Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Ξεκίνησαν οι παραδόσεις στον τουρκικό Στρατό του βαλλιστικού πυραύλου Βora - Καλύπτει όλο το Α.Αιγαίο

Οι Τούρκοι ξεκίνησαν τις μαζικές παραδόσεις του τακτικού βαλλιστικού συστήματος Bora  εμβέλειας 280 χλμ. στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, πάνω από 50 συστήματα Bora έχουν παραδοθεί στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. H Toυρκία απέκτησε πλέον όπλα ικανά για πρώτο αιφνιδιαστικό πλήγμα.
Πάνω από τα μισά εδάφη της Συρίας, η "καρδιά" της Ελλάδας και η πρωτεύουσα Αθήνα είναι εντός της εμβέλειας του Bora αναφέρουν οι Τούρκοι ενώ δημοσιεύουν και χάρτη.
Το Bora είναι ένας τακτικός βαλλιστικός πύραυλος που αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία ROKETSAN για να εξυπηρετήσει της ανάγκες του τουρκικού στρατού. Δοκιμάστηκε επιτυχώς το Μάιο του 2017. Η έκδοση Bora-2 η οποία θα διαθέτει αρκετά μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές βρίσκεται σε εξελικτικό στάδιο. Η εξαγωγική έκδοση του συστήματος ονομάζεται Khan.

Τα κύρια στοιχεία του Bora προέρχονται από άλλες χώρες. Το πυραυλικό σύστημα αναπτύχθηκε στην Κίνα και το τροχοφόρο όχημα υψηλής κινητικότητας/αντοχής προέρχεται από τη Λευκορωσία. Το Bora είναι ουσιαστικά μια τουρκική έκδοση των κινεζικών βλημάτων BP-12A τα οποία κατασκευάζονται κατόπιν ανάλογης άδειας από την Roketsan. 
Το όχημα εκτόξευσης Bora μεταφέρει 2 κιβώτια με βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας. Τα βλήματα εκτοξεύονται κάθετα και έχουν βεληνεκές 280 km. Το βλήμα φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 470-kg υψηλής εκρηκτικότητας ή διασποράς. Για την πλοήγησή του προς το στόχο, χρησιμοποιεί GPS και σύστημα αδρανειακής καθοδήγησης (INS).
Ο πύραυλος μπορεί να επαναπροσανατολιστεί κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει την κρούση κινούμενων στόχων. Η ακρίβεια του συστήματος κυμαίνεται στα 30-50m CEP. Όσον αφορά τις επιδόσεις και τις δυνατότητες, θεωρείται ισοδύναμο με το ρωσικό σύστημα Iskander-E.
Ο βασικός ρόλος του συστήματος είναι να πλήξει συγκεντρώσεις στρατευμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς και άλλοι σημαντικοί στόχοι, όπως αεροδρόμια, θέσεις διοίκησης, συστήματα αεροπορικής άμυνας και εγκαταστάσεις υποστήριξης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτός ο βαλλιστικός πύραυλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στους βομβαρδισμούς ακριβείας.
Το Bora βασίζεται σε ένα καινούργιο σασί υψηλής κινητικότητας MZKT-7909 της Λευκορωσίας με διαμόρφωση 8×8. Αυτό το όχημα διαθέτει υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα TMZ-84631.10, με ισχύ 525 ίππους. Ο κινητήρας συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Μπορεί να κινηθεί σε κάθε είδους δρόμους και εκτός δρόμου.
Το Bora λειτουργεί με πλήρωμα τεσσάρων ατόμων. Το όχημα είναι εξοπλισμένο με θωρακισμένη καμπίνα, η οποία παρέχει προστασία στο πλήρωμα εναντίον πυροβόλων όπλων.
Ο εκτοξευτής υποστηρίζεται από ένα όχημα επαναφορτώσεως. Βασίζεται στο ίδιο σασί 8×8 MZKT και είναι εφοδιασμένο με γερανό.
Ένα πλήρες σύστημα αποτελείται από δύο οχήματα εκτόξευσης (ενδεχομένως 3) με βαλλιστικούς πυραύλους, συναφή οχήματα επαναφόρτωσης, οχήματα διοίκησης και ελέγχου πυρός και ενδεχομένως μερικά άλλα οχήματα υποστήριξης.
Με τοποθετημένα τα συστήματα στην ανατολική Θράκη η ακτίνα δράσης τους μπορεί να πλήξει το σύνολο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ενώ ακόμα και εάν τοποθετηθεί σε βάθος 50 χλμ. από τα τουρκικά παράλια μπορεί να πλήξει όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, τις Σποράδες (Σκύρος, Σκόπελο, κτλ.) και περιοχές της ανατολικής Κρήτης. Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται ουσιαστικά για την μισή Ελλάδα.​
«Από τη Σμύρνη στην Αθήνα η απόσταση είναι περίπου 230 χιλιόμετρα και η εμβέλεια του πυραύλου BORA-1 (KAAN-1) είναι 280 χιλιόμετρα» λένε οι Τούρκοι και πλέον απειλούν ανοιχτά. Για την Θεσσαλονίκη η απόσταση αυτή είναι 270 χλμ..
Η Τουρκία πλέον έγινε «βαλλιστική δύναμη».
Eκτός από τον «Bora»,ο οποίος καθοδηγείται προς τον στόχο του με αδρανειακό σύστημα πλοήγησης υποβοηθούμενο από δορυφορικό παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης (GPS / INS), με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει μεγάλη ακρίβεια πλήγματος , υπάρχει και ο Yıldırım-1 με βεληνεκές 150 χλμ, ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις αυτού που παρουσιάστηκαν λίγο αργότερα έχουν βεληνεκές 300 χλμ (Yıldırım-2) και 900 χλμ (Yıldırım-3) αντίστοιχα»…
Είναι πλέον θέμα χρόνου να ωριμάσουν και τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα τους και να έχουν το πάνω χέρι σε περίπτωση που επιλέξουν μια αιφνιδιαστική επίθεση η οποία μπορεί να ξεκινήσει στοχοποιώντας κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις με το πρώτο κύμα.
Ολα δείχνουν ότι μετά τον BORA ακολουθούν και τα υπόλοιπα βαλλιστικά συστήματα.
Τεχνικές προδιαγραφές πυραύλου Bora
Διάμετρος 610 mm
Βάρος 2.500 kg
Κατευθυνόμενο  σύστημα παγκόσμιου εντοπισμού θέσης (KCS) με υποβοηθούμενη αδράνεια
Σύστημα πλοήγησης (ANS)
Αεροδυναμικός έλεγχος με σύστημα ελέγχου ηλεκτρομηχανικής κίνησης
Τύπος καυσίμου:  Σύνθετο στερεό καύσιμο
Βάρος κεφαλής 470 kg
Ο τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος Bora με εμβέλεια 280 χλμ. (γνωστός στην εξαγωγική του έκδοση ως Khan), είναι το τελευταίο επίτευγμα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: