό .
Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και μερικούς μήνες έχουν  μεταφέρει  μη επανδρωμένα αεροχημάτα UAV Bayraktar TB2 εξοπλισμένα με πυραύλους στο αεροδρόμιο της Κεσάνης στην Ανατολική Θράκη.
Η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το τουρκικό γεωτρύπανο αναμένεται σύντομα να προχωρήσει σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ και απαιτείται αντιπερισπασμός σε ολόκληρη την ελληνοτουρκική γραμμή των συνόρων.
Στο αεροδρόμιο της περιοχής λίγα μόνο χιλιόμετρα από το Πέπλο και το Τυχερό οι τουρκικές δυνάμεις μεταστάθμευσαν άγνωστο αριθμό μη επανδρωμένων οχημάτων Bayraktar TB2.
Eτοιμοπόλεμες μοίρες UAV Bayraktar σε ρόλο UCAV και με χρήση πυραύλων MAM-L θα επιχειρήσoυν ( σε περίπτωση μελλοντικών επιχειρήσεων) να εξουδετερώσουν την ελληνική αεράμυνα ( ραντάρ-συστοιχίες πυραύλων) καθώς και κρίσιμους στόχους ( αρχηγεία-αποθήκες πυρομαχικών κά).
Ένα σμήνος για παράδειγμα εξοπλισμένων με πυραύλους μη επανδρωμένων οχημάτων Bayraktar TB2, θα μπορούσε να προκαλέσει  προβλήματα στις ελληνικές δυνάμεις , δεδομένων των δυνατοτήτων που διαθέτουν αυτά τα εναέρια συστήματα.
Η εξουδετέρωση τους θα απαιτούσε την απασχόληση αεροσκαφών της ΠΑ , αποσύροντας πολύτιμες μονάδες από το Αιγαίο ενώ η συνεχή και χωρίς όρια πτητική τους λειτουργία καθιστά τα UAV αυτά ως μη ελέγξιμο αντίπαλο  νύκτα και μέρα .
Σαφώς όμως και διαθέτουμε τα ανάλογα οπλικά συστήματα ως ελληνικός στρατός, μόνο που οι Τούρκοι ίσως για πρώτη φορά προχωρούν παρακάτω εισάγοντας νέες καινοτομίες στην ευαίσθητη αυτή περιοχή .
Ο  ελληνικός στρατός πάντως είναι σε θέση να ανταποκριθεί με τρομερή αποτελεσματικότητα στα όποια άνομα σχέδια έχει κατά νου ο νυν Τούρκος ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ ( και πρώην Α/ΓΕΕΔ) , και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ” γείτονες” μας .
Η εκπαίδευσή των τουρκικών δυνάμεων είναι προσανατολισμένη αποκλειστικά στην  διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων και  μόνο, και  επουδενί σε αμυντικές  επιχειρήσεις .
Αν ο ελληνικός στρατός, εφόσον μας το επιτρέψει και η γενικότερη γεωστρατηγική και διεθνή κατάσταση  αναλάβει επιθετική πρωτοβουλία, οι Τούρκοι θα χάσουν τον προσανατολισμό τους και την αυτοκυριαρχία τους, και θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια σε απώλειες.
Αυτό το μοτίβο άλλωστε εφαρμόστηκε από τον ελληνικό στρατό σε όλες τις νικηφόρες μάχες στην Αλβανία το 1940 , αλλά και την Κορέα, στις οποίες οι Έλληνες έκαναν αντεπίθεση στην… επίθεση των εχθρών, «προκαλώντας” πλήρη αποδιοργάνωση των επιτιθεμένων.
ΠΗΓΗ https://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: