Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Θα μετουσιώσει η Άγκυρα τις απειλές πολέμου σε πράξη στην κυπριακή ΑΟΖ;

Οι δηλώσεις του Τούρκου εκπροσώπου του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ για Κύπρο και Ελλάδα κινήθηκαν στο γνωστό μοτίβο της τουρκικής στρατιωτικής διπλωματίας: Απειλή για πόλεμο σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, πέραν των 6 ν.μ.
Το μοτίβο είναι «γνωστό» και οι Τούρκοι το υιοθετούν γνωρίζοντες ότι η Ελλάδα θα υποχωρήσει. Όπως και έγινε. Η πρόσφατη εξαγγελία του Α.Τσίπρα ότι δε θα προχωρήσει η Ελλάδα σε επέκταση των χωρικών υδάτων μέσω ΠΔ αλλά μέσω ν/σ και ατέρμονων «επιτροπών» μέχρι τελικής πτώσεως καταδεικνύει την ελληνική υποχώρηση.

Ο Τσελίκ προχώρησε, όμως, ένα βήμα παραπέρα: Είπε ότι η χώρα του θα απαντήσει στρατιωτικά εάν Αθήνα, Λευκωσία και Κάϊρο εάν προχωρήσουν σε εκμετάλλευση του τεμαχίου 7 της ΑΟΖ της Κύπρου.
Με μιας η Άγκυρα έθεσε την περίμετρο των απαιτήσεών της: Χωρικά ύδατα και ΑΟΖ στην Κύπρο, ως «κόκκινες» γραμμές».
Την ίδια ώρα η ExxonMobil είναι έτοιμη να ξεκινήσει την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στο πολλά υποσχόμενο τεμάχιο 10 της Κύπρου και στους στόχους «Δελφίνι» και «Γλαύκο».
Θα υπάρχει προστασία από σκάφη του αμερικανικού Ναυτικού για κάθε ενδεχόμενο. Τα αμερικανικά σκάφη θα προστατέψουν την πλατφόρμα της ExxonMobil και μόνο, αλλά η παρουσία τους θεωρείται λίαν σημαντική. 
Η Ελλάδα, από την πλευρά της κρατά χαμηλούς τόνους. Άλλωστε δεν μπορεί να κάνει κάτι το διαφορετικό. Δεν υπάρχουν ούτε τα μέσα (για να κάνει προβολή ισχύος στην Α.Μεσόγειο) ούτε η αποφασιστικότητα. Περιορίζεται στη διαμόρφωση των συμμαχιών με Αίγυπτο, Ισραήλ και ΗΠΑ για να ισορροπήσει η κατάσταση.
Η Τουρκία α έχει βρεθεί (και το δείχνει) αιφνιδιασμένη. Πανηγύρια τύπου «Πορθητής», γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Η τουρκική πλατφόρμα, δεν βγαίνει έξω από τον κόλπο της Αττάλειας. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα προχωρήσει, εάν το κρίνει, σε «σπασμωδικές» και «νευρικές» κινήσεις. Σε αυτό έχει παράδοση.
Ο ευρωμεσογειακός αγωγός EastMed, ο αγωγός Κύπρου Αιγύπτου, οι ασκήσεις τύπου «Νέμεσις» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, έχουν εκνευρίσει την Άγκυρα.
Βλέπει πως η Κύπρος, καταλυτικός παράγοντας στο παιχνίδι των ισορροπιών κινείται βάσει σχεδίου και γίνεται «παίχτης» στην Α.Μεσόγειο. Η συναίσθηση ότι η Κύπρος (που θεωρεί ως προτεκτοράτο της) αναδεικνύεται σε ενεργειακό παράγοντα, με ισχυρές συμμαχίες, προκαλεί μικροεγκεφαλικά.
Ο Νοέμβριος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας.
Υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας Ερντογάν. Θα θελήσει να μετουσιώσει τον «εκνευρισμό» σε πράξη; Και τι θα πράξει τότε η Αίγυπτος, το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ, στο μέτρο που τους αναλογεί;
Για την Ελλάδα το ερώτημα είναι ρητορικό. Εν αναμονή εξελίξεων επομένως στην κυπριακή ΑΟΖ. Ίσως και πολύ σημαντικών.
ΠΗΓΗ PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: