Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Εκτός Galileo η Βρετανία μετά το Brexit – Δημιουργεί δικό της σύστημα δορυφορικής πλοήγησης

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την απόσυρση της Βρετανίας από το σύστημα Galileo για το οποίο η Βρετανία έχει δαπανήσει ήδη 1,2 δισ. λίρες, με αποτέλεσμα ένας ακόμη υπουργός της να παραιτηθεί.
Η Μέι ανακοίνωσε την απόσυρση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galilaio, το οποίο θα είναι ανταγωνιστικό του αμερικανικού συστήματος GPS και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το 2020, όπως μετέδωσε το BBC.

Από τα 9 δισ. λιρών που έχουν δαπανηθεί για την κατασκευή του Galileo, η Βρετανία έχει ήδη συνδράμει με 1,2 δισ. λίρες. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες διεμήνυσαν πως λόγω του Brexit δεν θα επιτραπεί στο Λονδίνο να έχει πρόσβαση σε εφαρμογές του συστήματος που σχετίζονται με το στρατό ή με κυβερνητικές υπηρεσίες. Η Βρετανία απαίτησε να μην εξαιρεθεί καθώς αυτές οι υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τα συμφέροντά της στους τομείς της ασφάλειας και του στρατού, σύμφωνα με το Sky News.
Η Μέι διακήρυξε ότι ο Βρετανικός στρατός δεν θα χρησιμοποιεί το σύστημα Galileo και πως η Βρετανία θα εξετάσει την επιλογή να αναπτύξει δικό της σύστημα.
«Η Κομισιόν αποφάσισε να μας απαγορεύσει την πλήρη πρόσβαση στο πρόγραμμα Gallielo και άρα είναι σωστό από την πλευρά μας να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις, καθώς θα ήταν λάθος να αφήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας να βασίζονται σε ένα σύστημα για το οποίοι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι», είπε σε δημοσιογράφους η Μέι από το Μπουένος Άιρες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των G20.
Η εξέλιξη αυτή, οδήγησε σε παραίτηση έναν ακόμη μέλος της κυβέρνησης Μέι και συγκεκριμένα, τον Σαμ Τζίμα, υφυπουργό αρμόδιο για ζητήματα επιστήμης.
Ο Τζίμα δήλωσε ότι τα βρετανικά συμφέροντα θα πληγούν ανεπανόρθωτα τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για το δέκατο υπουργό που αποχωρεί από τη βρετανική κυβέρνηση από τον περασμένο Ιούλιο. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: