Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

12 Αποδείξεις πως οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν αναπτύξει προηγμένη τεχνολογία. Δείτε τις ανακαλύψεις των αρχαίων Ελλήνων!

Δεν είναι πολύ γνωστό, αλλά κάποιες «σύγχρονες» εφευρέσεις εμφανίστηκαν αιώνες ή χιλιετίες πριν. Δεν ισχύει ότι όλοι οι αρχαίοι ήταν πρωτόγονοι. Συγκεντρώσαμε 12 εφευρέσεις που εμφανίστηκαν πολύ νωρίτερα από ότι νομίζαμε:

1. Τεχνητά μέλη και πλαστική χειρουργική, 3000 π.Χ.
93
Οι πρώτες προσπάθειες διόρθωσης των ψεγαδιών στην εμφάνιση ξεκίνησαν πολύ νωρίς και δεν ήταν αποτυχημένες. Ένα παράδειγμα είναι ένα αιγυπτιακό πρόσθετο δάχτυλο ποδιού. Άλλο ένα παράδειγμα προέρχεται από την αρχαία Ινδία: το 800 π.Χ., διόρθωναν το σχήμα της μύτης χρησιμοποιώντας δέρμα από το μέτωπο ή τα μάγουλα.
2. Αποχετευτικό σύστημα, περίπου 2600 π.Χ.
94
Οι πρώτες εγκαταστάσεις αποχετευτικού συστήματος ανήκαν στον πολιτισμό του Indus Valley: στο Mohenjo-daro υπήρχαν δημόσιες τουαλέτες και αποχετευτικό σύστημα. Αποχετεύσεις υπήρχαν επίσης στην αρχαία Βαβυλώνα, σε κάποιες κινεζικές πόλεις και στην Ρώμη με το κολοσσιαίο πρότζεκτ Cloaca Maxima το οποίο υπάρχει ως σήμερα.
3. Μπαταρίες, περίπου 2500 π.Χ.
95
Η μπαταρία της Βαγδάτης είναι ένα κεραμικό δοχείο που περιέχει έναν σωλήνα από χαλκό και μια σιδερένια ράβδο. Αντίγραφα αυτής της μπαταρίας κατάφεραν να δημιουργήσουν κάποια τάση. Ίσως οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι να γνώριζαν την μέθοδο γαλβανισμού για την οποία χρησιμοποιούνταν αυτά τα δοχεία, αλλά οι σκεπτικιστές ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούνταν μόνο για την αποθήκευση παπύρων.
4. Φλογοβόλο, περίπου 420 π.Χ.
96
Το πρωτότυπου αυτού του επιβλητικού όπλου πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην μάχη του Δηλίου. Αποτελούνταν από έναν χάλκινο σωλήνα ο οποίος πετούσε ένα εύφλεκτο, υγρό μίγμα. Χρησιμοποιούσαν πεπιεσμένο αέρα ή μεγάλες φυσούνες σαν δύναμη άνωσης.
5. Ξυπνητήρι, περίπου 400 π.Χ.
97
Ο Πλάτωνας χρησιμοποιούσε ένα ρολόι νερού το οποίο έβγαζε έναν ήχο και του υπενθύμιζε ότι ήταν ώρα να ξεκινήσει τις διαλέξεις του. Τέτοια ρολόγια εξελίχθηκαν περαιτέρω στην αρχαία Ρώμη και την Μέση Ανατολή. Τα ρολόγια με μηχανισμό που χτυπούσαν μια συγκεκριμένη ώρα της μέρα εμφανίστηκαν στην Κίνα τον 8ο αιώνα μ.Χ. και έφτασαν στην Ευρώπη τον 14ο αιώνα.
6. Ρομπότ, 323 π.Χ.
98
Τα πρώτα ρομπότ ήταν γυναικείες φιγούρες τοποθετημένες πάνω σε φάρους στην νήσο Φάρο. Ανά συγκεκριμένα διαστήματα γυρνούσα και χτυπούσαν τα κουδούνια. Το βράδυ έβγαζαν δυνατούς ήχους τρομπέτας, ειδοποιώντας τους ταξιδευτές για την απόσταση τους από την ακτή.
Πολύ αργότερα, τον 17ο και τον 18ο αιωνα, στην δυτική Ευρώπη έγιναν δημοφιλείς αυτόματες μηχανές με μηχανισμό ρολογιού που έμοιαζαν με ανθρώπους ή ζώα και έκαναν διάφορες κινήσεις.
7. Αυτόματες πόρτες, 1ος αιώνας μ.Χ.
99
Οι αυτόματες πόρτες στους ναούς ήταν ήδη γνωστές στην αρχαία Ελλάδα. Λειτουργούσαν με την βοήθεια αιολιπόλης, το αρχαιότερο πρωτότυπο ατμομηχανής. Στον βωμό άναβε φωτιά και από κάτω υπήρχαν κρυμμένοι σωλήνες με νερό. Ο ατμός ενεργοποιούσε ένα σύστημα τούβλων ενωμένων με τις πόρτες. Αυτό δημιουργούσε την ψευδαίσθηση μαγικού, κάτι που έδινε πλεονέκτημα στους ιερείς.
8. Μηχάνημα αυτόματης πώλησης, 1ος αιώνας μ.Χ.
100
Σήμερα, οι αυτόματοι πωλητές πουλάνε ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Την εποχή του Ήρωνα, μπορούσε κανείς να αγοράσει ιερό νερό για να πλύνει τα χέρια του στο νερό. Έβαζε ένα κέρμα στην συσκευή και αυτό έθετε σε λειτουργία έναν μηχανισμό ο οποίος έδινε μια ποσότητα νερού στον πελάτη.
9. Οδόμετρο, 1ος αιώνας μ.Χ.
101
Ο Αρχιμήδης από τις Συρακούσες πιθανόν να εφηύρε ένα όχημα το οποίο μετρούσε την απόσταση που διένυε ένα όχημα. Το πρώτο οδόμετρο έμοιαζε με μια σειρά μικρών ροδών με αριθμούς πάνω τους οι οποίες έδειχναν το μήκος της απόστασης που είχε διανύσει ένα όχημα. Πέρα από τον Αρχιμήδη, ένα παρόμοιο όχημα είχε εφευρεθεί από τον Κινέζο φιλόσοφο και ακαδημαϊκό Zhang Heng.
10. Σεισμοσκόπιο, 132 μ.Χ.
102
Ακόμη μία εφεύρεση του Zhang Heng είναι το σεισμοσκόπιο το οποίο αντιδρούσε σε επερχόμενο σεισμό. Ήταν μια παράξενη αλλά ακριβής κατασκευή: μια χάλκινη μπάλα πρόβαλε από έναν από τους 8 σωλήνες σε σχήμα κεφαλιού δράκου και έπεφτε στο στόμα ενός μεταλλικού βάτραχου που υπήρχε από κάτω, υποδεικνύοντας την κατεύθυνση των δονήσεων.
11. Υπολογιστής, 100 π.Χ.
103
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται αρχαίος υπολογιστής, γιατί μπορούσε να εντοπίσει την κίνηση των ουράνιων σωμάτων και να προβλέψει τις εκλείψεις του Ήλιου και της Σελήνης. Χρησιμοποιούνταν για τον υπολογισμό της ημερομηνίας έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
104
Το αντικείμενο που κρατά το κορίτσι σε αυτή την νεκρική στήλη μοιάζει με σύγχρονο λάπτοπ, κάτι που πυροδοτεί διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Φυσικά, δεν υπήρχαν λάπτοπ το 100 π.Χ. και αυτό το αντικείμενο είναι απλά μια κοσμηματοθήκη ή ένας δίσκος από κερί.
12. Γυαλιά ηλίου, 10ος αιώνας
105
106
Συχνά πιστεύεται ότι αυτό το αντικείμενο εφευρέθηκε από τους Inuit οι οποίοι έπρεπε να προστατεύουν τα μάτια τους από την λάμψη του χιονιού. Τα γυαλιά τους όμως δεν είχαν πραγματικά κρύσταλλα, αλλά ελεφαντόδοντο από θαλάσσιους ελέφαντες με στενές σχισμές.
Τα πρώτα γυαλιά ηλίου με κρύσταλλο (καπνισμένο χαλαζία) εμφανίστηκαν αργότερα, τον 12ο αιώνα στην Κίνα. Χρησιμοποιούνταν για να κρύβουν την έκφραση προσώπου αυτού που τα φορούσε, παρά για να προστατεύουν από τον ήλιο.
Μπόνους: Αρχαία διαστημική στολή
107
Άλλο ένα αίνιγμα που προβληματίζει τα μυαλά των συνωμοσιολόγων: η πρόσοψη του Νέου Καθεδρικού της Σαλαμάνκας στην Ισπανία, η οποία είναι 300 ετών, είναι διακοσμημένη με έναν πραγματικό αστροναύτη. Πετούσαν όντως οι πρόγονοί μας στο διάστημα;
108
Η αλήθεια είναι απλή: η φιγούρα αυτή προστέθηκε κατά την αποκατάσταση του καθεδρικού το 1992. Έχει χιουμοριστικό σκοπό, όπως και η φιγούρα ενός Φαύνου με παγωτό στο χέρι.
Μπόνους 2: Πρόδρομος των smartphone;
109
“Mr. Pynchon and the Settling of Springfield”: ένας πίνακας του Ιταλοαμερικάνου Umberto Romano από το 1933. Απεικονίζει τον κύριο Pynchon, ιδρυτή της πόλης, να στέκεται στο κέντρο και φαίνεται να δίνει διάφορες οδηγίες.
Αυτό που κάνει τον πίνακα παράξενο είναι ένας ιθαγενής ο οποίος κάθεται μπροστά και κρατά ένα ορθογώνιο αντικείμενο το οποίο μοιάζει πολύ με τα σημερινά smartphone. Ίσως πρόκειται για κάποιον μικρό καθρέφτη, αλλά δεν θα ήταν πιο διασκεδαστικό αν επρόκειτο όντως για κινητό;
Credit: brightside.me

Δεν υπάρχουν σχόλια: