Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

«Οι χαρτοπαίχτες» του Σεζάν ο πιο ακριβοπληρωμένος πίνακας ζωγραφικής

Τον αγόρασε η βασιλική οικογένεια του Κατάρ αντί 250 εκατομμυρίων δολαρίων- Πώς εμπλέκεται κι ένας Έλληνας…

Σύμφωνα με το περιοδικό «Vanity fair», γράφει η σημερινή Corriere della Sera, η βασιλική οικογένεια του Κατάρ αγόρασε τον περασμένο Απρίλιο αντί 250 εκατομμυρίων δολαρίων, τον πίνακα, «Οι χαρτοπαίχτες», του Γάλλου ιμπρεσιονιστή, Σεζάν, κάνοντάς τον έτσι τον πιο ακριβοπληρωμένο πίνακα ζωγραφικής στον κόσμο!
Για να τον αγοράσει η βασιλική οικογένεια συμμετείχε σε δημοπρασία με «αντιπάλους» δυο από τους σημαντικότερους αγοραστές έργων τέχνης, τους Larry Gagosian και William Acquavella.
Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ θεωρείται σήμερα ο μεγαλύτερος αγοραστής έργων τέχνης στον πλανήτη!
Με την τιμή αυτή ο Σεζάν έσπασε το ρεκόρ του πιο ακριβοπουλημένου πίνακα, το οποίο κατείχε ως τώρα ο Αμερικανός Jackson Pollock, καθώς στο 2006 ο πίνακάς του «Νο 5 1948» είχε πουληθεί για 140 εκατομμύρια δολάρια. Ο Σεζάν μ’ αυτή την τιμή ξεπερνάει ακόμα και το ρεκόρ του Βαν Γκόγκ.
Ο Σεζάν ζωγράφισε τον πίνακα το 1893. Ο πίνακας ανήκε ως τώρα στον Έλληνα εφοπλιστή Γιώργο Εμπειρίκο, ο οποίος παρά τις  πλούσιες προσφορές που του έγιναν στο παρελθόν αρνούνταν να τον πουλήσει, και μόνο λίγους μήνες πριν το θάνατό του το αποφάσισε.
Υπάρχουν πέντε πίνακες του Σεζάν με το ίδιο θέμα και μόνον αυτός ήταν σε ιδιωτικά χέρια. Οι άλλοι τέσσερις εκτίθενται στα μουσεία: Museo d’Orsay του Παρισιού, στο Metropolitan Museum της Ν. Υόρκης, στο Courtauld Institute του Λονδίνου και στο Barnes Foundation της Filadelfia.
Ο πιο ακριβοπληρωμένος πίνακας θα εκτίθεται τώρα στο Εθνικό μουσείο Doha του Κατάρ, στο οποίο εκτίθενται και έργα των Andy Warhol, Damien Hirst και Mark Rothko.
ΠΗΓΗ : corriere della Serra , wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: