Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Δείτε την ανακοίνωση της κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σάββατο 08.12.2018 20:00

Η σημερινή ημέρα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, σε χωριά και πόλεις της Βορείου Ηπείρου, στον μεθοριακό σταθμό της Κακκαβιάς, καθώς και του Μαυροματίου θύμιζε μέρες του 1994.
Τότε η αλβανική κυβέρνηση με πρόεδρο τον Σαλί Μπερίσα είχε εξαπολύσει πόγκρομ κατά του βορειοηπειρωτικού πληθυσμού.

Σήμερα οι Αλβανικές αρχές έδειξαν μεγάλη σκληρότητα για ένα μνημόσυνο. Οι 8 στους 10 που προσπάθησαν να περάσουν από την συνοριακή διάβαση της Κακκαβιάς δεν μπόρεσαν να περάσουν επειδή οι αλβανικές αρχές δεν το επέτρεψαν. Σε δεκάδες άτομα τους δηλώθηκε εγγράφως πως είναι ανεπιθύμητοι και θεωρούνται επικίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια της Αλβανίας (!!). Εκατοντάδες άτομα στοιβάχτηκαν για ώρες σαν σαρδέλες σε αίθουσα μέχρι να ανακριθούν όλοι και να αποφασίσουν οι Αλβανοί αστυνόμοι για την τύχη τους. Σε δεκάδες άτομα, μεταξύ αυτών και επώνυμοι, έγιναν προσαγωγές και παρέμειναν επί ώρες στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων Αγίων Σαράντα και του Αργυροκάστρου. Ο Έλληνας γενικός πρόξενος στο Αργυρόκαστρο έδωσε αγώνα για να μπορέσει να πετύχει την απελευθέρωσή τους και για αυτό αξίζει συγχαρητήρια.
Ένας Έλληνας αστυνομικός, συνοδός βουλευτή, συνελήφθη και είναι πλέον υπόδικος επειδή οπλοφορούσε. Παρά το ότι το δήλωσε και του επετράπη να εισέλθει στην Αλβανία με όπλο.
Στο Αργυρόκαστρο Αλβανοί, κάποιας άγνωστης μέχρι σήμερα «Πατριωτικής Ένωσης» διαδήλωναν κατά της Ελλάδος. Στην Κακκαβιά οι Αλβανοί εξάντλησαν την σκληρότητά τους. Το ίδιο όμως και η μητέρα Ελλάδα η οποία υποδέχτηκε τα παιδιά της που γύριζαν προς το ελληνικό φυλάκιο διωγμένοι από τους Αλβανούς. Διαδήλωναν και κλείσανε τον δρόμο. Η μητέρα Ελλάδα τους δέχθηκε με ματ και δακρυγόνα. Ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ από την Μόσχα όπου βρίσκεται βρήκε τον χρόνο να παρέμβει μόνο και ειδικά υπέρ δυο δημοσιογράφων, για τους οποίους ζήτησε να τους επιτρέψουν την διέλευση προς την Αλβανία.
Η επίσημη Ελλάδα, η κυβέρνηση, ο πολιτικός κόσμος έδειξαν ανεπάρκεια, ανοχή, αδιαφορία. Καμία δήλωση, καμία ενέργεια. Τίποτα! Με εξαίρεση τον κ. πρόξενο. Και όσο δεν γίνεται τίποτα η Αλβανία θα κάνει ότι θέλει.

Η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: