Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Παγκόσμια Προειδοποίηση για Μεγάλη Ηλιακή Καταιγίδα που Αναπόφευκτα θα Χτυπήσει τη Γη

Κατά καιρούς, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες από κάθε γωνιά του πλανήτη κρούουν τον κώδωνα για έναν μάλλον «ξεχασμένο» κίνδυνο.
Αυτή τη φορά ήταν σειρά των Ευρωπαίων αστρονόμων να προειδοποιήσουν για το «αναπόφευκτο που έρχεται…».
Με αφορμή μία προειδοποίηση που εκδόθηκε το Σαββατοκύριακο για πιθανή ηλιακή καταιγίδα που θα χτυπήσει περιοχές του πλανήτη, επιστήμονες από το τμήμα Διαστημικού Καιρού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος φρόντισαν να θυμίσουν στην ανθρωπότητα πως ο ήλιος έχει τα…δικά του σχέδια.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του παραπάνω τμήματος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας δήλωσε τα παρακάτω στο Daily Star:
«Κανείς δεν μπήκε καν στον κόπο να εκτιμήσει το μέγεθος της παγκόσμιας καταστροφής από μία ισχυρή ηλιακή καταιγίδα.
Αν μας χτυπήσει μία τέτοια, τότε αναμφισβήτητα ολόκληρος ο κόσμος θα επηρεαστεί. Το θέμα δεν είναι αν θα χτυπηθεί η Γη από μία τεραστίων διαστάσεων ηλιακή καταιγίδα, αλλά το πότε».
Ο ίδιος σημείωσε πως σε αυτή την περίπτωση την οποία χαρακτήρισε «αναπόφευκτη», θα προκληθεί ο απόλυτος όλεθρος σε οτιδήποτε χρησιμοποιείται με ηλεκτρικό ρεύμα.
Κοινώς η ανθρώπινη τεχνολογία, αναλόγως το μέγεθος και την ισχύ της ηλιακής καταιγίδας, θα μπορούσε ακόμη και να αχρηστευτεί τελείως.
Επίσης στο ίδιο δημοσίευμα ο Tom Bogdan από το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού των ΗΠΑ προειδοποίησε με τη σειρά του πως η ανθρωπότητα ποτέ στο παρελθόν δεν βίωσε ένα τέτοιο φαινόμενο σε τόσο μεγάλη ένταση διότι απλούστατα μέχρι πριν από λίγους αιώνες δεν χρησιμοποιούνταν ευρέως ο ηλεκτρισμός.
Στην…καλύτερη περίπτωση οι επιστήμονες αναμένουν μία ηλιακή καταιγίδα που θα προξενούσε ναι μεν καταστροφές, αλλά πρόσκαιρες. Τότε ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα αντιστοιχούσε με ζημιές μερικών….τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: