Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Πορτογαλία: Αναζητά συμβούλους για PSI αλά ελληνικά






Το παράδειγμα της Ελλάδας εξετάζει να ακολουθήσει η Πορτογαλία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters, καθώς αναζητά διακριτικά συμβούλους για τις επιλογές αναδιάρθρωσης του χρέους που έχει στη διάθεσή της.

Όπως αποκαλύπτει μάλιστα το πρακτορείο, η οικονομική επιθεώρηση IFR αναφέρει πως παρόλο που η κυβέρνηση της Πορτογαλίας δεν έχει ορίσει επισήμως εταιρεία συμβούλων, οι υπουργοί της χώρας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα όσον αφορά το PSI και έχουν πλησιάσει διακριτικά συμβούλους κρατικών χρεών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μερικοί από τους συμβούλους που φέρεται να πλησίασε η Πορτογαλία πρότειναν στην υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας πείθοντας τους ομολογιούχους πορτογαλικών τίτλων να δεχτούν εθελοντικό haircut, αν η συνταγή αυτή αποδειχθεί επιτυχής στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Αν το ελληνικό PSI στεφτεί με επιτυχία θα μπορούσε να ανοίξει τα μάτια κάποιων κυβερνήσεων», δήλωσε ένας εκ των συμβούλων κρατικού χρέους που φέρεται να εμπλέκεται στις αρχικές συζητήσεις προσθέτοντας πως «Θα αποδείκνυε πως τελικά η μείωση τους χρέους είναι κάτι εφικτό και όχι το τέλος του κόσμου. Μπορεί να δημιουργούσε ένα ενδιαφέρον προηγούμενο».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Bob McKee, οικονομολόγο της Independent Strategy, η κρίση θα συνεχιστεί στην ευρωζώνη, ακόμα και αν η Ελλάδα καταλήξει σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης, με την Πορτογαλία να είναι το επόμενο «θύμα».
H αγορά στρέφει το βλέμμα της στην Πορτογαλία
Σύμφωνα με δηλώσεις του McKee στο CNBC, «η Ελλάδα συνεχίζει τις συνομιλίες με το ΔΝΤ και την ΕΕ στους όρους για το δεύτερο πακέτο στήριξης, ώστε να αποφύγει την χρεοκοπία τον Μάρτιο».

Ωστόσο τονίζει ότι, η Πορτογαλία είναι σε πολύ καλύτερη θέση από τον Ελλάδα, καθώς διαθέτει σταθερή κυβέρνηση, εκλεγμένη τον Ιούνιο και έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε εργασιακές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αλλά επίσης έχει καλές σχέσεις με τους ξένους πιστωτές.

Με την άποψη αυτή, ότι δηλαδή η Πορτογαλία είναι σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με την Ελλάδα και ότι η σύγκριση ανάμεσά τους είναι υπερβολική, συμφωνεί και ο αναλυτής της Deutsche Bank, Gilles Moec, στο CNBC.  Και προσθέτει ότι, η Πορτογαλία έχει πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ενώ η πολιτική της κατάσταση είναι σταθερή, καθώς οι πολίτες ερωτήθηκαν σχετικά με τις προσαρμογές που ήταν απαραίτητες.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: