Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Ο Ερμαφρόδιτος Ισθμός

Σε ηλικία 16 ετών, ο Ερμαφρόδιτος, παιδί της σχέσης μεταξύ του Ερμή και της Αφροδίτης, ήταν ο ομορφότερος νέος στον κόσμο. Ο Ερμαφρόδιτος κατοικούσε στην Φρυγία, όταν μία ημέρα αποφάσισε να φύγει και να ταξιδέψει ως την Καρία.
Στον δρόμο κάθισε να ξαποστάσει σε ένα δασάκι κοντά στην Αλικαρνασσό, απέναντι από το νησί της Κω. Ο νέος δίψασε και κάθισε να ξεδιψάσει σε μια από τις πολλές λιμνούλες που είχε παλιά η Αλικαρνασσός.
Κατά τον Στράβωνα, δεν ήταν μια οποιαδήποτε λιμνούλα αφού όποιος λουζόταν εκεί, αμέσως έχανε τον ανδρισμό του.Ο Ερμαφρόδιτος, αφού ξεδίψασε, θέλησε να πάρει το μπάνιο του για να καθαριστεί από τις σκόνες του δρόμου.

Η μυθολογία αναφέρει ότι τότε η Σαλμακίς, νύμφη της πηγής, μόλις τον είδε τον ερωτεύτηκε αμέσως, έτρεξε κοντά του και τον αγκάλιασε σφιχτά και προσπάθησε να τον αποπλανήσει. Τότε εκείνος άρχιζε να κοκκινίζει, επιδίωξε να αποκρούσει τις ερωτικές διαθέσεις της και προσπάθησε να την απωθήσει. Δεν μπόρεσε όμως να ξεφύγει απο το αγκάλιασμα της.
Οι προσπάθειές του ήταν μάταιες. Ικέτεψε τότε τους θεούς να τον ελευθερώσουν αλλά και η Σαλμακίς τους παρακάλεσε θερμά να μην τους αφήσουν να χωριστούν ποτέ και η επιθυμία της σύμφωνα με το μύθο ικανοποιήθηκε. Οι θεοί εισάκουσαν τα παρακάλια της νύμφης και έτσι ο Ερμαφρόδιτος με τη Σαλμακίδα έμειναν για πάντα ενωμένοι σε ένα πλάσμα, που είχε και τα δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Έτσι δημιουργήθηκε ο μύθος του θεϊκού πλάσματος με τη διπλή φύση.
Στο πέρασμα των αιώνων, ο ισθμός μεταξύ του ακρωτήριου Αμμουδιά της Λάμπης(κατά άλλους Σκανδάριο) και της χερσονήσου της Αλικαρνασσού, περιείχε χαρακτηριστικά, τα οποία ήταν αντιφατικά ή και απροσδιόριστα μεταξύ τους. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το κανάλι πάντοτε βρισκόταν πάντα σε μια «ερμαφρόδιτη» κατάσταση, αφού η διπλή φύση του χαρακτήριζε για μεγάλο χρονικό διάστημα την περιοχή μας. Άλλες φορές η φύση του ήταν θάλασσα και άλλες φορές ξηρά. Η μετάβαση από το θαλάσσιο στο χερσαίο περιβάλλον και αντίστροφα αλλά και η διάρκεια κάθε φάσης ήταν διαφορετική κάθε φορά που συνέβαινε η αλλαγή.
Πριν δημιουργηθεί το σημερινό θαλάσσιο κανάλι, για χιλιάδες χρόνια η θάλασσα από την περιοχή της Λάμπης μέχρι την Αλικαρνασσό ανταγωνιζόταν την ξηρά για την επικράτηση. Μόλις 6-5.000 χρόνια πριν, το κανάλι καλύφτηκε από νερά για τελευταία φορά και από τότε αποχωρίστηκε τελειωτικά από την μικρασιατική ακτή και παραμένει με τη μορφή που εμείς σήμερα γνωρίζουμε. Όταν το υδάτινο στοιχείο κάλυψε την περιοχή, χώρισε τους δύο κόσμους επιτρέποντας στα νερά της θάλασσας να αναμιχθούν ελεύθερα.
Με την πάροδο του χρόνου, οι ποσότητες θαλασσινού νερού κάλυψαν την παλιά στεριά διαμορφώνοντας το σημερινό ανάγλυφο που παρατηρούμε γύρω μας. Με την κάλυψη του ισθμού από νερό η νέα κατάσταση άρχισε να ρυθμίζει τα υποθαλάσσια ρεύματα, τις βροχοπτώσεις αλλά και το κλίμα της περιοχής μας και να συμβάλλει με τη σειρά του στη δημιουργία του Κωακού τοπίου που όλοι γνωρίζουμε.Ο σχηματισμός του ισθμού θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα γεωλογικά γεγονότα στην πορεία της φυσικής εξέλιξης του νησιού της Κω.
Μπορεί το νησί μας να αποτελεί μια μικροσκοπική αγκίδα εδάφους, σχετικά με τα μεγέθη των ηπείρων, όμως το στενό αυτό άσκησε τεράστια επίδραση στο κλίμα και στο περιβάλλον της περιοχής μας. Ο σχηματισμός του ισθμού έπαιξε κύριο ρόλο στη γεωβιοποικιλότητα του τόπου μας. Όσο υπήρχε αυτή η «γέφυρα» ξηράς, τα ζώα και τα φυτά μετανάστευαν ευκολότερα. Για πάρα πολλά χρόνια αποτελούσε τη χερσόνησο της μικρασιατικής ξηράς. Κάθε φορά που εξαφανιζόταν, άφηνε πίσω στο νησί της Κω τα αποτυπώματα ενός πλούσιου παρελθόντος.
Δια μέσου αυτού του στενού μπόρεσαν να περάσουν όχι μόνο οι πρόγονοι των ελεφάντων, των ελαφιών, των αρκούδων, των γατών, των σκυλιών, των αλόγων και τόσων άλλων, αλλά ακόμη και ο προϊστορικός πρόγονός μας.
ΓεωδίφηςΠηγή- Γεωστοχασμοί​

Δεν υπάρχουν σχόλια: